VOIHAN FERRITIINI
Olen jo jonkin aikaa miettinyt mikä on, kun olen ollut huomattavasti normaalia väsyneempi jo pitkään. Tykkään syksystä, talvesta ja pimeydestä, mutta nyt olen jo ajatellut voiko kyse olla syysväsymyksestä, vaikka kuinka siitä tykkään ja nautin. En tahdo aamuisin saada itseäni millään hereille, montaa tuntia en jaksa olla pystyssä, kun pitää päästä jo päiväunille ja kuitenkin menen suhteellisen ajoissa illalla nukkumaankin.
Kävin marraskuussa normaaleissa verikokeissa ja silloin tulehdusarvoni oli jostain syystä hieman koholla, vaikka mitään oireita mistään ei ollut. Sovittiin kuitenkin, että tarkkailen tilannetta ja mikäli siltä tuntuu otetaan uudet kokeet. Väsymys vaan jatkui ja vaikka aloin olla jo aika varma, että vika on ns. korvien välissä ja tämä on vain korona-ajan väsymystä pyysin päästä uusiin kokeisiin. Aina kuitenkin miettii sitäkin vaihtoehtoa onko sydämessä kaikki hyvin. Soitin Meilahteen ja sain lähetteen uusiin labroihin missä minulta otettiinkin sitten kaikki mahdolliset kokeet.
Kaikki muut veriarvot olivat normaalit, mutta ferritiini jonka viitearvon mukaan pitäisi olla 15-125 oli minulla vain 5!!!

Ferritiini
Ferritiini on ollut minulle täysin vieras, enkä ole edes tätä viikkoa ole tiennyt mihin se liittyy. Olen kuullut siitä paljon somen kautta, missä se on tullut vastaan useampaan otteeseen. Olen ymmärtänyt, että ihmiset käyvät mittauttamassa ferritiini-arvojaan. Sen tarkemmin en ole asiaan perehtynyt vaan olen luottanut siihen, että minä olen veriarvojeni suhteen hyvässä ja säännöllisessä kontrollissa Meilahdessa. Kyseistä arvoa ei minulta yleensä verikokeissa edes oteta ja olenkin aina luottanut rauta-asioissa vain hemoglobiiniin. En ole edes osannut kysellä ferritiinin perään, kun en ole siitä mitään tiennytkään.
Tällä viikolla onkin tullut todellinen tietopläjäys ferritiinistä ja siihen vaikuttavista tekijöistä, kun olen perehtynyt aiheeseen ja haastatellut aiheesta tietäviä ihmisiä.
Ferritiini kertoo siis elimistön rautavarastoista ja alhainen ferritiini on merkki raudanpuutteesta.
Palapelin palasia yhteen
Kaikki jotka minua somessa seuraa tietää, että olen innokas päiväunien ottaja, nukun päikkärit lähes päivittäin. Olen senkin aina laittanut tottumuksen piikkiin. Jossain vaiheessa yritin vieroittaa itseäni niistä ja vaikka siinä jonkin aikaa onnistuin ei se kovin pitkälle kantanut.
Oikeastaan myös koko sen ajan, kun olen treenannut säännöllisesti olen ihmetellyt jumalatonta väsymystä aina treenien jälkeen. Kateellisena kuunnellut ihmisiä, jotka on aamutreenin jälkeen yhtä iloa ja energiaa täynnä koko päivän, kun itse olisin ihan valmis treenien jälkeen aina nukkumaan. Tämäkin asia tuli heti mieleen, kun tulokset selvisi. Ilmeisesti tämäkin voisi selittyä sillä, että ferritiinitaso on ihan liian alhainen? Olen aina automaattisesti liittänyt senkin sydämensiirtoon ja ajatellut vain tarvitsevani enemmän unta, kun muut.
Operaatio arvot kohdilleen
Tulokset saatuani alkoi kummasti tulla heti kaikenlaisia asioita mieleen, mitkä mahdollisesti olisi selitettävissä tällä. Aloin myös heti selvittämään millä keinoilla itse pystyn vaikuttamaan mahdollisesti raudan saantiin. Nyt onkin lisätty ruokavalioon paljon kaikkea vihreää mm. nokkosta, pinaattia ja lisäksi vielä c-vitamiinia ja maksalaatikkoa. Onneksi rakastan maksalaatikkoa!
Meilahdesta tuli lopulta lääkäriltä myös resepti rautatabletteihin, mitä nyt syödään joka toinen päivä. Omasta pyynnöstäni tilanne katsotaan helmikuussa uudelleen, kun on muutenkin aika seuraaviin labroihin. Toivottavasti sekä lääkekuuri, että pienet muutokset ruokavalioon vaikuttaa siihen mennessä ja ferritiini-arvo saataisiin kuntoon. Ennen kaikkea toivon, että nämä “hoitotoimenpiteet” antaisivat minulle lisää energiaa, sitä kautta tehoja myös treeneihin ja tukea niistä palautumiseen.
Lohduttavinta koko tässä prosessissa oli kuitenkin se, että vika ei ollut korvien välissä vaan olen oppinut tuntemaan oman kehoni niin, että tiedän kun jokin on vialla.
<3 :lla Anni
anni.metsola
3