Lisäravinteet: mitä vitamiineja käytän?

Reumaatikkona kun vastustuskyky on muutenkin heikompi, on lisäravinteilla (vitamiineilla) suuri merkitys. Meidän perheessä on aina syöty vitamiineja, joten se tulee ihan luonnostaan ja poikaystäväkin tekee niin. On mukavaa kun meillä on yhteisiä rutiineja, aamulla otetaan vitamiinit. Usein olen kuin Pasila tv-sarjan hahmo Rauno Repomies: ”Lääkkeet!” 😀 Tai kuten kuva alla.

Juuri tuo, kun ei oikein meinaa muistaa, että onhan kaikki vitamiinit ja lääkkeet otettu, on syy, miksi lääkedosetti (pillbox) on ihan ehdoton kapistus. Sinne kun täyttää kerran viikossa, ei tarvitse joka päivä arpoa. Mulla kun sormet myös usein oireilee, olisi pilleripurkkien avaaminen aamuin illoin vähintäänkin ärsyttävää.

Tavallisesti olen ostanut purkin per vitamiini, nyt kuitenkin puhuin vastustuskyvystä ja flunssasta Instagramissa instagram tuttavuuden Anthonyn kanssa. Hän lähetti minulle videon, jossa kuvasi mitä lisäravinteita itse ottaa, joilla hänen selkärankareumansa on pysynyt paremmin kurissa ja oireet minimissä.

Jaan tähän ensin nyt kuvaan vitamiinit, joita tällä hetkellä otan.

Huomaatteko mitä tuosta puuttuu? Ihan olennainen juttu. C-VITAMIINI. Ilmankos olen niin paljon sairastellut. Toinen minkä tarkkasilmäinen vitamiinienkuluttaja saattaa huomata, että puuttuu, on omega3-öljy. Sen olen jättänyt tarkoituksella pois, koska mulla on lievä verenvuototauti, edes normaali määrä ylimääräistä omegaa lisää mulla mustelmaherkkyyttä. Näytän sitten ihan dalmatialaiselta.

Muistelin, että olen käynyt muuten viime vuonna vitamiinipitoisuus mittauksessa. Salossa oli terveystapahtuma ja siellä kävin mittauttamassa hivenaineet. C-vitamiinipuutosta oli silloin jo. Onpa muisti lyhyt, kun nyt olen taas unohtanut ottaa C-vitamiinia… Olen ollut peräti 12 kg pienempi, kuin mitä nyt painan. Pitääpä ottaa paikalliseen Life kauppaan yhteyttä, koska ilmeisesti tätä hivenaineanalyysiä pitäisi jokaisessa Life-kaupassa olla saatavissa.

Mielenkiintoista vai mitä? No palataanpa siis siihen keskusteluun mitä kävin instassa Anthonyn kanssa. Hänellä oli hyviä vinkkejä, joista otin heti muutaman itselleni. C-vitamiini kannattaa olla jauhemaisessa muodossa. 1000mg aamuin illoin, jos flunssa tulossa niin 4000mg aamuin illoin. C-vitamiini on vesiliukoinen, joten sitä ei voi saada liikaa. Lisäksi reuman kannalta MSM ja kurkumiini (kurkuma estää tulehdusta, MSM on hyväksi nivelille). Itseasiassa lääkäri Rauli Mäkelä, yksi ensimmäisistä reumalääkäreistä mun matkan varrella jolla on holistinen näkemys reuman hoitoon (ks. kirja tästä) suositteli kurkumaa ja MSM:ää. Kuten arvata saattaa, en niitä jaksanut köyhänä opiskelijana kovinkaan montaa kuukautta käyttää.

Sen sijaan nyt, kun olen vihdoin päässyt kroonisesti sairaan köyhyysloukusta, voin alkaa panostaa 100%.

Näin ollen siis tänään lähti ostoon seuraavat Anthonyn suosittelemat tuotteet:

Toimitusaika Inspired tuotteille Amerikasta on 7-21 päivää ja Myprotein.fi 2-5 päivää, sen jälkeen tietenkin kestää, yleensä ottaen pitää 2 viikkoa tehdä mitä tahansa (olla ilman sokeria, ottaa vitamiineja, harrastaa liikuntaa yms.) ennen kuin vaikutukset alkaa tuntua.

Tosi mielenkiintoista! Toi pillereiden ottaminen on aikasemmin ollut mun juttu, kourallinen pillereitä alas kerralla ilman mitään ongelmia. 2017 kuitenkin mulla alkoi vatsavaivat. Aikaisemmin otin pillerit aamulla tyhjään vatsaan. O-ou! Siihen tuli stoppi, kun kerran aamulla lähdin kotoa töihin, pääsin parkkipaikalle ja autoon, auton ovi oli heti avattava ja oksensin pillerit parkkipaikalle.

Siitä lähtien olen ottanut aamulääkkeet aamupalan jälkeen. Eli ei mitään pillereitä koskaan tyhjään vatsaan! (Paitsi antibiootti jos farmaseutti ohjeistaa niin…) Lisäksi nykyään mulla on ihme refluksia ja röyhtäily oireita, palan tunnetta kurkussa. Joten uskon, että nestemäiseen muotoon veteen liuotettuna nuo vitamiinit menee a) paremmin kohteeseen b) vähentää mun vatsan oireita.

Oon itseasiassa aika innoissani tästä! Uutuuden viehätystä vanhoissa asioissa, sain niin paljon kannustusta ja motivaatiota Anthonyn kanssa keskustellessa. Edelleen siis instagram ja vertaistuki! Mahtavaa kun tsempataan toisiamme ja jaetaan tietoa!

Anthonyn fitness matkaa selkärankareumaatikkona voit seurata hänen insta tililtään täältä.

Mitä vitamiineja sä otat?

– Johanna

0

Vastaa