Ensimmäinen ja viimeinen dieettikokeiluni

Vaikka kannustan ja valmennuksillani autan ihmisiä irti dieettikierteestä, on mun tunnustettava eräs asia. Olen nimittäin itsekin kokeillut dieettiä. Kyseinen kokeilu jäi ensimmäiseksi sekä viimeiseksi. Lue postauksesta, millaisen jäljen testaamani parin viikon puhdistuskuuri jätti.
dieetti haitat kokemuksia dieeteistä puhdistuskuuri ei toimi kehon puhdistus sallittu ruoka terve joustava ruokasuhde
Ihmeitä lupailevat dieetit harvoin luovat kestävää pohjaa ravitsemukselle.
Dieetille hälytyskelloista huolimatta

Aloittaessani suurilla lupauksilla markkinoidun, trendikkään puhdistuskuuri-dieetin elin ehkä kuormittavinta pikkulapsiarkea töiden, opsikelun ja talon rakennuksen keskellä. Olin samoihin aikoihin juuri aloittanut salitreenin, joten energiat olivat toisinaan vähissä. Taisin olla aika täydellinen asiakas tarttumaan lisäenergiaa, puhdistumista, terveyttä sekä kuut ja tähdet taivaalta lupailevaan dieettiin, jota muutamat ystäväni olivat juuri porukalla aloittamassa.

Postin toimitettua kotiini tarvittavat materiaalit ja ohjeet, yritti intuitioni viestittää, ettei kaikki ole dieetissä ihan kohdillaan. Ruokasuhteeni ja syömiseni olivat, ja ovat olleet aina, hyvällä ja tasapainoisella pohjalla, mutta nyt jälkiviisaana huomaan syöneeni aiemmin ihan liian niukkaenergisesti kulutukseeni nähden. Kun puhdistuskuurin ohjeistus neuvoi karsimaan siitäkin vähästä, ei lopputulos voisi olla kovin hyvä. Mutta kun kaikki muut olivat innoissaan ja dieettiä noudattaneiden tulokset puhuivat puolestaan, vaimensin päässäni soivat hälytyskellot ja marssin kuuliaisesti kauppaan täyttämään jääkappia ”sallituilla ruoilla” dieetin starttia varten.

st george helsinki aamupala kahvila vegaaninen leivos vegaani kahvila helsinki keskusta kokemuksia elsalinnean poseland
Ei mikään ”dieettiannos”, vaan pala joustavaa, tasapainoista ravitsemusta, joka sallii toisinaan vähän spesiaalimmatkin aamupalat.

 

Syömättömyyttä, sallittuja ruokia ja repsahduksia

Sallittuja ruokia puhdistuskuurin aikana olivat tarkoin valikoidut kasvikset, juurekset ja muutamat hedelmät. Proteiinia tai rasvaa ei kuurin aikana tullut juuri mistään lähteestä, vaan ne korvattiin monilla erilaisilla jauheilla ja ravintolisätableteilla. Tosin nämä kaikki olivat sallittuja vasta parin ensimmäisen päivän, jolloin ei syöty mitään, jälkeen.

Voi olla, että jonkun jauheen sai ensimmäistenkin päivien aikana juoda, sitä en muista, sillä ne päivät menivät totaalisen aivosumun ja heikotuksen vallassa. Ja jo näiden päivien aikana ”repsahdin”. En yksinkertaisesti pystynyt noudattamaan ohjeistusta. Ohimoillani jomottava päänsärky pakotti minut raahautumaan kahvinkeittimelle, jolla uskalsin keittää puolikkaan kupillisen kahvia. Kofeiini oli tietenkin ehdottomalla kieltolistalla! Samoin tavallinen kotiruoka, jota lapsille valmistettuani annostelin salaa pienen määrän omallekin lautaselleni.

Myös loppuajan puhdistuskuurista kuljin hieman omia polkujani. Huimaus, jatkuvasti kurniva vatsa, huonovointisuus ja koko kehon vallannut voimattomuus kävivät ylivoimaisiksi. Ajatuskin tiukasta ohjeiden mukaan syömisestä ja ”puhdistautumisesta” tuntui päivä päivältä hurjemmalta!

Sovelletusta toteutustavasta huolimatta painoni laski useita kiloja tämän parin viikon aikana, mikä ei ollut jo valmiiksi alhaisen painoni huomioon ottaen yhtään hyvä asia. (Vaakaa ei tietenkään pidä 100% uskoa; lue postaus 5 syytä, miksi vaaka huijaa) En voi muuta kuin nyt kiitollisena ajatella, mikä onni onnettomuudessa oli se, että kehoni palautui kovasta koettelemuksesta hyvin ja että ruokasuhteeni oli jo tuolloin vakaalla, joustavalla pohjalla! Koska mikä riski onkaan häiriintyneeseen ruokasuhteeseen ajautumisessa tällaisissa dieeteissä!

helsinki tuomiokirkko valokuvaus kokemuksia dieeteistä miksi ei dieettiä haitat
Dieettikokeilu oli mulle herättelevä oppimiskokemus. Onneksi kerta riitti!
Dieettien haitat – mitä opin?

Ihan jo se, että luodaan kuvaa siitä, miten olemattoman energiamäärän syöminen olisi hyvä ja tavoiteltava asia, vie ihan metsään! Samoin se, että olisi olemassa kiellettyjä ja sallittuja ruokia – ei ole! Puhumattakaan niistä häpeän ja syyllisyyden tunteista, joita ihan äärimmäisyyksiin viedyissä dieeteissä tulee väistämättä; tuskin kukaan onnistuu suoriutumaan ohjelmasta grammantarkasti ohjeita noudattaen. Pahimmillaan nämä tunteet ja ihan vääristyneet käsitykset ravitsemuksesta seuraavat mielessä mukana pitkään ja vain pahenevat sekä voimistuvat ajan myötä.

Jos ”normaalisti” ja riittävästi syöminen dieetin jälkeen aiheuttaa syyllisyyden tunteita, on helppo sortua taas uuden dieetin ostamiseen ryhtiliikkeen aikaansaamiseksi. Ja näin on dieettikierre valmis! Onnekseni omalla kohdallani ei käynyt niin, vaan dieettikokeilu päinvastoin havahdutti huomaamaan, että näin en todellakaan halua jatkaa – ja samaan haluan kannustaa myös Sinua! <3

Kuten postauksen alussa mainitsin, oli omissa syömistottumuksissani toki jotain korjattavaa; energiansaanti oli sekä ennen että jälkeen dieetin ihan liian vähäistä, mitä en silloin vain itse hahmottanut. Onneksi asiaan perehtynyt ammattilainen huomasi sen!
Ehkä yksi hyvinvointini kannalta parhaista päätöksistä oli osaavan valmentajan palkkaaminen! Vasta silloin ruokavalion ja treenien palaset loksahtelivat paikoilleen. Tästä tulen myöhemmin kirjoittamaan ihan oman postauksensa.

Ole sä siis fiksumpi kuin mä ja mieti tarkkaan, ennen kuin haksahdat ihmeitä lupailevaan, tiukkoja ja rajoittavia ohjeita pursuavaan dieettiin!
Tai jos sulla on jo kokemusta niistä ja haluaisit löytää taas tasapainon syömiseen, tule oppimaan aiheesta lisää ja ilmoittaudu mun MUUTOS – kohti joustavaa syömistä (keho & mieli) – verkkokurssille, jonka ennakkomyynti aukeaa 16.04.22!

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

5

Vastaa