Alhainen ferritiini – kokemuksia raudanpuutteesta ja Puhti-terveystarkastuksesta

Kaupallinen yhteistyö | Puhti

Alhainen ferritiinitasoni paljastui ikään kuin vahingossa Puhdin terveystarkastuksessa. En olisi osannut epäillä tuota ollenkaan, sillä ferritiinitasot olivat hiipuneet kuin huomaamatta, ilman mitään oireita. Vai olivatko hieman enemmän hengästyttäneet treenit sittenkin ainoa merkki raudanpuutteesta?

matala ferritiini raudanpuute kokemuksia puhti

Raudanpuute ilman oireita?

Voihan ferritiini! Tämä elimistön rautavarastojen mittari on ollut niin paljon viime aikoina esillä mediassa, että koko sanan kuuleminen on toisinaan saanut ihokarvani nousemaan pystyyn.
Toki ihan suotta, sillä raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos, joka aiheuttaa vaikka minkälaista oiretta.

”Arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia.” Puhti.fi

raudanpuute oireet ferritiini

Yllä olevasta listasta en voinut oireita allekirjoittaa – ainoastaan olin huomannut hengästyväni aiempaa enemmän treeneissä, minkä oletin johtuvan yleiskunnon heikkenemisestä, sillä alkusyksystä nilkastani hajonnut nivelside on pakottanut hölläämään treenitehoja reippaasti.
Muuten oloni on ollut kaikinpuolin hyvä ja energinen. Syy Puhdin laajaan, naisille suunnattuun terveystarkastukseen hakeutumisestani ei ollutkaan mikään huolestuttava oire, vaan puhdas mielenkiinto ottaa selvää, mitä keholleni kuuluu. Paljon mielummin hoidan terveyttä kuin sairautta!

Kokemuksia Puhti-terveystarkastuksesta

Puhdin terveystarkastukseen varasin ajan netistä, ja aikoja löytyikin hyvin arkiaamuille. Verikokeita varten pitää paastota, joten suosittelen mahdollisimman aikaista aikaa, jotta aamiaiselle ehtii ennen pahimman nälkäkiukun yllättämistä!
Kokeet otettiin pari viikkoa sitten SynLabissa, aivan Lahden keskustassa. Koko prosessiin meni noin viisi minuuttia, ja kokeisiin pääsin jopa etuajassa – jes!

Vaikka kävin testeissä perjantaina, kilahti puhelimeeni tekstiviesti jo lauantai-iltana; ”Tuloksesi ovat valmistuneet!” Nämä olivatkin sitten aika shokki.
Puhdin laajaan terveystarkastukseen kuuluvat mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, herkkä CRP, useat vitamiinit, ja vaikka mitä!
Oletin, että kaikki olisi kunnossa, mutta muutama palkki oli tippunut pahemman kerran punaiselle, eli viitearvojen ulkopuolelle.
D-vitamiinitasoni olivat 55,2 eli alle suositusten (väh. 75), mutta ferritiinitasoissa heittoa olikin sitten huomattavasti enemmän. Hyvät ferritiiniarvot olisivat Puhdin mittareiden perusteella 30-150 välillä. Oma arvoni oli 6,7! Mitä ihmettä?!

alhainen ferritiini matala ferritiini mittaus puhti
Ferritiiniarvoni olivat todellakin viitearvojen ulkopuolella!

 

Mediasta lukemieni artikkeleiden mukaan jo 30 rajapyykkiä hipovat arvot voisivat aiheuttaa voimakasta väsymystä ja ties kuinka vetämätöntä oloa. Miten en näillä mun lähes tyhjillä varastoraudoillani maannut jo puolikoomassa jossain rautatiputuksessa? Okei, jokaisella raudanpuute varmasti oireilee yksilöllisesti, mutta voiko tosiaan olla, että ainoastaan nuo tavallista enemmän hengästyttäneet treenit olivat ainoa merkki matalista ferritiinitasoistani?

alhainen ferritiini kokemuksia puhti
Mikä on tilanne nyt?

Yleiskunto kohenee vauhdilla nilkan kuntoutuessa ja rauta- sekä D-vitamiinivarastot täyttyvät samalla (lääkärin ohjeistuksella; hemoglobiini oli hyvällä tasolla, joten omin päin en lähtenyt lisärautaa purkista napsimaan). Saattaapi jäädä siis arvoitukseksi, kummasta syystä treeneissä joutui vetämään enemmän happea, mutta pääasia, että kaikki on nyt hoidossa!

Oli myös huojentavaa nähdä, että kaikki muu (mm. kolesteroli, sydän, maksa, munuaiset, sekä muut vitamiinivarastot) on kunnossa! Alkushokista toivuttuani fiilis on nyt loistava; onneksi kävin Puhdin terveystarkastuksessa ”ihan muuten vain”, sillä ilman sitä ferritiiniarvoni olisivat jääneet huomaamatta ja hoitamatta.

Oletko sä käynyt koskaan tarkistuttamassa veriarvojasi?
Tai kärsinyt raudanpuutteesta; millaisia kokemuksia sulla on siitä?

Lue myös aiemmat postaukset aiheesta :

Matala ferritiini ja kokemuksia sen nostamisesta
Ferritiinipäiväkirjat, osa 3 – Erävoitto!

elsalinnean allekirjoitus

www.elsalinnean.com

@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean 

23

Vastaa