Miksi Chronically Johanna -blogi?

Hei vaan kaikille!

Ihanaa elokuista keskiviikko päivää! Ajattelin näin ensimmäiseen blogi tekstiin tällä alustalla kertoa vähän kuka olen ja miksi blogi Chronically Johanna, kuka täällä oikein kirjoittelee.

Minä

Olen  pitänyt blogia keväästä 2020, oikeastaan korona oli se sysäys, miksi halusin ja uskalsin vihdoin alkaa kirjoittamaan ylös omia ajatuksia kroonisesti sairaan arjesta, koska sairastaminen on iso osa omaa identiteettiä. Koko elämä on pitänyt organisoida sen ympärille, että pitää itsestään ja omasta terveydestään huolta ennen mitään muuta.

Loma reissulta Santorinilta Kreikasta - heinäkuu 2021.

Perussairauksina mukana ovat kulkeneet erinäisiä aikoja mm. epilepsia, selkärankareuma, fibromyalgia ja astma. Todella pitkään katsoin itseäni alaspäin ja ajattelin olevani vähempi ihminen kuin muut sen takia, että sairastan. Pelkäsin ja pelkään edelleen myös työnantajien mielipiteitä; vaikka olen pätevä ja korkeasti koulutettu asiantuntija, mitä jos minusta nähdään vain sairaudet ja olen riski?

Mielenterveysvaikeudet ovat siis seuranneet luonnollisesti mukana, vaikka en niitä oikein tunnistanutkaan, ennen kuin reumaoireiden mukana diagnoosiksi lyötiin käteen keskivaikea masennus. Tuosta on jo 10-vuotta.

Että tausta on aika raskas. Olen sairastanut lapsesta asti. Oli normaalia käydä lääkärillä tai verikokeissa, tai olla sairaalassa osastolla tarkkailussa.

Miksi Chronically Johanna?

Instagramissa kroonisesti sairaiden yhteisö globaalisti on valtava. Suomessa vertaistuki pyörii lähinnä Facebookissa erilaisissa ryhmissä, esim. Reuma ja ruokavaliohoito tai Reuma vertaistukiryhmä jne.

Suomalaisessa kulttuurissa eniten itseä harmittaa negatiivisuus; kaikkeen suhtaudutaan aina negatiivisen kautta. Varsinkin kun ollaan sairaita, mikään ei ole koskaan hyvin, kaikki on aina huonosti. Itse haluan tuoda esille sitä positiivista elämänhalua, jolla itse olen selvinnyt tästä koettelemuksesta. On ollut vakavaa masennusta, työuupumusta, loppuunpalamista, sairaslomaa, vuosia kestäneitä mielenterveysongelmia kaikkien sairaala traumojen jälkeen jne. Lista on pitkä.

Kevät 2020 - polveen kortisonia tulehduksen vuoksi.

Kun aloin tekemään omaa instagramia, löysin suuren globaalin yhteisön, jossa en ollut enää yksin. Ja mikä on erilaista suomalaiseen vertaistukeen verrattuna, on positiivisuus ja elämänhalu. Saatetaan olla ironisia, mutta periksi ei anneta koskaan. On taistelija eikä uhri asenne (warrior, not a victim). Samaistuin tähän, halusin ympäröidä itseni yhteisöllä, joka kannustaa eteenpäin, sen sijaan, että vellotaan kaikessa mikä on huonosti.

Siksi IG tilini on pääsääntöisesti englanniksi. Työkieleni on myös englanti, välillä koen itseilmaisun kertakaikkiaan helpommaksi toisella kielellä. Lisäksi näistä vaikeista traumoista on usein helpompi puhua eri kielellä, siitä saa etäisyyttä asiaan josta puhuu.

Siksi ”Chronically Johanna”, koska Kroonisesti Johanna vaan ei todellakaan kuulosta yhtä hyvältä! 😀 Jos etsit instagramissa tilejä tai häshtägejä chronically löydät paljon lisää kaltaisiani. Tosin englanniksi. Mutta tämä blogi siis suomeksi.

Mun tarina

Instagram tilini kautta minun tarinani on julkaistu useilla eri foorumeilla. Laitan ne tähän alle, mikäli kiinnostaa lukea lisää tarkemmin. Jokainen uusi seuraaja kysyy tarinaani, sen uudelleen läpikäyminen kerta toisensa jälkeen on loppujen lopuksi aika raskasta, varsinkin kun haluan mennä eteenpäin, keskittyä siihen kaikkeen hyvään mitä olen saavuttanut.

Ilta-Sanomien artikkeli ”Selkärankareumaa sairastava Johanna, 32, ei suostu antamaan periksi, vaan treenaa fitness-kisoihin – ”Minussa on paljon enemmän kuin nämä sairaudet” linkki

Healthline.com artikkeli (ENG) ”Searching for Answers with Ankylosing Spondylitis: Johanna’s Story” linkki

Podcast haastattelu Misti Blu:n podissa (ENG), puhuttiin yleisesti ihan kaikesta sairastamiseen ja mun tarinaan liittyen:

Podcast haastattelu David Savagen podissa (ENG), puhuttiin taistelija asenteesta ja muutenkin sairastamisesta:

Koko tarina lapsuudesta nykypäivään (ENG) julkaistu lovewhatmatters.com sivustolla täällä:

Semmoista tähän alkuun. 🙂 Toivotan sydämellisesti tervetulleeksi kaikki uudet ja vanhat lukijat! <3 Mut tavoittaa parhaiten suoraan instagram tililtäni linkki ja vastailen siellä lisää kysymyksiin ja kerron stooreissa arjesta enemmän.

Oikein ihanaa alkuviikkoa just sulle!

~Johanna

1

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Nonna

    Sun tarina on äärimmäisen mielenkiintoinen 💗

Vastaa