Kuinka onnistui täydennysopintojen mahduttaminen palkkatöiden, yrittäjyyden ja perhe-elämän oheen? Lue postauksesta, miksi valitsin opiskelumuodoksi avoimen AMK:n verkko-opinnot ja millainen kokemus kahden kuukauden opiskelu-urakka oli.
Ikuinen opiskelija
Vuodenvaihteessa pohdin, että omaa osaamista valmentamisen parissa olisi hyvä täydentää. Ei mitenkään pakosta, vaan täysin omasta mielenkiinnosta ja kehittymisen halusta. Ikuinen opiskelija tässä moi!
Syksyllä olin syventänyt osaamistani liikunnan osalta, joten hyvinvoinnin psyykkisen puolen ymmärtäminen houkutteli – se on oikeastaan kiinnostanut mua joka opinnoissa eniten! Erilaisia psyykkisen valmentamisen kursseja ja opintokokonaisuuksia löytyi yllättävänkin paljon, mutta koska täysipäiväiseksi opiskelijaksi ryhtymisestä voi tässä elämäntilanteessa vain haaveilla, lähdin etsimään vähän kevyemmin suoritettavaa opiskelumuotoa, mikä löytyi hieman yllättäen avoimen ammattikorkeakoulun kursseilta!
Koska valtaosan kursseista voi suorittaa verkko-opintoina, valinnanvaraa riitti todella! Aiempaa opiskelutaustaa ammattikorkeakoulusta mulla ei ole, joten uskaltauduin loppujen lopuksi valitsemaan kaksi kurssia: Psyykkisen valmentamisen perusteet (3 op) & Psykologinen joustavuus hyvinvointia edistämässä (5 op). Niiden suorittamiseen vapaa-aikani ehkä riittäisi.
Opiskelu käytännössä
Opiskeluun käytettävän ajan arvioni osui melko lähelle! Palkkatöiden, yrittäjyyden ja perhe-elämän ohessa kahden kurssin suorittaminen sujui noin kahdessa kuukaudessa! Kun kurssit aukesivat, tutustuin kokonaisuuksiin ja materiaaleihin hieman ja merkitsin suunniteltuja opiskelupäiviä kalenteriin. Mitään paineita en halunnut opintojen suorittamisesta ottaa, joten suoritin ne melko rauhalliseen tahtiin; yksi ilta sieltä, toinen täältä, sekä muutama tehokkaampi rutistus viikonloppuisin. Verkko-opintojen parhaita puolia, kun luentoja voi katsella omien aikataulujen puitteissa kotisohvalla makoillen!
Kurssit koostuivat luentojen lisäksi aiheeseen liittyvän kirjallisuuden ja verkkojulkaisuiden lukemista sekä käytännön harjoituksia. Onneksi materiaaleihin tuli paneuduttua kunnolla, sillä kummankaan kurssin verkossa suoritettava tentti ei ollut mikään läpihuutojuttu, vaan vaati oikeasti tietoa ja ymmärrystä monipuolisesti kurssien aihealueista. Kun molemmat oli suoritettu ensimmäisellä yrittämällä läpi, sai tosiaan huokaista helpotuksesta – selvisin, ja olen oppinut taas paljon!
Mitä jäi käteen?
Opintosuoritusote toivoen pian, mutta kursseilta opitut käytännön harjoitteet psyykkiseen valmentamiseen ja psykologisen joustavuuden saavuttamiseen liittyen ovat opiskelujen parasta antia! Lähdin syventämään osaamistani valmentajana ja sen koen todellakin saavuttaneeni.
Psyykkiset tekijät ovat todella isossa roolissa ravitsemustottumusten muuttamisessa sekä elämäntapamuutoksissa onnistumisessa, joten niiden parempi ymmärtäminen teoriassa sekä keinot hyödyntää harjoitteita käytännössä ovat ihan loistavia työkaluja mulle valmentajana!
Lämmin suositus siis oman osaamisen kehittämiselle avoimen ammattikorkeakoulun kurssien kautta! Osa kursseista maksaa muutaman kympin luokkaa (opintopisteiden määrästä riippuen), mutta osan voi suorittaa ilmaiseksi, joten tilaisuus näiden hyödyntämiseen kannattaa todellakin käyttää.
En malta odottaa, että pääsen viemään kaiken hankitun osaamisen käytäntöön henkilökohtaisten ravintovalmennusten sekä keväämmällä ilmestyvän verkkokurssin kautta! Saatanpa jakaa muutamia toimivia vinkkejä bloginkin puolella – kiinnostaako sua oman psyykkisen hyvinvoinnin kehittäminen? 🙂
@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean
4