Minun matkani kivun kanssa

Toivepostaus: millainen on mun kipu tarina?

Kaikki alkaa oikeastaan jo lapsuudesta. 3-vuotiaana mulla oli krooninen päänsärky. Sen jälkeen flunssa ja poskiontelotulehduskierteitä, jotka johti kolmeen eri leikkaukseen alle kouluikäisenä (poskiontelo, nielurisat, kitarisat).

Mutta ehkä mielenkiintoisin matka on kivun kanssa aikuisena. Vuonna 2008 sain siis kampylobakteerin (suolistobakteeri) seurauksena niveltulehduksen (reaktiivinen artriitti), joka altistavan geenin HLA-B27 kanssa kehittyi vuosien saatossa kipupireistoksi ja selkärankareuma diagnoosin sain 2016 keväällä.

Olin hetken aikaa remissiossa ruokavalion avulla, mutta 2014 oikeastaan kivut alkoivat lisääntyä. Mun niskat oli koko ajan niin jumissa, etten pystynyt kääntämään päätä. Töissä työkaverit huomautti siitä.

Keväällä 2015 päätin ottaa härkää sarvista ja palkkasin itselleni personal trainerin kivun hoitoon ja työkyvyn säilyttämiseen. Alaselkä oli jatkuvasti niin kipeä, että lavuaarin ylle kumartuminen ja kasvojen pesu sattui selkään.

Jos jouduin istumaan 90 asteen kulmassa (ilman satulatuolia), ojensin selkää pitkään ja hartaasti kuin eläkeläinen. Reuma tai kivut ei todellakaan ole vain vanhojen ihmisten sairaus!

Vuosi 2015 elää muistoissa todella pahojen kipujen vuotena. Mun niskat oli lopuksi ilmeisesti tulehtuneet, pää ei kääntynyt enemmän kuin 20 astetta oikealle tai vasemmalle ja kävelemisen tärähdys sattui kiskoihin joka askeleella.

Pääsin syksyllä 2015 reumatologille joka tutki niskat, olivat kuulemma pahimmat mitä oli koskaan nähnyt niin nuorella.

6kk tutkimusten jälkeen sain diagnoosin ja muutaman lääkekokeilun jälkeen Humira biologisen lääkkeen. Tämä lääke on antanut mulle työkyvyn ja elämän takaisin. Kivut on helpottaneet huomattavasti ja aktiivisella liikunnalla saan pidettyä alaselkä kivut suurimmaksi osaksi aisoissa.

Tässä kesällä 2021 oli 4kk kivuton jakso. Ihmettelin ihan, että mikä juttu! Mutta se oli aika pitkälti yhteydessä mun välidieettiin ja siihen, että söin siististi. Voin sillä tavalla paljon paremmin.

Kivun hoidossa mulla siis tärkeimmät ovat liikunta ja ruokavalio. Alaselkä kiukuttelee tosi helposti jos lonkan alueen lihakset ja lihasten kiinnityskohdat on yhtään jumissa. Itse en saa venyteltyä paikkoja auki riittävästi, joten säännöllinen urheiluhierojalla käynti on välttämätöntä.

 

Kipuun tottuu. Näin meemin instagramissa, jossa normaalin ihmisen kipuasteikko on 1-10, mutta kroonisessa luvussa elävällä se on 5-10 jatkuvasti.

 

Miten sä olet oppinut hallitsemaan omaa kipua?

 

~ Johanna

2

Vastaa