Mielipidekirjoitus: Kannanotto – Suomen Fitnessurheilu ry

Otan kantaa vaikuttaakseni asioiden suuntaan Suomen Fitnessurheilu Ry toiminnassa:

Tavoitteena pyrkimys tuoda esiin palautetta, jotta toimintaa kehitetään kaikkia palvelevampaan suuntaan.

Minun kilpailukokemus 2022

Kilpaurheilijana kerron nyt oman kokemukseni ja mielipiteeni. Kilpailin ensimmäistä kertaa syksyllä 2022 Tulokkaiden SM, Pohjoismaiden mestaruus (PM), yleisen sarjan SM ja Stockholm Classic kv-kilpailu Ruotsissa. Eli 2 kotimaan kilpailut ja 2 kansainväliset kilpailut, toiset Suomessa ja toiset Ruotsissa.

Vuoden 2019 harjoituslisenssin oston jälkeen olen 3 vuotta ollut SFUn vankka kannustaja ja puolustaja. V.2022 jopa pidin Ville Isolan oman esityksen pohjalta kuntosali ja fitnessurheilu esityksen meidän yrityksen työhyvinvointia työntekijöiden keskuudessa MS Teams kokoussarjassa.

Fitnessurheilu on kallis harrastus, kaikki harrastukset maksaa. Tätä tehdään rakkaudesta lajiin, ei palkintorahojen takia (koska niitä ei ole tai ne on säälittäviä summia, 100€ ja 2 Noccoa tms.)

Miksi kuitenkin teen liiton vaihdon ensimmäisen kilpailukauden jälkeen?

Suurin syy on Stockholm Classic.

1) ilmoittautuminen kv-kisoihin tehdään SFU kautta. Jouduin ilmoittautumaan kahdesti ennen kuin ilmoittautumiseni meni perille, SFU sitten ilmoittaa minut SBFFlle Ruotsiin. Jos ilmoittautuminen ei toimi ja SFU e-mailin allekirjoitus on ilman nimeä kuka sieltä vastaa, näin yritysmaailmassa asiantuntijana nämä ei herätä luottamusta.

2) 22.10.2022 Stockholm Classic oli sinä viikonloppuna SFU toiseksi suurin kv-kilpailu, suurin oli naisten MM-kilpailut Etelä-Koreassa. Suurempiin tapahtumiin lähtee aina SFU oma edustaja mukaan, jotta kaikki sujuu moitteettomasti ja tieto kulkee. Sen sijaan mun 250€ vuoden kisalisenssi ei tuonut mulle mitään informaatiota tapahtumasta. Mielestäni kisalisenssin hinnalla SFU pitäisi myös pystyä kommunikoimaan toisen maan lajiliiton kanssa varsinkin kun tapahtumaan lähtee paljon kilpailijoita. Vai onko se urheilijan vastuulla ottaa kaikesta selvää? Mistä se 250€ lisenssimaksu silloin koostuu? Tämä yhteistyö muiden maiden lajiliittojen kanssa ei ole mainittu SFU toimintaaohjaavana kulmakivenä.

Ei sitäkään, että kuka sen tapahtuman järjestää (SSN eikä SBFF) ja että cross over lajien välillä on sallittu (olisin saanut osallistua sekä bikini että wellness fitnekseen niin halutessani, kuten yksi ruotsalainen naiskilpailija teki).

3) IFBB tuomarit toimivat eri tavalla rekisteröinnissä Ruotsissa kuin Suomessa. Suomessa NFEssä PM kilpailuihin ilmoittautuminen kesti 2-3h koska jokainen mitattiin ja kv passi tarkastettiin. Näin ei toimittu Ruotsissa: Ruotsissa tuomarit eivät mitanneet minua, kysyivät tiedänkö pituuteni ja luottivat sanani, lisäksi IFBB kv-passia ei tarkastettu (eikö Ruotsi olekaan ulkomailla?).

Mielestäni laatuauditoijana tämän kokoisessa lajiliitossa (joka ylpeilee sillä, että kuuluu Olympiakomitean alle), pitäisi prosessit olla myös samat maasta riippumatta. Peräänkuulutan, missä näkyvät prosessit? IFBB kansainvälisillä sivuilla?

4) Cross over kun tapahtui, pitkän bikini sarjan voittaja tuli sijalle 2. wellness fitneksessä. Joo, lineup vaikuttaa, mutta IFBB tuomarit silti olivat sitä mieltä että wellness ja bikini on sama asia, tässä kilpailussa näin kävi, se vei lopullisesti luottamuksen ja uskon siihen, että wellness fitness SFU/IFBB alla vielä 6 vuotta lajin ”synnyn” jälkeen ”hakee paikkaansa”, ”Suomessa ei olla vielä kansainvälisellä tasolla” kun joka kilpailussa haettiin koko syksyn eri asioita ja poseerauksen tasolla ei ollut mitään merkitystä, niin mä luovutan. Sain tarpeekseni.

Fitnessurheilukilpailujen järjestäminen monopolia

Viimeinen syy miksi äänestän jaloillani ja vaihdan toiseen lajiliittoon, joka myös on etiikkani mukainen, on kilpailumaksujen nousu ensi vuonna. Kilpailumaksut asetetaan, SFU hallituksen tiedotuksen mukaisesti, jotta katetaan maailmanluokan kilpailut myös tulevaisuudessa.

Kilpailuja saa järjestää vain KP Fitness Productions Oy. Näin RY (voittoatavoittelematon) määrää kilpailijoiden maksavan lisää rahaa OYlle (voittoa tavoitteleva). Minne siis tulevaisuudessa vedetään raja, kun tavoite on saada voittoa ja tehdä rahaa?

SFU ja KP Fitness Productions Oy asema on kuin Suomen valtio ja Alko. Monopoli. Lisäksi yksityisyrityksen omistaja on RY:n hallituksen puheenjohtaja. Miten se ei ole korruptiota?

Miksei kustannusten pienentäminen tai kilpailun vapauttaminen fitnessurheilukilpailujen järjestämiseen ollut vaihtoehto?

Markkinataloudessa kun kilpailu vapautetaan, hinnat laskevat. Se palvelisi paremmin kilpailijoita: enemmän kilpailuja, enemmän mahdollisuuksia saada kokemusta.

Ehdotuksia jatkuvaan parantamiseen SFUlle

1) kilpailujen järjestämisen kilpailun vapautus

Ruotsissa SBFF lisenssoi kilpailujen järjestämisen muille haluaville. Kuten edellä mainittu Stockholm Classic (josta nyt ei jäänyt kovin hyvä maku suuhun mutta kuitenkin) oli ruotsalaisen lisäravinneyrityksen SSN järjestämä. Sen verran rahakasta bisnestä lisäravinneyrittäminen on, että voisin kuvitella että ainakin Fitfarm ja Bull’s All Out saisivat helposti yhdet kisat pystyyn. Mwebstore ja Nocco hyvänä kakkosena. Siinä ehdotusta.

2) Yhteistyö muiden maiden kanssa

Koska yhdeksi SFUn toiminnan perustan kulmakiveksi on nimetty jatkuva parantaminen, jotta minun kokemukseni Stockholm Classicissa ei toteudu muille, voisi prosessia ja kommunikointia parantaa muiden maiden IFBB lajiliittojen kanssa, varsinkin jos useampi kilpailija lähtee yhtäaikaa SFU lähettämänä kv-kilpailuihin.

3) Komiteat?

SFU aikoo perustaa valmentaja ja kilpailijakomiteat, tämän pitäisi lisätä valmentajien vaikutusvaltaa, mutta ymmärtääkseni pitää tilanteen ennallaan kuten nytkin, valmentajafoorumi on jo olemassa. Miten valmentajien vaikutusvalta lisääntyy, jos foorumi muutetaan komiteaksi?

4) ”Asiakaspalaute”

Laadun määritelmästä myös ISO 9001:2015 on asiakaspalaute. Joten jokaisen kilpailun jälkeen kilpailijoille voisi lähettää palautelyselyn!

 

Summa summarum, niin kauan kuin on monopoli korruptio asema, enää en euron euroa anna tähän toimintaan. Too little too late. Mielenkiintoista, ettei tähän olla puututtu koskaan aikaisemmin eikä kukaan ole uskaltanut sanoa mitään?

 

~ Johanna

0

Vastaa