Vatsan rauhoittaminen matkustuksen jälkeen

Nyt on tullut matkustettua. Kaukana on se tilanne kun vatsa oli rauhallinen.

Mulla on kuitenkin kokemusta omasta vatsasta jo ja tiedän kuinka saan vatsani tasapainon takaisin. Valitettavasti jokaisen vatsa on vähän eri ja herkät vatsat varsinkin, joten mikä toimii mulle ei välttämättä toimi sulle, mutta voihan mun kokemuksista olla jotain hyötyä, joten tässä tulee.

Taustaa

Vuodesta 2017 mulla on ollut vatsaongelmia. On tähystetty ylhäältä ja alhaalta eikä löydy mitään fyysistä vikaa. Eli diagnoosi on ”toiminnalliset vatsavaivat” mikä suomeksi tarkoittaa keksi itse miten hoidat itsesi kuntoon ?.

Elokuussa oli työmatka Tanskaan ja nyt syyskuussa Saksaan. Ruokavalio gluteeniton, maidoton, ei punaista lihaa, FODMAP. Että sillä lailla. Mutta onneksi mulla on käytössä makrolaskenta, eli valmentaja antaa makrot (hiilarit, rasvat, proteiinit) määrällisesti ja ne saa käyttää miten parhaaksi katsoo. Tosin mun vatsa kyllä kertoi reissussa, että ihan mallikkaasti ei mennyt…

Viikko sitten kun aloitin ruokavalion siivouksen nyt on jo (anteeksi graafinen ilmaisu) kakan väri ja koostumus parempi. Eli ei enää ripulia ja jäätäviä ilmavaivoja (Thank God ??). Anteeksi uudelleen liian kuvaava ilmaisu!?

Vatsa on meidän toiset aivot, vielä suurempi merkitys on suolistolla autoimmuunisairauden hoidossa kun reumassa, koska tulehdus pesii suolistossa.

Koko meidän hyvinvointi lähtee siitä, että kroppa toimii ja tämä on ollut mulla vuosien työ saada selville mikä mun vatsalle sopii ja mikä ei. Osa Fitnessurheilun viehätystä on se aika askeettinen ruokavalio, koska se sopii mun vatsalle ja sen myötä on paljon parempi olla niin henkisesti kuin fyysisesti.

Matkustaminen ja ruokailu

Mikä on aiheuttanut vatsan epätasapainon? Sopimattomien ruokien ja juomien nauttiminen. Mulle näitä ovat;

  • Alkoholi
  • Sokeri
  • FODMAP ruuat (sipulit, peruna, maissi, kukkakaali)
  • Hiiva
  • Hiilihappojuomat

 

Tässä järjestyksessä korjaan vatsan:

  1. Lopetan sopimattomien ruokien syönnin
  2. Siivoan ruokavalion kaikesta ylimääräisestä (kastikkeet, lisukkeet ym.)
  3. Hoidan vatsaa extra maitohappobakteereilla

Tämä on uuvuttava prosessi, koska turvotus ja vatsan toiminta ei palaudu ihan hetkessä.

Kaikki toivo ei ole menetetty, koska ottaen huomioon kuinka paljon on syöty ulkona ja ulkomailla, jossa bakteerit on tietysti erit kuin koto-Suomessa, vatsa on silti toiminut joka päivä. Siitä saa olla kiitollinen!

Ruokavalion siivous

Ensimmäisenä palaan kaikkiin turvallisiin ruoka-aineisiin. Mulle se koostuu lähinnä aamupala puurosta, lounas ja päivällinen riisi kana salaatti, välipala riisikakku maapähkinävoi ja kalkkunaleike, iltapalaksi munakasta.

Ei ole ihan helppoa, teki mieli ostaa kaupassa vaan kaikkia herkkuja väsymykseen. Mutta sitten taas mietin sitä, kuinka siirrän vain vatsan hyvää oloa tulevaisuuteen ja ennemmin aloitan heti.

Maitohappobakteerit

Monien eri kokeilujen jälkeen tällä vatsa pelastetaan. Maksaa tietenkin hunajaa (~33€/10pss) mutta toimii!

Otan tietenkin maitohappobakteereja joka päivä, mutta nämä extra vahvat auttavat äärimmäiseen akuuttiin tilanteeseen. Ja kaikkea on kyllä kokeiltu. On kokeiltu silica geeliä ja sitä ja tätä kuitua, mutta kaikkein paras akuutti hoito on Vivomixx.

Loppu hyvin

Vatsa on taas paljon rauhallisempi. Koko yleisvointi on parempi. Ajattelin seuraavaan postaukseen kirjoittaa millä puhelin äpeillä oon onnistunut seuraamaan mun suoliston ja ruokailun kokonaisuutta, kiinnostaisiko?

Ihan kaikille ei nämä asiat ole itsestäänselvyyksiä, että vatsa toimii joka päivä. Ajattelen myös, että stressillä ja nykyelämän kiireellä on paljon vaikutusta tähän. Oma vatsa ainakin reagoi siihen jos joutuu kiireessä hotkimaan ruokaa tai ei ehdi syödä. Vielä on siis parannettavaa!

~ Johanna

3

Vastaa