Antidoping sopimus ja flunssa

Näin kroonisesti sairaana flunssia tulee ja menee. Ihan ilman koronaakin. Tosin nyt sain sen koronankin kaupanpäällisiksi tässä tammikuussa. Aika harvoin on vuosi jolloin en olisi kipeä ”tavallisesti” edes kerran.

2021 keväällä olin flunssassa 3 viikkoa. Ääni lähti ja ei se lähtenyt millään se flunssa. Pari viikkoa meni ihan sairaslomalla töistäkin (puhetyö, minkäs teet). Nyt sitten flunssa iski uuden vuoden jälkeen, lomalla. Tunnolliset työntekijäthän sairastaa vain lomalla vai mitä? Flunssan päälle sitten tarttui mukaan korona, nyt menossa viikko 3 tässä taudissa, flunssaa koronaa mitä lie. Mutta luulen, että pahin on jo takanapäin. Enää ei kuume ole noussut sunnuntain 37.4 tasolle.

Antidoping sopimus

Ostin siis Suomen fitnessurheilu ry:n kilpailulisenssin kilpailukaudelle 2022. Samalla astui voimaan antidoping sopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että olen lopunikääni (ellen irtisano sopimusta erikseen) antidopingin piirissä ja Puhtaasti paras -urheilija.

Tiesitkö, että useat lääkkeet ovat dopingia? Varmasti ensimmäisinä tulee mieleen astmalääkkeet ja hiihto, niistä kun uutisoidaan eniten valtamediassa. Mutta myös flunssa lääke Duact kuuluu samaan sarjaan.

Niin kauan kuin muistan, olen ottanut Duactia aina poskiontelotulehduksen yhteydessä. Ja varmuuden vuoksi aina pyysin reseptin 96kpl pakkauksesta, olipahan sitten valmiina seuraavaa flunssaa / poskiontelontulehdusta varten. Mutta tällä kertaa en ottanut, kun tiesin, että lisenssin osto on edessä ja otan tämän vastuuni vakavasti. Haluan kilpailla muita puhtaita urheilijoita vastaan samalla viivalla.

Kroonisesti sairaana

…lääkkeitä kuitenkin tulee popsittua tavallista tallaajaa enemmän. Eli oikeastaan jo 2018 otin selville suurimman osan lääkkeistäni, onko ne dopingia vai ei, onko unelmani kilpailuihin osallistumisesta realistinen.

Tämä lääkkeiden doping sisällön tarkistus on tehty meille todella helpoksi, eli tähän on puhelin äppi: KAMU. Sieltä voi markkinanimellä tarkistaa kaikki lääkkeet.

Tässä muutamia reumalääkkeitä ja ovatko ne sallittuja vai ei:

Reumalääkkeistä kortisoni (s9 glukokortikoidit) on kielletty.

Kuitenkin jos joutuu ottamaan sairauteen lääkärin määräämää lääkettä, joka on dopingia, siihen tulee hakea erivapausoikeus.

Jatkossa siis aina reumatologin vastaanotolla ja jokaisen lääkärikäynnin yhteydessä minun tulee mainita, että olen urheilija antidoping sopimuksen alla. Vaikka mainitsisin, on minun vastuullani tarkistaa, ettei lääkärin määräämä lääke ole dopingia, koska olen itse vastuussa siitä mitä suustani alas laitan, oli lääkärin määräys mikä tahansa.

Eikä vain suusta; otin osaa Suek:in järjestämään webinaariin SFU ry urheilijoille viime vuonna, siellä joku kertoi esimerkin, että urheilija oli antanut koiralle antibiootteja ja näistä oli imeytynyt jotain käsien läpi lääkettä annettaessa ja se koiran lääke oli sitten ollut dopingia joka oli havaittu doping testissä. Että aika tarkkana tämän asian kanssa saa olla jatkossa.

Mutta edelleenkään kroonisesti sairastaminen ei ole este urheilulle!

~Johanna

1

Vastaa