Pitkä sairasloma ei ole helppo loma

Mulla tulee jälleen kuukausipäivä sairaslomani kanssa (8kk) ja haluan jakaa päällimmäiset kokemukset pitkän sairasloman kokemuksiani.

Kirjotan tästä, koska monen kuukauden sairaslomaa varjostaa usein jonkin tason epätietoisuus ja huoli tulevaisuudesta ja mahdollisesti omasta taloudesta. Olen kuullut usein ulkopuolisen suusta sen, miten olen vain laiskottelulomalla tai vastaavaa. Onneksi suurin osa osaa suhtautua asianmukasesti. Sanon itsekin huumorilla toisinaan, että täyty ottaa ”ommoo lommoo” (oma loma), vaikka todellisuus on toista.

Tekisi mieli muistuttaa siitä, että vaikka toinen ei näytä erityisen loman tarpeessa olevalta, todellisuus voi olla ihan toista. Kuva: Ellinoora Isonahae

Sairasloma ≠ loma

Sairaslomalla oleminen on rentoa silloin kun olo on suhteellisen järkevä ja voin liikkua. Silloin harjoittelen vaikka päällä seisontaa ja nautin erilaisista uusista jutuista.

Kun aamun arpaonneen osuu järkyttävä väsymys ja koko kehoa huudattavat säryt, se sairaslomapäivä tulee olemaan järkyttävä.

Puhun sellaisesta väsymyksestä, jossa en jaksa olla edes puhelimella. Selaan puhelinta pieniä hetkiä ja taas jatkan unia. Yöunet vie ensin 10-12 tuntia, jonka jälkeen päiväunivaihe jatkuu ilta 19 asti. Silloin pakottaudun tekemään väkisin jotain toisella tavalla, jotta koen eläneeni sinä päivänä. Tällaisena päivänä odotan itseltäni ainoastaan sen, että ravitsen ja nesteytän kehoa parhaani mukaan.

Mun ei kävis mieleenkään vain ja ainoastaan maata laakereilla koko sairasloma-aikaani ja nauttia valtion tuista huvikseen. Kaikista eniten haluaisin tehdä töitä ”normaalisti”. Tämä ei ole lomaa ja loikoilua, vaan täyttä työtä järjissä pysymisen kanssa.

Kuva: Ellinoora Isonahae

Voimaa itsestä

Vuodenvaihde toi mulle mukana hyvin ison muutoksen. Jäi sairaslomalle ja aloitin Ilkka Koppelomäen Elämäsi Vuosi -valmennuskokonaisuuden. Tämä on Elämäni vuosi. Olen opiskellut uskomattoman paljon itsensä kehittämistä, joista henkilökohtasesti mielenkiintoisin aihe on oman mielen voima.

Olen tämän vuoden aikana opetellut uusia taitoja itseni vahvistamiseksi ja koen sen olevan minun työni tällä hetkellä. Minun tehtäväni on opetella löytämään oma sisäinen voima ja tukea sitä.

Tulen tulevaisuudessa jakamaan enemmän tarinoita eri harjoitusten ääreltä.

Eira

Instagram @eiramirjami

10

Tällä artikkelilla on 5 kommenttia

 1. Karoliina Laaksonen

  Tsemppiä ja jaksamista päiviisi!

 2. Tiina

  Tärkeästä asiasta kirjoitat 😍 Hyvä, että on löytynyt positiivisia puolia myös.

 3. Nonna/Käsikirja Minusta Sinulle

  Tosi paljon tsemppiä 💗

 4. idahyvarinen

  Tuo ihmisten ns vähättely muiden asioihin saa mun verenpaineen aina kohoomaan, tiedän niin mitä se on kun haluis mennä töihin mutta ei vaan pysty vaikka joinain päivinä taas tuntuis pystyvänsä.😔 Tsemppiä!💛

  1. eirahirvonen

   Näinpä, tiedostamattaan saattaa vähätellä niin herkästä toisen tilannetta 🙂

Vastaa