Uuden normaalin rutiinit

  • Artikkelin kategoria:Yleinen
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Keväällä kun piti jäädä toimistosta kotiin töihin, mun koko arki heitti aikatauluineen häränpyllyä. Mulla oli aikaisemmin oikeastaan kellon lyömällä tarkka aikataulu arkipäivisin, joka meni suunnilleen näin:

Herätys 6.00
Töihin
Töissä 7:00
aamupala 7:00
Lounas 11:00
Välipala klo 14.30-15:00
Salille
Sali 16-16:30 (harjoitus 1-2h)
kotiin
Päivällinen klo 19
Iltapala 21-21.30
Nukkumaan 23:00

Esimerkiksi veden juonnin sain kontrolliin aikataulullani niin, että ennen lounasta oli juotuna 2×0,5l kun päivän tavoite on 2-3l niin ettei jää liikaa illalle ja öisin joutuu heräämään vessaan.

Kun tuli karanteeni, niin nousinkin vasta klo 8-8.30 aamupala saattoi jäädä lounasaikaan (koska kun avasi koneen ei vaan voinut lopettaa siihen mihin tarttui), kun aamupala ja lounas venyivät, ei energiaa tullut päivän aikana tarpeeksi puhumattakaan vedenjuonnista. Kun energiaa ei tullut tarpeeksi ei riittänyt paukkuja lähteä salille. Kun ei mennyt salille, tuli pettymys, näin noidankehä huonoon oloon oli valmis.

Koko kevään ja kesän odotin toiveikkaana, että tämä korona menee ohi, pääsen palaamaan toimistolle ja takaisin rutiiniin. Koska yllä olevan rutiinin kehittämiseen meni oikeasti vuosia, foodpreppauksien veden juomisen ym kanssa, oli todella vaikeuksia edes luopua ajatuksesta, että vanhoihin rutiineihin ei tulla palaamaan.

Nyt kun kesä läheni loppuaan, meidän yrityksen linja on, että etätyö on voimassa toistaiseksi, vaikka hallitus on linjannut toimistoon palaamisen elokuun alusta. Meillä otetaan tämä vakavasti, työtekijöihin luotetaan ja esimiestäni lainatakseni, on ihan sama missä työsi teet kunhan se tulee tehtyä.

Nonna omassa blogissaan linkki tässä on kirjoittanut hyvin erityisherkkä työelämästä. Koska en itsekään aikaisemmin tunnistanut itseäni erityisherkäksi, luulin, että kaikki vaikeuteni toimistolla hälinästä ja operatiivisesta paineesta ja kun en pystynyt suoriutumaan oli omaa vikaa. Virhe.

Sen sijaan nyt kun on kiinteä ylityökorvaus eikä ole työajan seurantaa uudessa työssä, olen vapautunut! Lisäksi etätyö on sopinut minulle uupumuksesta toipumiseen todella hyvin. Lisäksi eron myötä ei ole kenenkään muun aikataulua, jota pitäisi mukailla, mun työelämä ja arki kukoistaa.

Sen sijaan, että odottaisin into piukeena paluuta vanhaan arkeen, otan avosylin uuden vastaan.

Koska tiedän työnantajan suhtautuvat yo. mainitusti erittäin joustavasti, olen uskaltanut investoida kotikonttoriin, koska kun teen operatiivisen työn sijaan strategista työtä, joka ei vaadi 8-16 läsnäoloa ja seurantaa, voin tehdä työni joustavasti ja kotona.

Heureka! Olen vihdoin löytänyt sen työn ja sen tyylin, joka sopii minulle. Ilman pandemiaa suomalaisessa kulttuurissa tuskin olisi tapahtunut näin suurta luottamuksen muutosta työntekijöitä kohtaan. On meinaan niitäkin kokemuksia, jossa yhden etäpäivän eteen allekirjoitin sitovan 4 sivua pitkän sopimuksen, jossa mm. työnantaja vapautui työntekijän ergonomiasta. 4 sivua, miettikää!

Jos ikinä joudun vaihtamaan työpaikkaa, on etätyö mahdollisuus noussut uudeksi arvoksi. Strateginen työ ja asiantuntija rooli ovat siis jatkossakin valintani.

Uusi arki menee näin:

8:00 herätys
Aamupala
9:00-18:00 joustavasti töitä, joskus lähden aikaisemmin, käyn salilla ja teen vielä illalla muutaman keskeneräisen tehtävän (ilman huonoa omaatuntoa 8-16 läsnäolosta!)
Lounas 12:00-12:30 (globaali työ, suomalaisten lounasaikaan usein vielä palaverissa)
15:00 Välipala
Salille 16-18
iltapala + päivällinen 20-21
Nukkumaan klo 23

Koska nälkä ei ketodieetillä ole vaivannut, pätkäpaasto on myös tullut kaveriksi varsinkin tuohon välipalan ja iltapala+päivällinen välille.

Uuden normaalin plussat:

Nukun pidempään, ei huonoa omaatuntoa työajoista, joskus teen myöhempään joskus teen vähemmän (tunteja) silti täyttäen 37,5h viikko.

On uskomattoman vapauttavaa kun saa määrätä omaa tekemistään tällä tavalla. Olen varma, että nyt jos koskaan mulle on luotu edellytykset oppia olemaan uupumatta ja oppia niitä työelämä taitoja, joihin ei ollut aikaa aikaisemmin, kun piti paahtaa tuhatta ja sataa ensin vakituisen työn perässä ja sitten selviytyäkseni resurssipulassa.

Miltä teidän uusi normaali näyttää? Oletko laittanut kotitoimistoa? Teetkö etätöitä vai palasitko takaisin toimistoon? Oletko löytänyt työnteon rytmin, joka sopii sinulle?

Aurinkoista alkanutta viikkoa!

~ Johanna

0

Vastaa