Etätyö ergonomia – mitä se on?

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Modeo Finland Oy/Ekman Systems Oy*

Kuten edellisessä postauksessa kerroin, koska työnantaja suhtautuu joustavasti työntekoon ja meidän yrityksessä on toistaiseksi voimassaoleva etätyösuositus, päätin oma-aloitteisesti investoida kotitoimistoon.

Viime talvena tein jo muutamia omia havaintoja ja hyväksikoettuja käytäntöjä, joilla tuli seisottua eikä istuttua koko päivää:
– Nosta työpöytä ylös lopettaessasi työt, näin se on aamulla jo ylhäällä ja huomaat seistä heti seuraavan päivän alussa.
– Seiso aina lounaan jälkeen väh. 30min. Tämä auttaa ruuansulatusta ja ehkäisee ilman syntymistä suolistoon ja vatsaan.
– Katso esim. kellosta aika; nyt seison 40min. Voit myös asettaa puhelimeen muistutuksen, koska on aika seistä seuraavan kerran.

Oikeastaan ensimmäisen investoinnin tein jo keväällä, ostin lepotuolin ja rahin Sotkasta, jossa sitten koko kevään tein töitä pelkällä läppärillä. Mainittakoon, että ensimmäisen pari kuukautta jaksoin istua ryhdikkäästi, mutta siitä se ryhti sitten veti kumaraan ja lopuksi kesäksi sohvalle. Alkuun en miettinyt ergonomiaa siis juuri ollenkaan, koska koko tämän korona ajan olisi kuvitellut vielä olevan muutaman kuukauden juttu, elin itsekin siinä toivossa, että mihinkään uuteen arkeen ei tarvitse sopeutua, syksyllä ollaan taatusti toimistossa.

Nyt näyttäisi siltä, että uutta arkea kohti joudutaan totuttelemaan ja tämä tilanne ei hetkeen tule muuttumaan. Yhteiskuntana odotamme rokotetta tai tilanteen muuten hellittävän, mutta ehkä oman arjen helpottamisen voi aloittaa ennen sitäkin?

Mun seuraava askel kohti parempaa ergonomiaa otti sysäyksen loppu kesästä, kun tein päätöksen panostaa kotitoimistoon. Sähköpöytä on selkärankareumaatikolle ihan ehdoton. Olen itsekin yllättynyt, etten mennyt keväästä sen huonompaan kuntoon (tosin vieläkin avataan hierojalla kevään jumeja), mutta nyt en enää riskeeraa terveyttä vaan tarkastelin eri yritysten sähköpöytätarjontaa kuukauden päivät.

Keskimäärin sähköpöydän hinta pyörii Ikean pumpattavasta 200€ pöydästä jopa 700-800€. Yksijalkaisen kaasujousipöydän satunnaiseen kotikäyttöön saa n.300€ eurolla, katso linkki Modeon sivuille tässä.

Tätä mallia olin itse myös miettinyt. Mutta tämä tavallisen pöydän päälle laitettava taso on oikeastaan väliaikaiseen etätyöhön ratkaisu. Pöydälle ei oikein mahdu samalla tavalla kuin isommalle sähköpöydälle, parempi ratkaisu esim. Mukaan työmatkalle.

Lopulliseksi valinnaksi osui Modeo Finland Oy, oikeastaan siksi, että heillä oli Vaasassa toimipiste ja näin saisin henkilökohtaista palvelua (tiesin itsekin olevani ergonomian kanssa aika ulalla). Vaasassa Modeon edustajana toimii Ekman Systems Oy, yhteisessä showroomissa on esillä useat toimistotuotteet. Modeo ja Ekman Systems kuten monet muutkin toimistohuonekaluyritykset ovat perinteisesti keskittyneet isoihin yrityksiin ja julkisiin toimijoihin. Eihän meidän koskaan aikaisemmin ole tässä mittakaavassa pitänyt tehdä töitä kotona! Nyt edessä on siis suunnan muutos 180 astetta, kuluttajat (minä etunenässä?) ollaankin uusi kohderyhmä. Esimerkki Modeon kalustetusta kohteesta on Vaasan Yliopiston tiedekirjasto Tritonian torni.

Usean huonekaluyrityksen nettisivut eivät ole toistaiseksi vielä kuluttaja ystävälliset, kaikki hinnat ja tuotteet eivät ole saatavilla verkkokaupasta. Näin ollen kannattaa tehdä kuten minäkin tein, eli ottaa suoraan yritykseen yhteyttä jonka tuotteista on kiinnostunut ja keskustella lisää. Kuluttajien ja yritysten tarpeet kun ovat erilaiset, jokaisella on myös erilainen koti ja eri tavalla tilaa.

Soitin elokuun puolessa välissä Jaana Ekmanille Ekman Systemsiin (Modeo tuotteiden jälleenmyyjä Vaasassa), pikaisen haastattelun jälkeen mulle valikoitui ihan eri pöytä kuin mitä olin lähtenyt kysymään (en siis omalla osaamisella tiennyt riittävästi omista tarpeistani, mikä mulle olisi parasta) onneksi soitin, asiantuntijana Jaana ehdotti yksijalkaisen sähköpöydän sijaan kaksijalkaista kunnollista, koska tarkoitukseni on tehdä jatkossakin etätöitä, ei vaan koronan takia.


Tätä olin ajatellut.
Tästä isommasta työpöydältä tehtiin mulle pienempi versio joka sopi paremmin mun kotiin.
Tämä mulle tuli.

Ammattilaisen vinkit kotitoimisto ergonomiaan:

1. Hanki sähköpöytä, koska silloin voit varioida asentoa.
2. Tilan mukainen tuoli, säädettävä tuoli on a ja o . Kunnon käsinojat tai sitten pöytä säädettävissä itselle sopivaksi ks.kohta 1. Mitä pienempi tila sitä parempi on esim. satulatuoli tai aktiivituoli joka on säädettävissä.
3. Ergonomiset varusteet: hiiri onko keskellä pystysuunnassa, aktiivilauta, kyynärvarsituki pöydän reunaan, näytön varret, että saa näytöt oikealle tasolle, seisonta matto. Näyttö oikealla korkeudella.
4. Kognitiivinen ergonomia eli valaistus akustiikka (tekstiilit) muut ärsykkeet, keskeytykset, melu hälinä, sermit jos tekee samassa huoneessa esim. puolison kanssa.
5. Pidä taukoja, muista syödä, kotona ei tule liikuttua.

Lisäksi keskusteltiin Ekman Systemsin Jaanan ja Sallan kanssa muita hyviä esimerkkejä, älä tee näin:
Kohta 2 esimerkki: keväällä Sallalla oli käytössä työpöytänä keittiönpöytä, penkki oli liian matala, joten pari tyynyä sai penkin korkeammaksi.
Kohta 5 esimerkki: Parina viikkona olen itse unohtanut tauot täysin, mulla on ollut kokous toisensa perään, joinakin päivinä lounas tullut syötyä vasta työpäivän jälkeen neljältä. Jouduin nyt laittamaan kalenterikutsun itselleni, joka päivälle 30min lounaaseen, etteivät kollegat varaa siihen aikaan mulle mitään.

Hätä ei lue lakia, mutta nyt kun tiedetään mitä tuleman pitää, voidaan ehkä ennakoida?

Asuntoni on aika pieni, halusin laittaa sähköpöydän makuuhuoneeseen, joten otin mitat ja sähköpöydän levystä tuli 120x60cm. Suurempi pöytä olisi kaksiossani vienyt liikaa tilaa.

Toimitusaika oli lyhyt, torstaina juteltiin Jaanan kanssa ja seuraavan viikon perjantaina pöytä oli kotona kasattuna ja asennettuna.

Nyt mulla on kotona melkein samat välineet kuin töissä. Sähköpöytä ja satulatuoli (lainattu töistä). Kuitenkin parin viikon sisällä havaitsin, että makuuhuoneen muovimatto sattuu kantapäihin, jos seisoo pitkän aikaa. Töissä oli aina kengät niin en tullut ajatelleeksi koko asiaa. Toinen mitä huomasin vasta pari viikkoa makuuhuoneessa työskenneltyäni oli valaistus: mun makuuhuoneen lamppu ei valaise kovin hyvin ja on keltaista valoa.

Juttelin Jaanan kanssa uudestaan ja molempiin ongelmiin on ratkaisu. Ilmeisesti valaistuskin on osa ergonomiaa, mitä en ollut tullut ollenkaan ajatelleeksi! Ei ihmekään, että edellisessä työpaikassa varsinkin talvella väsytti ihan vietävästi, kun toimistossa oli keltaisen valon lamput.

Hain itselleni vielä seisontamaton, aktiivituolin (satulatuolissa istuminenkaan ei ole ergonomista pitkiä aikoja) ja pöytävalaisimen. Heti kun syysillat pimenevät entisestään, laitan kunnon valon päälle ja seisoessa tuskin enää sattuu kantapäihin tai jalkapohjiin.

Näitä en olekaan aikaisemmin käyttänyt, joten olkaa kuulolla, lisää kokemuksia myöhemmin!

– Johanna

*Sähköpöydästä saatu alennusta
*Tuotteet saatu*
Lamppu Stoo® LED
Aktiivituoli Stoo® Triangle
Matto StandUp! Cork
(Stoo®- tuotteet suunnittelee ja valmistuttaa Top Cousins Oy. Myyjä Ekman Systems Oy.)

0

Vastaa