Selkärankareuma ja miten syön?

Tästä ruokavalio aiheesta on pyydetty kertomaan lisää, niin palataan tähän.

Autoimmuunisairaudet kuten MS, reuma, tyypin 1 diabetes, IBD ja psoriasis vaativat usein hoitoa koko loppuelämän. Vaikka tutkimusnäyttöä esimerkiksi siitä, voiko ruokavaliolla olla merkitystä autoimmuunisairauden syntyyn ei vielä ole, monet autoimmuunisairaat potilaat kokevat saavansa ruokavaliosta hyötyä esimerkiksi fatiikkiin (heikotus, uupumus, väsymys). [1]


Kun olet jo sairastunut autoimmuunisairauteen, kysymykseen tuleekin oireidenmukainen hoito. Tähän tietenkin kuuluu lääkitys, liikunta, mutta myös ruokavalio. Aika harva lääkäri kuitenkaan ottaa tätä puheeksi, tosin olen instagramissa kuullut paljonkin tarinoita, joissa reumalääkäri tokaisee potilaalle, että ”kannattaisi sunkin laihduttaa”. Ravitsemusterapeutteja julkisissa sairaaloissa on vähän, jonot usein hävyttömän pitkiä. Lisäksi tarvitset aina lähetteen erikoislääkäriltä ravitsemusterapeutille, itselleni esimerkiksi tätä ei ole koskaan tarjottu.

En muista, että edes reumasairaalassa olisi liioin puhuttu ruokavaliosta. Oli kyllä kylmähoitoa, fysioterapiaa, lymfahoitoa, hierontaa, vesiliikuntaa, sorminäppäryys harjoituksia, jalkahoitoa jne.

Oma matkani siihen ruokavalioon

Kun sairastuin reaktiiviseen artriittiin v.2008 meni 6kk ennen kuin sain ensimmäiset reumalääkkeet kokeiluun. Siihen mennessä oli jo alkanut laaja-alainen kipuoireyhtymä, joka myöhemmin diagnosoitiin fibromyalgiaksi.

Äitini luki lääkäri Rauli Mäkelästä, menimme hänen vastaanotolleen Helsinkiin. Hänen opastuksellaan teimme ensin pehmeän paaston (söin vain InflamX -jauhetta 7 päivää, muistaakeni tämän ajan), jonka jälkeen aloin uudelleen esitelle elimistölleni eri ruoka-aineitä. Esimerkiksi pähkinöistä polvet kuumenivat/tuntuivat lämpimiltä jne.

Näin aloitettiin gluteeniton, maidoton ruokavalio. Olin jo ennen tätä aloittanut ei punaista lihaa -ruokavalion, jälleen äitini oli lukenut, että se voisi mahdollisesti auttaa ja niissä kivuissa olin valmis kokeilemaan mitä tahansa.

Kannattaa käydä vaikka kirjastosta lainaamassa Rauli Mäkelän kirja aiheesta ”Reuma ja niveltulehdukset : luonnonmukainen hoito”.

13 vuotta sitten ei ollut vastaavaa tarjontaa vegaanisia ja gluteenittomia tuotteita, joten aika hankalaa oli ruokavalio hetken aikaa. Tosin nykyäänkin kun näen keskusteluja ”pitääkö ihan oikeasti lukea jokaisen paketin sisältö onko gluteenia vai ei” tekee mieleni sanoa, että kävele sinne vihannes/hedelmä osastolle ja tee ruoka itse niin tiedät mitä siinä on, ei tarvitse lukea sisältöluetteloja!

Vuonna 2017

..sain stressistä aivan jäätäviä vatsaoireita. Siis niin pahoja, ettei mun kanssa voinut olla samassa huoneessa (koska ilmavaivat). Kävin sitten veribiologilla Helsingissä, joka sanoi, että esimerkiksi suomalainen vilja ei usein sovi ihmisille, koska meillä kasvukausi on niin lyhyt, että verrattuna muuhun Eurooppaan vilja on raakaa.

Tuosta päivästä lähtien ostoskoriini on mennyt Urtekramin Gluteeniton kaurahiutale, joka tulee Tanskasta. Aniharvoin ostan suomalaista gluteenitonta kaurahiutaletta (paitsi kun matkustan, silloin Elovenan gluteenittomat pikakaurahiutaleet on must!).

Mikä ruokavalio ja miksi?

Jos sinulla on keliakia – vältä gluteenia. Jos sinulla on autoimmuunisairaus, FODMAP dieetti voisi auttaa [2]. Mutta taas päästään siihen, että tutkimukset maksaa, eikä tätä aihetta ole tutkittu riittävästi, jotta voitaisiin tieteelliseen tutkimukseen vedoten sanoa, minkälaista ruokavaliota autoimmuunisairautta sairastavan kannattaisi noudattaa.

Jäljelle jää siis omaehtoinen kokeilu.

Ja tämä on siis täyttä p*skaa. Koska se voi kestää jopa vuosia! Tuon 2017 vuoden aikana vaikka miten puhtaasti olisin syönyt aina vatsa oli kuralla. Aina. Ja ilmavaivoja. Aina. Kunnes vaihdoin työpaikkaa ja stressi loppui ja vatsa normalisoitui kuin taikaiskusta.

Mutta senkin jälkeen on ollut yllä mainittuja vatsaongelmia aika ajoin. Kunnes otin selvää FODMAP dietistä.

Ah! Sekin vielä! Mitä muuta? Kuinka paljon yhden ihmisen ruokavaliota voi oikein rajoittaa?

Mutta kun tulee säännöllinen kakka etkä ole koko ajan ripulilla tai ummetus ei vaivaa, tai ei ole pelkoa kesken kokouksen päästää jäätävää kaasupierua, usko mua, SE RUOKAVALIO KOKEILU KANNATTAA!

Anteeksi värikäs ilmaus, mutta kun se nyt vaan on totta.

Eli tämän tekstin oppi on se, että ala seuraamaan sitä mitä syöt ja mitä oireita tulee, omaehtoinen kokeilu on se tie, jolla saat selville sen oman parhaan ruokavalion!

~Johanna

 

4

Vastaa