Kierukka – omat kokemukseni

Nyt tulee hieman erilaista kirjoitusta, nimittäin hormonikierukasta. Ehkäisy, kuukautiset ja hormonit ovat kuitenkin naiselle jokapäiväistä elämää ja liittyvät todella paljon terveyteen,  joten en nää mitään syytä olla kirjoittamatta siitä.

vatsa_kukka_sydän_ehkäisy_keho_rakkaus

Haluan jakaa oman kokemukseni kierukasta, sillä kun itse sitä aikanaan harkitsin, halusin lukea toisten kokemuksia asiasta. Kiinnosti, miten on oltu tyytyväisiä, mitä vaikutuksia sillä on ollut ja sattuuko laitto. Paljon on keskusteluja ja tekstejä, mutta halusin jakaa omat kokemukseni vielä lisäksi, tuskin siitä haittaakaan on. 🙂

Itselleni kierukka on ajankohtainen asia, sillä ensimmäinen kierukkani oli vaihdettava uuteen kolmen vuoden käytön jälkeen.  Päädyin kierukkaan aika monen eri syyn takia. Koin sen olevan helppo ja edullinen ehkäisytapa. Ennen kierukkaa popsin e-pillereitä, jotka kyllä tietyllä tapaa oli ihan ok, mutta kyllästyin hakemaan niitä apteekista, uusimaan reseptejä ja kantamaan niitä joka reissussa mukana. Muistin sen kyllä tunnollisesti ottaa ja ihokin voi hyvin, mutta silti se oli välillä vaivalloista. Tuntui myös että hormonimäärä teki olon ”pöhnäiseksi”, sumeammaksi ja mielialat vaihtelivat enemmän.

Ehdin käyttää pillereitä varmaan pari vuotta, mutta sitten perehdyin kierukkaan. Luin ihmisten kokemuksista tosiaan aika paljon ja juttelin neuvolassa asiasta. Päädyimme Jaydess nimiseen hormonikierukkaan.

Kierukassa on vähemmän hormonia kuin pillereissä, sillä se vaikuttaa paikallisemmin. Se oli positiivinen juttu ja tuntui että hieman aivot virkistyivät kun hormonimäärä laski. Eroa on vaikea kuvitella, ellei ole kokenut sitä… Pillereiden lopettamisen myötä kuitenkin iho huononi. Finnejä ilmestyi selkään ja kasvoihin enemmän, se oli ikävää mutta minkä mahtaa. Ihon olen nyt onneksi saanut ruuan ynnä muun avulla kuriin. Vaikutuksista isoin oli varmasti se, että kuukautiseni loppuivat kuin seinään. Niitä ei siis ole pahemmin ollut muutamaan vuoteen. Itse ainakin koen sen todella isoksi plussaksi.

clarissa_toppi_pinkki_selfie

Kaikki ei kuitenkaan näin helpolla pääse.. Parikin kaveria joutunut kierukasta luopumaan melko pian laiton jälkeen, koska vuotoa on ollut jatkuvasti. Ihan siis täysin yksilöllistä, miten keho reagoi ja on vain kokeiltava että miten kierukan kanssa käy. Lisäksi valmisteita on erilaisia ja myös hormoniton vaihtoehto on kuparikierukka. Mutta niistä saat tietoa varmasti neuvolasta!

Noh, entäs sitten laitto – sattuuko? No totta puhuen sattui ainakin mulla. Tietysti vahva särkylääke ennen laittoa auttaa, mutta kyllä se aika ikävästi nipistää. Se on kuitenkin nopeasti ohi. Ensimmäisen kierukan laiton jälkeen tuntui pari tuntia ikäviä kramppeja ja halusin vaan maata sängyssä useamman tunnin. Taisin ottaa myös kuuman suihkun helpottaakseni kipuja. Tuntui siis lähinnä kovilta menkkakivuilta.

Nyt uuden vaihtoa jännitin etukäteen aika paljon. Vaihdon aikana tuntui kolme nipistystä ja se oli ohi jossain parissa kymmenessä minuutissa (vai menikö edes niin kauaa?) vaikka siis tuntui kyllä pidemmältä ajalta… Loppupeleissä vaihto ei ollutkaan niin paha kuin olin varautunut. Vähän särkylääkettä ja hetken huilaus niin helpotti pahin, perus kuukautiskivuilta vaan tuntui loppupäivän.

pinkki_toppi_talja_iloinen

Itselläni on siis todella positiiviset kokemukset kierukasta ja kaikki on toiminut erittäin hyvin. Nykyään on saatavilla myös viiden vuoden kierukkaa, mutta päädyin ottamaan jälleen saman ja tutun Jaydessin, joka tosiaan on se kolme vuotta. Syynä oli että pidempi aikaisessa olisi enemmän hormonia ja ajattelin että saattaa vaikuttaa negatiivisesti ihooni. Eikä muistakaan vaikutuksista voi olla varma.

Tälläinen vähän henkilökohtaisempi teksi tällä kertaa, mutta musta on mukavaa, jos joku saa tästä apua kun miettii näitä asioita. 🙂 Siitä tulikin mieleeni, että sain myös mahdollisuuden osallistua laajempaan lääketieteelliseen tutkimukseen kierukan käyttöön liittyen. Halusin ottaa osaa, sillä tutkimukset mahdollistavat kehityksen ja koen asian tärkeäksi.

Onko muilla yhtä hyviä kokemuksia kierukasta? Entä minkä ehkäisytavan ootte kokeneet iselle parhaaksi?

8

This Post Has 0 Comments

  1. Mulla on toi 5 vuoden kierukka, joka just nyt vaihdettiin. Itelle jäi sen verran kovat pelkotilat ekasta laitosta, että vaihto tehtiin polilla puudutuksen kanssa. Ei sattunut yhtään <3 Ja onhan tää taloudellinen säästö, kun ei tarvitse ostaa siteitä/tamponeja 🙂

    1. No mutta hyvä jos saa puudutuksenkin kanssa! Itse siedän kipua melko hyvin, mutta ihan hauska tietää että on mahdollinen noinkin! Joo, se säästää kyllä paljon kun ei tartte siteitä sun muuta ostaa.

  2. Itsellä oli ensin kuparikierukka, mutta hiljattain vaihdatin sen viiden vuoden hormonikierukkaan. Oli aika epämukava kokemus, mutta kyllä sen kestää kun miettii hyötyjä. Mitään eroa en ole huomannut vielä, kuulemma hormoni vaikuttaa kohdussa paikallisesti ja harvoin vaikuttaa mielialaan yms.

    1. Juu ei mitään hirveen hauskaa vaihto tai laitto ole, mutta kyllä tosiaan kestää.

Vastaa

Close Menu