Askelmittari paljasti virheet ruokavaliossani

Viikoksi puhelimeen ladattu askelmittari paljasti hyvinvoinnista yllättävän paljon. Enpä olisi arvannut, että sen avulla selvisi jopa virhe, jonka olin huomaamattani ruokavaliossani tehnyt.

helsinki tuomaan markkinat karuselli blogi elsalinnean

Energiatasot laskussa – missä vika?

Suositusten mukainen, terveellinen ravitsemus on minulle ravintovalmentajana tuttu juttu, ja niitä ohjeistuksia noudattaen tuleekin suurimmaksi osaksi syötyä. Koska mikäpä antaisikaan enempää energiaa vuoden pimeimmästä ajasta selviämiseen kuin ravitseva, joustava ja monipuolinen ruokavalio.

Viime aikoina kuitenkin hieman vetämätön olo ja tahmealta tuntuneet treenit saivat ottamaan syömistottumukseni tarkempaan syyniin. Pieniä fiksauksia esimerkiksi joidenkin vitamiinien riittävään saantiin pitikin tehdä, mutta pääsyyllinen olooni löytyi näiden yksityiskohtien sijaan suuremmasta kokonaiskuvasta, kuten usein käy. Hyvinvointiani kokonaisuutena tarkastellessani paljastui sieltä tekijä, joka helposti jää vähemmälle huomiolle; arkiaktiivisuus.

helsinki tuomaan markkinat senaatintori joulu sofiankatu blogi elsalinnean

Syyllinen ei löytynyt vitamiinipurkista vaan hyvinvoinnin kokonaiskuvasta

Treenin, unen ja ruoan määrä oli kohdallani pitkään pysynyt samoissa lukemissa, mikä oli tuntunut hyvältä. Koska takkuisten treenien lisäksi näläntunne heräsi tavallista useammin aterioiden välissä, oli selvää, että jokin kuluttaa energiavarastojani entistä tehokkaammin. Asian tarkastamiseksi otin käyttöön askelmittarin, mitä minulla ei ole ollut käytössä reiluun vuoteen. Näin ollen hajuakaan päivittäisestä askelmäärästä ei ollut; maalaisjärjellä ajateltuna ja iltaisin sopivan väsynyttä kehoa kuunnellessani tiesin sen vain olevan ihan riittävästi.

Asentamani askelmittari oli puhelimeen ladattava ilmaissovellus, joten luonnollisesti sen laskemat askeleet kertyivät vain niiltä hetkiltä, kun puhelin oli mukana taskussani. Mutta tällainen ”sinne päin” -mittaus riitti kohdallani hyvin. Mittari kertoi suositusten mukaisten askelten täyttyvän useimmiten jo työpäivän aikana! Tähän päälle kun lasketaan vielä päivittäiset metsälenkit koiran kanssa sekä normaali arkinen touhuaminen kotona ja pihan lumitöissä, päästään sellaisiin lukemiin, jotka pitäisi huomioida jo ruokavaliossa.

Ei siis ihmekään, ettei puhtia tuntunut riittävän nousujohteiseen treenaamiseen, kun jo arkiaktiivisuus kulutti huomattavan paljon energiaa. Olin taas huomaamattani syönyt liian vähän. Vaikka söin oikeasti paljon ja sinänsä riittävästi, mutta en kuitenkaan niin paljon, että siitä olisi jäänyt plussan puolelle tarpeeksi energiaa voimatreeneihin. Koska korkeaa arkiaktiivisuuttani en voi vähentää, oli vaihtoehtona joko treenien keventäminen tai ruokamäärän lisääminen. Ei liene vaikea arvata, että valitsin ilman epäröintiäkään jälkimmäisen.

tuomaan markkinat glögi bakerikas vegaaninen cookie keksi joulu blogi elsalinnean

Onko oman aktiivisuuden mittaaminen sittenkään turhaa?

Vaikka olen aiemmin kirjoittanut siitä, kuinka älykellot ja aktiivisuusrannekkeet eivät ole mun juttuni, eivätkä aina tarpeellisia muillekaan, pyörrän tässä kohtaa sen verran puheitani, että on niillä joskus hetkensä! Joskus omalle liikkumisen (taikka unen tai ruoan) määrälle saattaa sokeutua, jolloin tilanteen realistinen hahmottaminen jonkin mittauslaitteen avulla voi avata silmiä. Toki tuloksia ei koskaan kannata pitää ehdottomina totuuksina, varsinkaan tällaisella puhelinsovelluksella tehtynä, ja tarkastella aina omaa hyvinvointia kokonaisuutena.

Viikon askelten mittailun jälkeen olen poistanut sovelluksen puhelimestani, sillä koen sen hyötyjen olevan nyt saavutettu. En halua vahingossakaan alkaa minulle tyypillisesti kisata itseäni vastaan saavuttamalla aina vain parempia askellukemia. Sen sijaan keskityn lisäämään ruokavaliooni pieniä ekstravälipaloja erityisesti treenipäiville sekä kasvattamalla annoskokoja asteen verran isommiksi, jotta energiaa riittää ympäri vuorokauden. Vaikutukset ovat onneksi jo nopeasti havaittavissa, sillä salilla olen saanut lisätä taas lisäkiekkoja tankoon. Miten mahtavaa saada energia- ja voimatasot palautettua taas normaaliksi!

tuomaan markkinat karuselli

Tiedätkö sinä, millä tasolla arkiaktiivisuutesi on?
Seuraatko liikkumistasi jollain laitteella tai sovelluksella vai luotatko enemmän oman kehosi viesteihin?

Ihanaa, lähestyvää joulua!

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

1

Vastaa