Kuinka syödä rennosti, mutta terveellisesti? Nappaa vinkit talteen postauksesta!
Jos syöminen tuntuu helpolta ja mielekkäältä ja tuo stressitasojen nousun sijaan lisää energiaa arkeen, syöt mitä todennäköisimmin jo joustavasti! Joustavasti syödessä suurin osa ruoastasi koostuu monipuolisista ja laadukkaista ruoka-aineista, energiansaantisi ja -kulutuksesi ovat tasapainossa, muistat kohtuuden kaikessa, mutta osaat nauttia kaikenlaisesta ruoasta etkä aseta itsellesi turhia rajoitteita. Ja juuri nämä seikat ovatkin tutkimusten mukaan sijaan avain onnistumisiin ja pysyvään muutokseen.
Jos ruokasuhteesi ja syömiskäyttäytymisesi on jo pidemmän aikaa ollut hakoteillä, vaatii joustava syöminen hieman opettelua.
Mitään vuosien yliopistotutkintoa ei sen oppimiseen kuitenkaan tarvita, vaan astetta rennomman ja näin ollen terveellisemmän tavan syödä voi oppia ihan vain muutamia ajatusmalleja ja rutiineja muuttamalla. Ja tietenkin niitä säännöllisesti toistamalla, sillä sitä jos jotain minkä tahansa uuden asian opettelu vaatii.
Näillä neljällä niksillä pääset hyvin alkuun muuttaessasi ruokasuhdettasi sekä -käyttäytymistäsi ripauksen rennommaksi.
1. Muista 80/20 -sääntö!
Kun syöt 80% ajastasi säännöllisesti monipuolista, ravinteikasta ruokaa, voit oikein hyvin koostaa loput 20% ravitsemuksestasi ”vähän sinne päin”. Jousto ja poikkeamat ovat juuri sellaisia kuin sun elämääsi sopii. Joillekin se voi tarkoittaa yhtä tai kahta päivää viikossa, jolloin ateriat näyttävät kaikkea muuta kuin ravintopyramidin ohjeiden mukaan koostetuilta.
Toiselle se voi tarkoittaa viikkoa siellä, toista täällä, jolloin syöminen ei joko tietoisen valinnan vuoksi tai olosuhteiden pakosta ole ihan ravitsemussuositusten mukaista.
Tai 20% jousto voi olla päivittäistä; osaan päivän aterioista tulee panostettua enemmän, mutta jollain aterialla viitataan kintaalla virallisille lautasmalleille. Usko pois, tällainen joustaminen tekee erityisesti mielenterveydelle hurjan hyvää!
2. Syö harmaalla alueella
Terveellinen syöminen ei ole mustaa eikä valkoista, vaan se on niiden väliin jäävällä harmaalla alueella pysymistä. Ei siis rajoittavaa, erilaisista kieltolistoista koostuvaa syömistä, eikä myöskään hallitsematonta syömistä, jolloin millään ei ole mitään väliä ja mielihalut ovat ohjaksissa täysin. Vaan jotain näiden kahden väliltä; kohtuudessa ja terveyttä tukevissa valinnoissa pääosin pysymistä, mutta myös herkuttelun ja erilaisten makunautintojen itselleen sallimista ilman syyllisyyden tunnetta.
Harmaa alue on mustaan ja valkoiseen verrattuna laaja, joten jopa sen sisällä voit liikkua välillä lähemmän mustaa ja toisinaan käydä valkoisen rajalla, kuitenkin pysyen koko ajan joustavan syömisen puitteissa.
3. Luo itsellesi toimivat rutiinit
Tee itsellesi joustavasta syömisestä pysyvä tapa luomalla arjessasi toimivia rutiineja. Helpottaako tasapainoisen ja terveellisen syömisen edistämistä kauppaostosten hoitaminen kerran viikossa vai useammin? Auttaako mealpreppaus, eli aterioiden valmistaminen etukäteen useammalle päivälle, syömisen pysymistä säännöllisenä? Oletko enemmän ilta- kuin aamuihminen, jolloin voisit jo illalla valmistaa seuraavalle päivälle ravinteikkaan ja energisoivan aamupalan valmiiksi? Voisiko sinulle, joka harjoittelet irtautumaan herkkujen rajoittamisesta, toimia se, että sisällytät muutamia pieniä herkkuhetkiä viikkoosi sen sijaan, että pitäisit pelkän lauantain karkkipäivän?
Kokeile rohkeasti uutta, niin löydät juuri itsellesi mieluisat tavat!
4. Unohda kiellot ja rajoitukset!
Ei ole olemassa kiellettyjä tai sallittuja ruokia. On vain ruokaa
Toivottavasti vinkeistä oli apua tai postaus herätteli ajatuksia!
@elsalinnean | Elsalinnean | @elsalinnean
2