Idiootteja

Olen useaan otteeseen törmännyt kirjaan nimeltä Idiootit ympärilläni. Näin mainoksia ja sitten luin Pauliinan blogista kyseisestä kirjasta. Päätin ottaa selvää ja löysin sen sattumalta kaupungin kirjastosta. Laitoin itseni lainajonoon ja parin kuukauden jonotuksen jälkeen sain kirjan itselleni.

kirja_sänky_clarissa

Kirjassa lyhykäisyydessään esitellään neljä erilaista persoonallisuustyyppiä – tai temperamenttia – värien avulla. Eikä vaan esitellä niitä, vaan kerrotaan miten päästä eri ihmistyyppien kanssa samalle aaltopituudelle. Eri tyyppien ajatusmallien ja käyttäytymisen tuntemisen avulla voi helpottaa arkeaan.  Toki kuvaukset ovat hieman kärjistettyjä ja kukaan ei ole pelkästään yhtä sävyä.

Aloin lukea kirjaa ja odotin ehkä hieman puuduttavaakin tekstiä. Mutta toisin kävi. Kirja tempaisi mut sisäänsä heti kun avasin sen ja luin ekat rivit. Kuvaukset tyypeistä ja heidän käyttäytymisestään oli kuvattu viihdyttävästi ja leppoisasti. Kirja ei ollut liian vakava ja tuli naureskeltua todellisille esimerkeille.

Kirjan edetessä alkoi löytämään (jo aika aikaisinkin jo) itselleni tuttuja piirteitä ja samoin myös lähipiiristä alkoi tunnistaa, että kuka on esimerkiksi enimmäkseen sininen ja kuka punainen tyyppi. Ennen lukemista tein myös Tunnista temperamentit -testin. Laitoin tulokset talteen ja aloin analysoimaan itseäni kirjan pohjalta. Tein myös muistiinpanoja ja otin kuvia kännykkään sellaisista jutuista kirjassa, jotka itsestäni tunnistin.

Tuli ihan ääneenkin naurettua kun mietin, että toi on niin mun tyylistä – tai kuvittelisin että jos kävisi kuten tässä niin noihan sen kuuluisi mennä. Tai sitten kun mietin omaa miestäni, jonka väri kyllä löytyi vahvasti ja hänen tapojaan. Tuntui että kaikessa oli järkeä.

lukemassa_sänky_kirja_clarissa

Noh, minkä värinen minä sitten olen?

Pari seuraajaa siitä kysyikin kun laitoin kirjasta instagram- storyyn. Kirjan luettuani olin nettitestin kanssa yhtä mieltä siitä että olen puna-keltainen. Testi antoi punaista  5 pistettä, keltaista 5 pistettä… Tunnistin melko nopeasti kirjan ensimmäisiltä sivuilta värini kun käytiin läpi värityyppien perus eroja. Punaisesta ja keltaisesta lootasta tuli ympyröityä suurin osa adjektiiveista. Kun taas vihreästä ja sinisestä ehkä vaan pari, jos niitäkään.

Otteita punaisen piirteistä, jotka itsessäni tunnistin; Kunnianhimoinen, lujatahtoinen, määrätietoinen, aikaansaava, voimakas, päättäväinen, kärsimätön, itsepäinen

Otteita keltaisen piirteistä, jotka tunnistin itsessäni; Ulospäin suuntautunut, verbaalinen, avoin, positiivinen, luova, spontaani, tunteellinen, innostava, tarvitsee huomiota.

Olen ekstrovertti, aktiivinen ja suorittaja. Totta kai nämä kaikki oikeastaan oli tiedossani, ei mitenkään yllättävää. Mutta se, että omat tekemiseni ja käyttäytymiseni voi melko suoraan yhdistää tiettyyn väriin tai väreihin,  oli jotenkin yllättävää. Ehkä myös jollain tavalla ymmärrän omiakin tekemisiäni.

sängyllä_clarissa_lukee_kirja

Nettitestin – ja myös kirjan mukaan olen myös sosiaalinen, itsevarma ja avoin. Haluan olla päätöksissä mukana, olen positiivinen, mutta myös kiireinen ja ehkä kontrolloivakin.. Muita huonoja puoliani on kärsimättömyys ja huono keskittymiskyky, nää näkyy erityisesti jos joutuu perehtymään esimerkiksi käyttöohjeisiin tai muuhun. Niin ja hutiloiva.

Paljon voisin tähän analysoida itseäni ja omia värejäni, mutta ehkä jätän tähän. Keltainen tyyppi minussa haluaisi vaan paasata loputtomiin näistä huomioistani… 🙂

Voin lämpimästi suositella kirjaa kaikille, sillä se oli niin viihdyttävä ja siitä saa loistavan keskustelunaiheen tuttavien ja kavereiden kanssa!

0

Vastaa

Close Menu