Kaupallinen yhteistyö | Rahula Lahti & Päijätmedia
Pian on ensimmäinen vuotemme koira-arkea takana! Saako tässä vaiheessa hieman huokaista; pikkupentuvaihe selätetty!
Nuorihan tämä iloinen ja utelias espanjanvesikoiramme Lili vielä on, mutta aktiivinen kuin mikä. Siksipä pitkät lenkit lähimetsissä ja retket toinen toistaan kauniimpiin luontokohteisiin ovat tulleet kuluneen vuoden aikana isoksi osaksi arkea.
Listasin 8 vinkkiä kesäiseen luontoretkeilyyn koiran kanssa, jotka olen todennut kohdallamme toimiviksi – poimi parhaat talteen!
1. Reitin suunnittelu etukäteen
Uusiin lenkkeilymaastoihin suunnatessa kannattaa tehdä hieman taustatyötä, jotta retki sujuisi mahdollisimman mukavasti, varsinkin hellepäivinä! Onko reitillä varjoisia levähdyspaikkoja, vesipisteitä tai jopa järveä, jossa koira (tai miksei omistajakin!) pääsisi vilvoittelemaan? Entä onko lähistöllä muuta, esim. asutuksen tai liikenteen suhteen, mikä olisi hyvä huomioida etukäteen?
2. Retkeily aikaisin aamulla tai iltamyöhään
Sen lisäksi, että näissä molemmissa on ihan oma tunnelmansa, on poluilla tällöin huomattavasti rauhallisempaa. Kesäisin myös aamun ja illan lämpötilat ovat reipastahtisen lenkkeilyn kannalta mukavammat, eikä asfalttikaan polttele tassunpohjia.


3. Taskut täyteen makupaloja!
Aikuisen koiran kanssa liikkumisesta en osaa sanoa, mutta ainakin pennun/nuoren koiran kanssa nämä ovat ihan ehdottomat, kun uusia, tai murrosiän myötä unohtuneita, taitoja harjoitellaan myös lenkkeillessä, ja uudessa ympäristössä palkkioiden on oltava ekstramaistuvat.
Olen halunnut valita Lilille aina mahdollisimman puhtaat & luonnolliset vaihtoehdot ruoista.
Näillä kriteereillä meille löytyikin Rahulasta vaikka mitä nameja taskunpohjalle.
Rahulan kuiva- ja pakastetuotteet valmistetaan laadukkaista kotimaisista raaka-aineista, ilman väri- ja lisäaineita, omassa tehtaassa Lahdessa (Sopenkorvessa, eli ihan muutaman kilometrin päässä retkikohteestamme Häränsilmästä – todellista lähiruokaa!), ja näiden herkkuhyllyjen ääreen Rahulan Kauppakeskus Karisman liikkeessä vieraillessamme Lili olikin kuin lapsi karkkikaupassa!

4. Evästä koiralle tauon ajaksi
Pidemmille retkille, joilla on vaikkapa tarkoitus pysähtyä laavulle paistamaan eväitä (ah, nää on ihan parhaita reissuja!), on meillä ainakin mahdollistanut rauhallisen grillaushetken se, että myös koiralle on jotain järsittävää tauon ajaksi. Sen sijaan, että nelijalkaisen retkiseuralaisen kuono löytyisi milloin nuotion hiilloksesta, milloin eväskassista, saavat kaikki pienen hengähdystauon koiran rauhoittuessa nakertamaan luuta laavun varjossa.
Jos matka ennen taukoa on ollut pitkä, tai sisältänyt paljon juoksemista, on Lilin ollut ennen ja jälkeen luun (tai muun isomman herkun) syömisen rauhoituttava hetkisen, jottei syöminen aiheuta vaarallista vatsalaukunkiertymää. Retkievään kannattaa myös olla jo ennestään koiran vatsalle tuttua ja hyvin sulavaa, jotta muiltakin suolisto-ongelmilta retken aikana välttyisi.
5. Retkietiketin muistaminen
Jotta muillakin luonnossa liikkujilla on mukavaa, on jokaisen koiran kanssa liikkuvan tietenkin pidettävä huoli, ettei koira pääse luvatta tekemään tuttavuutta uusiin ihmisiin. Esim. laavuilla ihmisillä on ns. etuajo-oikeus, eli koiran kanssa on syytä jättäytyä sivummalle, tai ainakin kysyä, sopiiko, jos koirakin sujahtaa laavun suojiin. Ja ne samat perusjutut, kuin kaupungissakin lenkkeillessä; asiallinen hihnakäytös ja jätösten kerääminen sopimattomista paikoista 😉

6. Vesipullo mukaan myös koiralle
Pitkillä retkillä tai kuumalla ilmalla jano iskee todennäköisesti myös koiralle. Meillä toimiva combo on ollut pakata mukaan Lilin oma pullo, josta saa kaadettua veden suoraan siinä kiinni olevaan juomakippoon, sekä isompi vesipullo mulle, josta saan tarvittaessa kipattua täydennystä Lilin pulloon.
7. Eläinlääkärin numero puhelimeen
Jos retkellä sattuisi käymään koiralle joku suurempi tapaturma, ei aikaa välttämättä ole tuhlattavaksi lähimmän eläinlääkärin numeron googlaamiseen. Puhelimesta valmiina löytyvä numero helpottaa ja nopeuttaa avun saamista; esimerkiksi sinileväistä vettä hörppineen koiran kanssa hoitoon pääsemisessä ei ole hetkeäkään hukattavaksi.

8. Ja se tärkein; iloinen, avoin retkeilymieli!
Koiran kanssa retkeillessä harvoin kaikki menee niin kuin on suunnittellut! Meille ainakin on sattunut ja tapahtunut lenkeillä ja retkillä vaikka mitä! Mutta kaikesta selviää, tekemällä oppii ja jälkeenpäin moni tapahtuma jo naurattaakin 🙂
Siispä ei muuta kuin ylös, ulos ja luontoretkille – koiran kanssa tai ilman!
Aurinkoista alkanutta viikkoa!
Kiva retkipostaus! ? Retkeily koiran kanssa on semisti extreme urheilua, kaikkeen saa varautua ? ja kuulostaa tutuilta hetkiltä teilläkin että koira puskee teidän eväiden kimppuun ? meillä Tumpin kanssa oli sen ollessa nuorempi niin ihan sama homma, omat eväät vaan koiralle niin sai hetken olla rauhassa. Tosin vaan hetken.. ?
Mukavaa kesää teille! ?
Terkuin
Hanna ja Tumppi
Kiitos! No näin on! Jep, eväät maistuu kyllä – oli ne omia tai muiden retkikavereiden 🙂 Hahaa, hyvä kuulla, että teillä rauhoittunut ruokahalu aikuistumisen myötä – jospa Lililläkin joskus…
Samoin teille! 🙂
Hyvät retkivinkit ja söpö reissukaveri! Meidän täytyy kesällä katsoa sääennuste tarkkaan, koska paksuturkkisena koirana Lunalle tulee auringossa helposti liian kuuma. Talvilomalla se sensijaan nauttii ja on Lapissa kiertänyt meidän kanssa hiihtämässä ja lumikenkäilemässä 🙂
Kiitos! 🙂 No ihan varmasti! Onneksi nyt vähän viileni, niin helpottuu teidänkin kesäretket hieman sen osalta.
Oi, kuulostaa mahtavilta reissuilta – ja Luna superreippaalta retkikaverilta! 🙂