Elämäni espanjalainen – kokemuksia espanjanvesikoirasta

Harkitsetko espanjanvesikoiraa perheeseenne? Tai kiinnostaako kokemukset rodusta muuten? Lukaisepa tästä postauksesta mun kokemukseni nuoren perron omistamisesta!

espanjanvesikoira kokemuksia poseland elsalinnean

Valokeilassa Lili

Vauhtia, mutta yllättävän vähän vaarallisia tilanteita (kop, kop!) on mahtunut kuluneeseen kahteen vuoteen! Siitä on pitänyt huolen espanjanvesikoiramme Lili, tuo kiharaturkkinen luonnonlapsi.
Koska Lili on kaikessa, siis oikeasti KAIKESSA, mukana, vilahtaa se usein myös blogikuvieni taustalla. Ehkä on siis jo aikakin antaa tälle photobombaajalle ihan oma postauksensa!

Toivottavasti postauksesta on apua jollekin perroa, eli espanjanvesikoiraa, harkitsevalle! Kuten muissakin roduissa, mutta erityisesti perrojen kanssa, on huomioitava, että jokainen koira on ihan oma persoonansa! Tässä rodussa luonteiden kirjo on melko laaja, joten se, että olet tavannut yhden espiksen, ei tarkoita, että olisit tavannut ne kaikki.
Tutustumalla usean eri kasvattajan koiriin tulet varmasti ymmärtämään, mitä tarkoitan (ja löytämään just sulle sopivan pennun!).

Seuraavien kuvien kautta pääset tutustumaan yhteen perroyksilöön; tässä tulee Lili!

espanjanvesikoira kokemuksia

espanjanvesikoira uiminen kokemuksia

Metsä ja järvi – BEST!

Yllä olevat kuvat kertovat ehkä enemmän kuin tuhat sanaa… Lili on ihan superaktiivinen ja vauhdikas 2-vuotias, ja näissä puuhissa onnellisimmillaan; pitkin metsäpolkuja keppi suussa juosten tai mökkijärvessä uiden. Koska espanjanvesikoira kaipaa runsaasti fyysistä aktiivisuutta, voin todeta meidän olevan aika onnekkaassa asemassa näiden upeiden metsämaastojen auetessa aivan kotinurkiltamme. Lili pääsee metsässä purkamaan energiaansa keppien perässä sinkoillen ja haastavissakin maastoissa rämpien; ketteryydestä ei siis myöskään ole pulaa!

Riistavietti ei ole Lilillä kovin vahva, joten vapaana juoksuttaminen onnistuu sen puolesta hyvin (olosuhteiden sen salliessa); eläinten vainuamisen sijaan Lili keskittyy enemmänkin siihen, että koko lauma pysyy kasassa, eikä poistu näköetäisyydeltä juuri koskaan.

espanjanvesikoira pentu kokemuksia
Ketteryyttä ja kepposia

Tätä tarkoitan ketteryydellä! 😉 Ei ole paikkaa, mihin Lili ei kiipeäisi; jo pentuna Lili keksi, että ikkunalaudoilla on loistavat nukkumapaikat, kuinka siirrellä keittiön tuolit tikapuiksi ruokapöydälle kapuamiseen ja miten tasajalkaa ponnistamalla pääsee jokaisen koiraportin ja piha-aidan yli, ovenkahvojen avaamisesta puhumattakaan! Onpa Lili bongattu useamman kerran myös pihamme trampoliinilta yksinään pomppimasta. Luovia ratkaisuja tämän pikku marakatin toimien rajoittamiseksi on siis kaivattu meiltä omistajiltakin…

Nämä touhut ovat, ainakin Lilin kohdalla, olleet ihan seikkalunhaluisesta ja meneväisestä luonteesta johtuvia. Mutta myös kaikenlainen päätä haastava aivotyöskentely on huomioitava espanjanvesikoiran kanssa. Jos sitä ei tee, perro keksii sitä kyllä ihan varmasti itse; ja tekee sen varmasti pieni iloinen, mutta ilkikurinen pilke silmäkulmassaan!
Tästäkin on kokemusta, sillä on ollut kausia, jolloin muusta elämästä johtuen koiran aivojumppaaminen on jäänyt vähemmälle. Yksittäiset päivät tai paritkin Lili pärjäilee ihan peruslenkityksillä, mutta sen jälkeen tarvitaan jo jotain actionia!

espanjanvesikoira kokemuksia
Ei ole puuhaa, missä Lili ei olisi mukana!

 

espanjanvesikoira harrastus kokemuksia
Telttavahtina.
Seikkailuja ja monipuolista arkea

Koska perro on rotuna ihan superälykäs, ja Lili sen lisäksi myös hyvin sopeutuvainen ja avoin luonteeltaan, on se helppo ottaa mukaan ihan mihin tahansa! Aivan pentuna näin ei ollut, joten sosialistaminen on ollut ihan avainasemassa! Paljon työtä se on vaatinut, mutta nyt Lilin saavutettua kahden vuoden iän, voi jo ehkä hieman huokaista. Määrätietoisella, mutta lempeällä otteella kasvattaen ja kouluttaen Lilistä on kasvanut just hyvä reissukaveri, joka kulkee häntä heiluen mukana niin automatkoilla, sup-laudalla, veneessä, hevostalleilla, telttaretkillä kuin luonto- ja kaupunkikävelyilläkin.

Myös harrastusmahdollisuudet ovat espanjanvesikoiran kanssa lähes rajattomat! Ohjatuista harrastuksista mulla on kokemusta vain agilitysta (mikä olikin ihan Lilin juttu!), mutta enimmäkseen touhutaan ihan ”vain kotona”, mikä ei ole yhtään sen huonompi vaihtoehto! Uusia temppuja opettelemalla, etsintätehtäviä suorittamalla, älypelejä pelaamalla ja ihan vaan meidän aktiivisen arjen monenlaisissa tilanteissa mukana olemalla viihtyy niin koira kuin omistajakin!
Saa nähdä, mitä uusia lajeja ja muuta harrastamista ehditäänkään vielä kokeilla! Mutta olipa se mitä tahansa, on Lili 100-varmasti aina täysillä mukana kaikessa! Tämä sekunneissa nollasta sataan syttyminen ja työkoira-moodiin siirtyminen on mun mielestä yksi Lilin parhaista piirteistä

espanjanvesikoira harrastus kokemuksia
Lili (ja kuulemani mukaan useampi muukin perro) on ihan SUPERAHNE! Tämä on toisinaan turhauttavaa, mutta tekee toisaalta kouluttamisesta helppoa; ruoan eteen tehdään ihan mitä vaan!

 

epanjanvesikoira uiminen kokemuksia

Nallemaisen ulkokuoren alla…

Kaiken aktiivisuuden lisäksi Lilistä löytyy toinenkin puoli – se, joka vauhdikkaan päivän päätteeksi nauttii sohvalla kainaloon käpertymisestä ja voisi makoilla lastemme rapsuteltavana pienen ikuisuuden. Pitkässä karvassa Lili on kuin pieni nallekarhu! Nallen tavoin se myös käyttäytyy kaikissa hoitotoimenpiteissä niin perheen kuin vieraidenkin kanssa; Lili ei turhia hätkähdä, jos vauva päättää tutkia häntää maistellen tai mun harjoitellessa trimmauskoneen käyttöä (mihin kärsivällisyyteni ei sitten riittänytkään, viedään ammattilaisen ajeltavaksi 2-4krt vuodessa…).

Vieraisiin Lili suhtautuu aina kuitenkin aluksi hieman epäluuloisesti, eikä kukaan pihaamme lähestyvä jää tältä skarpilta vahdilta ilmoitushaukkumatta! Myös naapureiden pihoihin ilmestyvät vieraat autot saavat haukahdukset osakseen. Mutta kun kerran pääsee Lilin sydämeen, on siellä kyllä aina, eikä se jää varmasti huomaamatta; tutut ihmiset ja koirakaverit ovat parasta maailmassa! Heti ruoan jälkeen 😉

perro kokemuksia
Elämäni espanjalainen, todellakin <3

 

Lähes mahdoton tehtävä saada näin suuri persoona mahtumaan yhteen postaukseen, huh!
Jos haluat rodusta tietoa lisää, espanjanvesikoiran rotukuvauksen löydät täältä .

Millaisia kokemuksia sulla on espanjanvesikoirista?

Tai jäikö joku asia rodussa mietityttämään – jätä kommentti ja kysy! Mikään ammattilainen en rodun, tai koirien suhteen muutenkaan, ole, mutta teidän kokemuksianne kuuntelen ja omiani jaan kyllä mielelläni! 🙂

 

allekirjoitus

@elsalinnean 

2

Vastaa