Urheiluteknologia palautumisen tukena – Oura älysormus

Parin vuoden ajan mietin sitä, että ostanko vai enkö. Mulla on ollut Polar A370 kello vuodesta 2017 ja se on toiminut. Siitä saa perus datan, unen laatu asteikolla 1-5, sykkeen mittaus treenin aikana ja muuten, askeleet. Sekin tosin teki tenät kesäkuussa, kun hukkasin yhden takapakin ja kello ei ollut enää vedenpitävä, joten ostin Garminin (Venu GPS).

Arkiaktiivisuuden seuranta korostuu kisadieetillä. Usein keskitytään aerobiseen, mutta unohdetaan arkiaktiivisuus, joka eittämättä vähenee, ellei siihen kiinnitä huomiota kun väsymys lisääntyy ruuan vähenemisen myötä. Tavoite on ollut koko kisadieetin ajan 10 000 askelta päivässä.

HUOM! Mainitaan tässäkin, että fitnessurheilu on huippu urheilua, eikä sovi sellaisenaan tavalliselle ihmiselle (enimmillään mulla on ollut 19 treeniä viikossa). Mutta arkiaktiivisuus ja hyötyliikunta on tärkeä osa peruskuntoa.

Mutta mistä tavallinenkin arkiliikkuja hyötyy, on ehdottomasti oman palautumisen seuranta!

Suomessa urheiluteknologia…

on maailman huippua! Brändit kuten Polar, Oura, Firstbeat, Suunto, ovat kaikki suomalaisia hyvinvointiteknologian huippu yrityksiä. Vuoden 2021 Urheilugaalassa palkittiin mainitut yritykset urheiluinnovaatiosta, lue tästä lisää.

Myös tämän takia valitsen suomalaisena tukea kotimaista yritystä, sen sijaan, että valitsisin toisen brändin, Garmin, Apple jne.

Kun Oura tuli markkinoille taisi hinta olla jossain 500€ luokkaa. Kysynnän lisääntyessä hinta on myös tullut alas, ostin oman sormukseni black friday alennuksesta hintaan 264€ + toimituskulut. Hinta on siis samoilla linjoilla urheilukellojen kanssa, eikä ole enää ns. luksus item.

  1. Step: Sormus koon mittaaminen. Sormuksen ostamisen jälkeen verkkokaupasta saat sormus sizing kitin toimitettuna kotiin. Muoviset eri kokoiset sormusjäljennökset ovat käteviä; itse kokeilin sitä mikä parhaiten sopi ja pidin muovisormusta vuorokauden ajan varmistaakseni, että se todella on oikean kokoinen (ohjeen mukaan, haha, kerrankin luin ohjeet!).23§
  2. Step: Vahvistin Ouralle oman kokoni ja yllättäen alle viikossa sain sormuksen postissa.
  3. Step: Oura app lataaminen puhelimeen ja käyttöön otto. Oli helppoa ainakin näin digi natiiville ja siitä sitten viikon sisään sormus alkoi oppia mun elintapoja (nukkumisrytmiä jne.) ja antamaan suosituksia parantaa omaa toimintaa palautuminen edellä.

Miksi hankin Oura sormuksen?

Mun touch oman kehon signaaleihin meni ihan sekaisin uupumuksen ja burnoutin myötä v.2019-2020 talvella. En tunnistanut uupumustilaa, ennen kuin mulla oli toimistossa ISTUESSA syke koko ajan 120 ja verenpaine oli 149/99 eli korkea verenpaine. Mieli ajoi eteenpäin enkä voinut luovuttaa, ennen kuin tilanne oli jo pahasti päällä.

Mulla on siis taustani takia taipumusta uupumukseen, oman kehon signaalien huomaaminen on häiriintynyt. Lisätään tähän vielä se, että fibromyalgian ja selkärankareuman myötä, väsymys ja sumuinen olo on arkipäivää, eli sellaista ei ole että aamulla herään 100% virkeänä.

HUOM! OBS! Sormus ei ole tarkoitettu sairauden seurantaan, vaan hyvinvoinnin tueksi, sairauden seurantaan turvaa aina lääkäriin ja muihin lääketieteen ammattilaisiin (tämä mainittu myös Oura sormuksen käyttöoppaassa).

Nyt kun siis kisadieetti on edessä ja stressin taso on oltava standardi ja palautumiseen pitää panostaa ennennäkemättömällä tavalla niin sormuksen osto 11/2021 oli no brainer.

Kokemuksia ja dataa

Olen siis data-analyytikko myös ammatiltani, niin tätä dataa on musta tosi mielenkiintoista seurata!

Tässä muutamia snäp shotteja mitä dataa olen saanut Oura äpin kautta:

 
Erityisesti koronan jälkeen koin tämän data erittäin tärkeäksi, koska vaikka kuume ja heikotus loppuivat ja nukuin hyvin, silti HRV oli korkealla melkein kuukauden. Sydän oireet ovat koronan jälkitautina vaaralliset, kuulin myös tapauksesta, jossa hyvä kuntoinen ihminen koronan sairatuttuaan meni treenaamaan salille täysiä, sai sydän komplikaatioita ja menehtyi. Eli sydänlihastulehduksen vaara minkä tahansa flunssan jälkeen ja varsinkin koronan jälkeen on otettava tosissaan!

ALENNUSKOODI

Sain juuri sähköpostin, 5 ensimmäistä saa tällä koodilla -50€ ?? (Ei ole kaupallinen yhteistyö).

~ Johanna

3

Vastaa