Oletko koskaan vaa’alle astuessasi ihmetellyt sen näyttämää, tavallista suurempaa lukemaa, hyvässä tai huonossa mielessä? Painon heilahtelut saattavat välillä olla isojakin, mutta aina ne eivät suinkaan ole pelkän rasvan kertymisestä johtuvia. Tässä tavallinen kotivaaka onnistuu meitä monesti huijaamaan.
Lue postauksesta viisi syytä, miksi vaa’an lukemaa kannattaa välillä kyseenalaistaa!
En omista vaakaa. Enkä ole ikinä omistanutkaan. Tarkkailen painoani kuitenkin toisinaan salikäyntien yhteydessä; paino toimii yhtenä mittarina treeneissä kehittymiselleni, sillä kyllähän kokoa kasvanut lihas nostaa vaa’an lukemaa. Huomattavasti luotettavampina mittareina omalla kohdallani toimivat kuitenkin voimatasojen kasvaminen, peilikuva, energiatasot, sekä ihan vaatteiden istuvuuskin!
Tämän totesin taas pitkästä aikaa vaa’alle astuttuani. Painoni oli noussut yhtäkkiä yli kilon!
Ennen kuin aloin optimistina tuulettamaan kilolla kasvaneita hauiksiani, nosti realistiminäni päätään – eihän tämä nyt voinut pitää paikkaansa! Kyseessä oli aamutreeniä edeltävä paino, ei suinkaan aamupaino, joka on lähimpänä totuutta (psst, sekin voi kyllä heitellä!). Olin siis jo juonut muutaman kupin kahvia, monta lasillista vettä, sekä syönyt tukevan aamupalan.
Lisäksi olin edellisenä päivänä tankannut hieman hiilihydraattipitoisempia ruoka-annoksia, sillä tiesin edessä olevan melko raskas treeni. Eipä ihmekään, että vaaka näytti hieman ekstraa! Treenin jälkeen luku olisi ollut varmasti vieläkin suurempi, mutta päätin nousta puntarille vasta seuraavalla salikäynnilläni. Vaaka näytti kilon edelliskertaa vähemmän.
Tähän väliin huomautus; Muutaman kilon heilahteluista ei tarvitse huolestua, mutta painon yhtäkkinen, merkittävä ja selittämätön painon nousu tai lasku voi olla merkki jostain sairaudesta! Olethan tällaisissa tapauksissa terveydenhuoltoon yhteydessä 🙂

Kuten sanottu, tavallinen kotivaaka ei aina anna luotettavaa tulosta käyttäjänsä painosta. Vaikka eihän se lonkalta heitettyjä lukuja esitä, vaan tottahan jokainen sen näyttämä gramma on, ei se kuitenkaan kerro, mitä kaikkea näytölle ilmestyneeseen kilomäärään sisältyy.
Koska tarkempaa dataa antavaan kehonkoostumusmittaukseen ei ihan viikoittain raaski mennä, on painoansa syystä tai toisesta tarkkailevalle vaaka ihan kelpo mittari! Kunhan muistaa puntarille astuessaan ja sen tuloksia tulkitessaan seuraavat asiat:
VIISI SYYTÄ, MIKSI VAAKA HUIJAA
1. Aika.
Mihin aikaan päivästä käyt vaa’alla? Tai naiset; mihini aikaan kuukaudesta?
Tarkimman tuloksen saat, kun astut vaa’alle heti aamusta (käy wc:ssä, mutta älä syö tai juo mitään). Kaikki tämän jälkeen mitatut tulokset alkavatkin sitten jo heitellä. Muista, että myös aamupainoon vaikuttavat mm. edellisen päivän syömiset, juomiset ja liikunta!
2. Ruoka.
Jos, ja kun, elimistössäsi on ruokaa, joka ei ole vielä sulanut, nostaa se tietenkin painoasi. Toiset ruoat sulavat nopeammin, toiset hitaammin. Ruokamassaa kehossasi voikin olla kerrallaan esim. 1kg:n verran.
3. Neste.
Oletko juonut päivän aikana jo useamman lasillisen vettä? Nestekään ei hujahda kehosi läpi ihan hetkessä, vaan näkyy lisägrammoina vaa’alla.
Toisaalta, myös runsas hikoilu poistaa nesteitä, joten heti rankan treenin jälkeen vaaka saattaa näyttää jopa normaalia vähemmän.
4. Hiilihydraatit ja suola.
Nämä molemmat sitovat nestettä kehoon. Mitä hiilaripitoisempaa tai suolaisempaa ruokaa olet syönyt, sitä enemmän nestettä on kroppaasi sitoutunut. Tämä voi näkyä vaa’alla vaikkapa puolen kilon ”ekstrana”.
Mutta tämäkään tila ei ole pysyvä, vaan tasoittuu kyllä, joten ethän ala vältellä hiilareita tai suolaa painonnousun pelossa!
5. Olosuhteet.
Onko vaaka tasaisesti lattialla? Milloin se on viimeeksi kalibroitu tai kaipaako se uusia pattereita? Joskus hämmentävät lukemat saattavat selittyä ihan vain pienillä teknisillä ongelmilla 😉

Siispä, jos Sulle joskus iskee minkäänlainen ahdistus tai huoli vaa’an näyttämistä ekstrakiloista – muista nämä edellä mainitut viisi kohtaa, jooko
Ja ps. myös elämä ilman vaakaa on täysin fine!
Mukavaa, rentoa viikonloppua jokaiselle!