Taas niiskuttaa!

Nenä vuotaa ja kutiaa, koko ajan saa niistää, vuoden ympäri. Allergiaa vai mitä ihmettä? Onko termi ”herkkä nenä” tuttu? Yleisesti puhutaan yliherkkyysnuhasta tai allergisesta nuhasta:

Ei-allerginen yliherkkyysnuha oireilee eniten ulkoilmassa, kertoo Terveyskirjasto. Muita tavallisia ärsyttäjiä ovat esimerkiksi veto, lämpötilan vaihtelu, tupakansavu, tuoksut ja mausteinen ruoka. Aamulla jopa tuore sanomalehti saattaa ärsyttää nenää. (Lähde MTV)

Alle kouluikäisenä mulle tehtiin jo kolme eri operaatiota kroonisen poskiontelotulehduksen ja flunssakierteiden hoitoon (kitarisaleikkaus, nielurisaleikkaus, poskionteloleikkaus). Niiskuttaminen on ollut ihan tavallista, samoin lääkäreillä ravaaminen, jo silloin.

Tänä keväänä päätin ottaa härkää sarvista kiinni kun refluksi ja niiskutus oli taas aivan sietämätöntä. Jouduin haukkomaan syödessä välillä henkeä suun kautta, kun nenän kautta ei hengittäminen vain onnistunut.

Kävin Mehiläisessä korva-nenä-kurkku (engl. ENT, ear nose throat) erikoislääkärillä flunssaan (olin kuukauden flunssassa ja ääni poissa, maaliskuussa 2021), toinen ENT Mehiläisellä osasi epäillä Trexania (metotreksaatti, systostaatti ja yleinen reuman/autoimmuunisairauksien hoito lääke) mun refluksin syyksi. Ja koska oli niin paha refluksi, mahahapot kävi nenä-nielun limakalvoille ja avot, kierre oli valmis.

(RFTA) Radio Frequency Thermal Ablation

Sain lähetteen keskussairaalaan RFTA (Radio Frequency Thermal Ablation) hoitoon, linkki tässä. Tämän jälkeen hengittäminen on ollut huomattavasti helpompaa! Keskussairaalan ENT sanoi, että mulla on rakenteellisesti ahtaat nenä ja poskiontelot ja selvästi herkkä nenä, joka sitten reagoi milloin mihinkin (pöly, siitepöly, kuiva ilma, liian kostea ilma, vetoisuus, tupakansavu jne. jne.).

Koko aikuisikäni olen tämän herkän nenän kanssa niiskuttanut, minnekään ei voi mennä ilman nenäliinapakettia. Kyllä harmitti, ettei kukaan ollut kertonut RFTA hoidosta aikaisemmin, olisin voinut hengittää paremmin jo ajat sitten!

Eli mistä on kysymys:

RFTA-hoito tehdään paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä johdetaan neulaelektrodiparin avulla lievää lämpöenergiaa (70-90 astetta) pehmeään suulakeen tai nenän limakalvoihin eri kohtiin muutamien sekuntien ajan, mikä johtaa kudosten pienenemiseen. Hoidon vaikutus ei tule välittömästi vaan hiljalleen 1-3 kk:n aikana. (Lähde: Vaasan Keskussairaala)

Refluksin hoito

Refluksin hoitoon sain vatsansuojalääkettä, sekä ehdotuksen nostaa kirjoilla sängynpäätyä (eli kirjoja petauspatjan alle niin ,että pääpuoli kohoaa hieman, näin öisin mahahapot ei pääse kulkeutumaan ylöspäin).

Lisäksi multa lopetettiin Trexan, koska olen remissiossa niin se nähtiin tarpeettomaksi (lopetin sen itse heti kun Mehiläisen ENT sitä ehdotti ja Pietarsaaren reumatologi vahvisti tarpeettomaksi).

Näillä hoidoilla tuli apu nenän jatkuvaan tukkoisuuteen ja refluksiin:

  • lopetettiin Trexan
  • vatsansuojalääke refluksiin
  • RFTA hoito nenään

Onko sulla herkkä nenä?

~ Johanna

2

Vastaa