Kannattaako elämäntapamuutosta aloittaa, jos ajatuskin siitä pelottaa? Kuuluuko sen edes pelottaa?
Lue postauksesta, miten pelkoon kannattaa suhtautua ja kuinka voit kääntää sen jopa voimavaraksi matkalla muutokseen!
Kevyempää kevättä ja pelkoja kohti
Alkaa olla se aika vuodesta, kun moni havahtuu siihen, että oma olo ei talven jäljiltä ole paras mahdollinen. Kevätaurinko vauhdittaa innostusta lähteä muuttamaan omia elintapoja parempaan suuntaan. Jollekin se tarkoittaa pieniä muutoksia, toiselle koko elämäntavan uusiksi laittamista. Erityisesti jälkimmäinen vaihtoehto saattaa aiheuttaa monenlaisia tunteita; pelko on yksi niistä.
Halu pysyä omalla mukavuusalueella on meille luontaista, joten ei ihmekään, jos sieltä pois astuminen jännittää. Pitkän tauon jälkeen kuntosalin laitteet näyttävät ihan vierailta – mitä jos teen liikkeet ihan väärin ja kaikki katsovat? Terveyttä tukevien ruokatuotteiden valitseminen kaupassa on kuin suunnistaisi viidakossa ilman karttaa – ja sitten siitä uudenlaisesta ostoskorin sisällöstä pitäisi osata vielä kokata jotain!? Myös koko projektiin lähteminen saattaa pelottaa – mitä jos epäonnistun, mitä muutkin silloin ajattelevat?
Mutta tiedätkö mitä? Sä et ole yhtä kuin tunteesi. Se, että sua pelottaa, ei tarkoita, että sä olisit pelkuri. Tai millään lailla huono tai epäonnistunut ihmisenä. Olet vain inhimillinen <3
Pelko on tunne siinä, missä ilo, suru tai vihakin. Niitä tulee ja menee, ja ne kannattaa opetella hyväksymään, sillä tunteiden kieltäminen vain vahvistaa niitä entisestään.
Pelon kesyttäminen
Elämäntapamuutoksen yhteydessä koettu pelko sekä muut tunteet kertovat kyseessä olevan sulle tärkeä juttu! Huolestuttavampaa olisi, jos elämäsi tai elintapojesi muuttaminen ei aiheuttaisi minkäänlaisia tunteita suuntaan tai toiseen. Voiko, ja kannattaako, sellaista asiaa tavoitella, joka ei tunnu merkitsevän juuri mitään?
Joten seuraavan kerran, kun pelko hiipii mieleesi, anna sen tehdä niin. Sun ei tarvitse voittaa pelkoa. Riittää, kun kesytät sen!
Pelko tulee ihan varmasti olemaan seuranasi matkalla kohti tavoitteitasi, mikä on osa prosessia. Virheiden ja epäonnistumisten kohtaamiset ovat oppimiskokemuksia, joilta kukaan ei voi välttyä. Eikä onneksi tarvitsekaan! Eikä niitä myöskään ole kohdattava yksin; tunteista keskusteleminen jonkun läheisen kanssa usein auttaa ja tuo uutta näkökulmaa asioihin. Avuksi ja tueksi matkallesi voit myös palkata valmentajan tai tutustua netin ja kirjallisuuden tarjoamiin ilmaisiin materiaaleihin ja konkreettisiin harjoituksiin, joita pelkojen käsittelemiseen löytyy.
Siispä; jos sua jännittää ravitsemustottumusten muuttaminen, liikunnan aloittaminen tai isomman elämäntaparemontin aloittaminen, paina kaasu pohjaan! Pelko ei todellakaan ole este millekään edellä mainitulle, vaan nimenomaan merkki siitä, että olet tavoittelemassa itsellesi tärkeitä asioita – mene niitä kohti! <3
@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean
5