Joustavan joulusyömisen ABC

Mitä jouluna saa syödä? Entä pitääkö jotain jättää syömättä?
Kuinka selvitä joulun syömisistä ilman turhaa stressiä tai ahdistusta ja omaa hyvinvointia tukien?
Kurkkaa postauksesta mun vinkkini joustavaan joulusyömiseen!

joustava syöminen joulusyöminen tasapainoinen syöminen ravintovalmennus roarravintovalmennus elsalinnean poseland

Kohti tasapainoisempaa ravitsemusta – myös jouluna

Salliva syöminen ja kehorauhan edistäminen myös jouluruokailuissa on ollut viime viikkoina puheenaiheena monessa mediassa. Miten huippujuttu!
Vaikka toisaalta se, että näistä asioista puhutaan, kertoo myös siitä, että paljon on vielä tehtävää sen eteen, etteivät joulusyömiset aiheuttaisi ahdistusta ja syyllisyyden tunteita niin monelle. Mutta askel kerrallaan tässäkin, eikös!

Listasin myös muutaman perusniksin joustavampaan joulusyömiseen. Kuten huomaat, tasapainoisessa ravitsemuksessa on hyvin pitkälti kyse omista ajatusmalleista ja toimivasta kokonaisuudesta, ei niinkään yksittäisten ruokien ravintoarvoista tai muista pikkujutuista – onneksi!

joustava syöminen joulusyöminen tasapainoinen syöminen ravintovalmennus roarravintovalmennus elsalinnean poseland

A. Unohda syyllisyys!

Syöminen on yksi ihmisen perustarpeista, ihan niin kuin liikkuminen tai nukkuminenkin. Kahdesta jälkimmäisestä harvoin kukaan kokee syyllisyyttä. Muistathan siis suhtautua syömiseen samalla ajatusmallilla; välillä on ihan ok nukkua, liikkua tai syödä enemmän!

Jos huomaat syömisen aiheuttavan syyllisyyden tunteita millään tasolla, voit kuitenkin taputtaa itseäsi olkapäälle. Häiriintynyt suhde ruokaan usein on iso solmu aukaistavaksi, mutta se, että tiedostat ja tunnistat ongelmakohdan, on jo askel eteenpäin!

 

joustava syöminen joulusyöminen tasapainoinen syöminen ravintovalmennus roarravintovalmennus elsalinnean poseland

B. Kuuntele, mitä kehosi viestii sulle.

Jos vatsaan ei mahdu enää yhtäkään suklaakonvehtia, vaikka niitä tuputettaisiin sulle kaksin käsin, on sulla täysi oikeus kieltäytyä herkuista! Tai päinvastoin; saat todellakin santsata kolmannen lautasellisen perunalaatikkoa, jos tunnet kehosi raskaan työ- tai treeniviikon jälkeen huutavan hiilaria. itse tunnet oman kehosi parhaiten – unohda siis muiden kommentit ja neuvot siitä, miten kenenkin tulisi jouluna syödä!

Jos kehon viestien, esimerkiksi nälkä- tai kylläisyyssignaalien tunnistaminen, tuntuu haastavalta, voi siihen auttaa kombo, jota suosittelen noudatettavaksi ihan ympäri vuoden. Panosta siihen, että syöt säännöllisesti, liikut päivittäin ja juot riittävästi vettä. Näin aineenvaihdunta hyrrää tasaisemmin ympäri vuorokauden ja kehon viestien kuunteleminen helpottuu.

Syömisestä ahdistuminen ja ruoan jatkuva ajattelu puolestaan voi aiheuttaa haittaa, kun kehon viestit hämärtyvät kielteisten ajatusten alle ja vatsa menee stressistä jumiin.

joustava syöminen joulusyöminen tasapainoinen syöminen ravintovalmennus roarravintovalmennus elsalinnean poseland

C. Muista, että kaikki ruoka on sallittua!

Siis ihan kaikki! Kunhan et ala nakertaa hyasintin vartta, on kaikki joulupöytään esille nostettu sallittua ja niistä yhdessä läheisten kanssa nauttiminen yksi joulun parhaista asioista! <3

Kun syöminen on hyvässä balanssissa, mahtuu siihen sopivassa suhteessa ruokia ihan laidasta laitaan. Tasapainoisessa ja joustavassa syömisessä on kyse enemmänkin isoista kokonaisuuksista kuin minkään yksittäisen ruoan ravintoarvoista.

 

Näillä ajatuksilla itse suuntaan huomenna kaikenlaisista herkuista notkuvien joulupöytien ääreen. Ah, ihanaa joulunaikaa ihan jokaiselle! <3

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

3

Vastaa