Miten sain fibromyalgia diagnoosin?

Tällä viikolla 12.5.2022 vietettiin maailman fibromyalgia päivää.

Fibromyalgian syntyä ei tunneta. Joillain ihmisillä on perintötekijöitä, esimerkiksi perheessä fibromyalgiaa, mutta myös ihmiset joilla ei ole mitään perherasitteita saattavat sairastua fibromyalgiaan. (Lähde: Terveyskirjasto.fi)

Itse sain fibromyalgia diagnoosin ennen selkärankareuma diagnoosia. Ensin sain reaktiivinen artriitti diagnoosin ja heti perään fibromyalgia diagnoosin.

Kivut estivät pahimmillaan nukkumasta. Yritin rentoutua mennessäni nukkumaan ja sormiakin särki niin paljon, että pelkkä peitto oli liikaa. Polvia sattui niin, että oli pakko nukkua tyyny jalkojen välissä. Heräsin aamuyöstä selkäkipuun. Tämä siis vuosina 2008-2009. Unen keskeytymiseen sain reseptillä Triptyliä, mutta en muista sen auttaneen suuresti. Kipuihin määrättiin jopa Tramalia. Fibromyalgia potilaista saattaakin tulla addikteja kipulääkkeisiin, jos ei ole varovainen. Jätin tramalit syömättä kun ne eivät kerran auttaneet. Olin 21-vuotias.

Joku lääkäri mulle joskus sanoi, että älä anna niiden laittaa sulle fibro diagnoosia, sen jälkeen kukaan lääkäri ei enää tutki mitään muuta kun näkevät sen fibrodiagnoosin. Onneksi myöhemmin mun niskat tulehtui ja tuli niin paljon muita oireita, että fibro diagnoosista huolimatta mut otettiin tosissaan ja sain selkärankareumadiagnoosin.

Diagnoosi

Sain fibromyalgia diagnoosin Reumasairaalassa 2009. Fibromyalgia todetaan painelemalla kipupisteitä kehossa. Ks. alla kuva.

Lähde: Yle.fi

Verikokeilla tarkistetaan, että kyseessä on fibromyalgia, eikä joku muu sairaus jolla on samanlaiset oireet. Fibromyalgiassa on samoja oireita kuin esimerkiksi lupus tai selkärankareuma.

Lähde: Creakyjoints.org

 

Oireet

Sen jälkeen kun sain lääkityksen selkärankareumaani, on myös yleiset kivut helpottuneet paljon. Eniten kipukohtauksia, laaja-alaisia kiputiloja kehossa enää aiheuttaa yleensä henkinen stressi.

Kipu tuki- ja liikuntaelimissä tuntuu laajasti molemmilla puolilla kehoa sekä vyötärön ylä- että alapuolella. Kipu, särky ja kolotus on pitkäaikaista ja sen paikka ja voimakkuus vaihtelevat. Nivelet ja lihakset ovat käsittelyarat. – -. Joillakin potilailla taudinkuvaan voivat kuulua masennus, ahdistus, keskittymiskyvyttömyys ja muistihäiriöt. Oireet ja niiden vaikeusaste voivat vaihdella ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta (esimerkiksi säätila, saunominen tai stressi). (Lähde: Terveyskirjasto.fi).

Stressin lievitys ja liikunta auttavat. Fibromyalgiasta ei voi parantua, mutta onneksi oireita voi lievittää.

Onko sulla kokemusta fibromyalgiasta?

~Johanna

5

Vastaa