Matkustaminen korona aikana – 2020 vs. 2021

Tämänkertainen teksti on kuin päiväkirja, 8 kk ajalta. Mikä muutos on tapahtunut ajattelussa ja järkeilyssä matkustuksen osalta.

Joulukuu 2020

Matkustin Riikaan joulukuussa 2020. Oli otettava tarkoin etukäteen selville Latvian koronasäännöt ja pitääkö maahan tullessa esim. olla negatiivinen koronatesti todistus ym.

Pelkästään jo se työ mikä vaaditaan toisen maan korona sääntöihin tutustumisessa on ensimmäinen vinkki, että vaikka kuinka haluaisi matkustaa, niin ainakaan riskimaihin ei kannata, koska säännöt vaihtelee maasta toiseen.

Latviaan mennessä piti täyttää sähköinen korona passi, jossa ilmoitettiin maahantuloaika ja missä aikoi asua. Jos ei täyttäisi ko. lomaketta, tästä saattaisi seurata jopa 2500€ sakko.

Negatiivista koronatesti lomaketta ei tuolloin vaadittu, vaikka Suomikin oli riskimaa (yli 50 ilmaantuvuus per 100.000 viimeisen 14vrk aikana).

Meitä yllätti ystävän kanssa kaikkein eniten se, että 4.12.2020 Latvian hallitus oli erikseen määrännyt, että viikonloppuna myytäviä tavaroita rajoitetaan. Näin ollen esim tupakka, alkoholi ja kynttilät yms.oli kiellettyä ostaa viikonloppuna!

Linkki lähteeseen tässä.
Kiellettyjen tuotteiden päällä oli huomionauhaa ja stop merkki.

Meidän onneksi museot olivat auki, joten niissä kävimme. Lisäksi yksi spa hoitola (Park Spa) otti meidät vastaan vaikka tulimme ulkomailta (olimme päivä ainoat asiakkaat). Kuntosalille (MyFitness) oli varattava aika etukäteen sähköpostitse.

Koska ravintolat olivat auki vain kotiinkuljetuksella, elämä muuten oli kuin kotonakin. Kävimme kaupassa, teimme asunnossa ruokaa tai tilasimme Woltilla.

Kotiin tullessa Helsingin lentokentällä oli koronatestaus. Ensin alakerrassa ohjattiin loosseihin täyttämään henkilötietolomake. Lomake tarkastettiin virkailijan toimesta joka ohjasi menemään hissillä lentokentän kolmanteen kerrokseen, jossa testit otettiin HUS sairaanhoitajien toimesta. Kaikki sujui todella hyvin, selkeästi ja vaivattomasti.

Ensimmäisen koronatestin tulos tulikin jo seuraavana aamuna. Nopeaa toimintaa!

Jatkoin kotona tunnollisesti karanteenia, en poistunut kävelylle tai kodista ulos 7 päivään muuta kuin viemään roskat ja käymään toisessa koronatestissä.

Tästä päästään mun seuraavaan pointtiin miksi matkustaminen korona-aikana lomalle ei ole järkevää: oireettomalle toinen koronatesti yksityisellä (tässä Mehiläinen) maksaa 249€. Julkiselle koronatestiin ei päässyt oman loman takia oireettomana.

Krooniset sairaudet on siitä käteviä, että varmaan ihan stressistä maksanko 249€ siitä, että pääsen jouluksi tapaamaan perhettä vai ei, minulle nousi lämpöä 37’C (normaali lämpötila 35.8’C) ja tuli nuhaa (enemmän kuin tavallisesti, tavallisesti niiskutan muutenkin aina, yliherkkyys nuhaa).

Koska oireita oli, sain uuden oireellisen lähetteen, jonka kattoi työterveys.

Lisäksi kun matkustaa toisen kanssa, mainitsen vielä, että olisi hyvä etukäteen keskustella säännöt hygieniasta ja maskin käytöstä. Terveiden ihmisten ajatus ja turvallisuuden tunne on ihan eri kuin riskiryhmäläisillä, tämä kolmantena pointtina, miksi ei kannata matkustaa lomalle riskimaahan korona aikana. Turhaa stressiä lomalla kun joutuu neuvottelemaan maskin käytöstä.

Muuten oli kyllä ihan kiva breikki todellisuudesta omasta elämästä.

Katanteenissa tilasin paikalliselta K-ryhmän kauppiaalta kotiin ruokaa. Tätä palvelua voin suositella lämpimästi, toimii moitteettomasti!

Onneksi toinenkin koronatesti oli negatiivinen ja THL ohjeistuksen mukaisesti sain lopettaa karanteenin ja pääsin joulua viettämään perheen kanssa.

Nyt on matkustuskaipuu taas hetkeksi taltutettu. Nykyiseen työhön olisi kuulunut matkustelu 1-4 kertaa kuussa, jota ei sitäkään tapahtunut koronan takia.

Edit Kesäkuu 2021

On kulunut 6kk kun kirjoitin yllä olevan ja sain toisen rokotteen nyt kesäkuun lopussa.

Matkustin ensin Ivaloon, olin ekaa kertaa ihan Lapissa Lapissa!? Siitä rohkaistuneena pääton

Viime vuosi oli niin järkyttävä kaikkine uupumuksineen kaikkineen, että palkitsin itseni matkalla Kreikkaan Santoriniin! Sinne pääsi kahdella rokotteella tai negatiivisella testillä jne. Nämä vaihtelee maasta toiseen. Samalla tavalla kuin jouluna Latviaan, piti täyttää Kreikan hallituksen sivuilla ilmoitus missä asuu, mistä tulee, onko rokotus vai negatiivinen testi jne.

Olen niin väsynyt tähän pelkäämiseen, että nyt mennään eikä meinata, elämä on seikkailu!

Edit Syyskuu 2021

Nyt pääsen myös matkustamaan työn puolesta, kävin elokuun lopussa Tanskassa, nyt ensi viikolla matka Saksaan. Ihan mahtavaa!

Aloitin uudessa työssä maaliskuussa 2020. Viikon ehdin olla ennenkuin korona alkoi. Osa työn hohdosta oli, että edessä olisi ollut matkustelua 1-4 kertaa kuussa. Ja kuinka ollakaan, teinkin 1.5vuotta töitä yksin kotona.

Siitä kuinka pelkäsin kuollakseni vielä viime talvena olen muuttanut mindsettiä siihen suuntaan, että jos tähän koronaan on tarkoitus kuolla niin ainakin olen elänyt! (Vastuullisesti tietenkin.) Niin että nyt mennään eikä meinata. Mun matkustelua (ja kommelluksia, kuten kun passi unohtui kotiin?) voi seurata lisää instagramista.

Edelleen mennään uudella motolla, jonka päätin keväällä 2021 kun tajusin olevani ensimmäistä kertaa vuosiin oikeasti onnellinen, ”elämä on seikkailu”. Seikkailua ei eletä ilman riskejä. Yksi niistä oli sydäntä kuunnellen ja rikki meni, mutta siitäkin voi toipua. Joten edelleen, olen päättänyt elää.

Eräs ex sanoi mulle, ettei ole koskaan tavannut toista ihmistä jolla olisi samalla tavalla halua ja tahtoa elää.

 

Mennään sillä!?

~Johanna

1

Vastaa