Banaanileipä! Miten olenkaan voinut olla kokeilematta tätä aiemmin; niin mielettömän hyvää! Johtuneekohan siitä, että tämähän on enemmän kakku kuin leipä 😉
Jos et ole perinteisten kuivakakkujen ystävä (sellaisten, jotka murenevat jo leikatessa ja tarttuvat syödessä kitalakeen), tätä voin suositella lämpimästi; taikinaan lisätty banaani pitää huolen siitä, että leipä pysyy takuuvarmasti kosteana ja pehmeänä!
Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kun leivoin, tai edes maistoin, banaanileipää. Olin katsellut kuvia ja reseptejä jo useamman päivän, sekä ostanut tarvittavat aineet jo kaappeihin valmiiksi. Kaikissa ohjeissa suositeltiin mahdollisimman tummien banaanien käyttämistä leivonnassa, jotta leivästä tulisi mahdollisimman makea.
Arvaatkaa, jaksoinko odottaa banaanien ruskistumista?
No en. Kaikkimullehetinyt-tyyppisenä ihmisenä heitin taikinaan kypsät, mutta en juurikaan tummat, banaanit. Ja hyvin toimi näinkin! Leivästä tuli juuri sopivan makea.
Mökillä uiden, saunoen ja suppaillen vietetyn sunnuntain jälkeen juuri uunista tullut banaanileipä maistui viilenevässä kesäillassa superhyvältä!

Banaanileipä, maidoton
2 kananmunaa
2 dl sokeria
4,5dl vehnäjauhoja
1dl mantelirouhetta
1,5tl kanelia
0,5tl kardemummaa
2tl ruokasoodaa
2tl vaniljasokeria
2 banaania
100g margariinia
2dl maustamatonta soijajogurttia
+ 1 banaani koristeeksi
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele leipävuoka (24cm).
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sulata margariini ja anna jäähtyä.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Soseuta banaanit ja lisää jäähtynyt margariini joukkoon. Lisää seokseen soijajogurtti.
Lisää muna-sokerivaahdon sekaan vuorotellen jauhoseosta ja banaaniseosta nuolimella käännellen.
Kaada taikina leipävuokaan.
Asettele päälle halkaistu banaani.
Paista uunin alatasolla n.60min.
(Peitin leivän pinnan loppuvaiheessa foliolla, jotta se ei tummuisi liikaa.)
Leipä on parhaimmillaan heti uunista tultuaan, mutta myös seuraavana päivänä vetäydyttyään yön jääkaapissa.