Tämän sydänsiirrokkaan ravitsemus

Olen saanut viime aikoina jonkin verran viestejä koskien sydänsiirron saaneen ruokavaliota ja syömisiä. On kysytty saako syödä sushia, graavilohta, onko pihlajanmarjat sallittuja jne, joita ainakin minä popsin huoletta. Näin ollen ajattelin avata tätä aihetta omasta näkökulmasta hieman.

Mitä tämä sydänsiirrokas syö?

Itse en muista saaneeni lääkäreiltä missään vaiheessa mitään varsinaisia ohjeistuksia siitä mitä esimerkiksi ei saisi syödä, mitä ilmeisesti monet muut elinsiirron ovat saaneet. Leikkaukseni aikaan ei myöskään ollut olemassa vielä netin ihmeellistä maailmaa, mistä olisi voinut selvittää asioita enemmän ja vähemmän oikeiden tietojen seasta.

Olen päätynytkin syömään lähes kaikkea perusruokaa ja välillä vähän vähemmän perus, kunhan se vain maistuu hyvälle. Lihaa, kanaa, kalaa, äyriäisiä ja etanoita myöten ja olen aina valmis kokeilemaan myös kaikkia uusia makuelämyksiä. Lihasta en osaisi kuvitella kokonaan luopuvani. Yleisesti ottaen rakastan ruokaa liikaa, että haluaisin lähteä  miettimään tai kontrolloimaan sitä mitä syön. Olen sitä mieltä, että sanonta ”kohtuus kaikessa” sekä monipuolisuus toimii tarpeeksi hyvin tässäkin.

Kasvissosekeitto

Treeni ruokavalio

Aloittaessani treenaamaan säännöllisemmin yksi ensimmäisistä päätöksistäni oli se, että en ikinä ala punnitsemaan kanapalojani tai kieltäytymään juhlissa kakkupaloista. Irtokarkit ja sipsit dipillä kuuluu ruokavaliooni, en kuitenkaan vedä niitä joka viikko. Ruoasta nauttiminen pitää ja saa myös kuulua elämään. Olen tyytyväinen omalta kohdaltani siitä, että minulla ei ole esimerkiksi kolesterolilääkitystä mikä usein sydänsiirron saaneille määrätään automaattisesti. Silti kolesteroli- ja muut veriarvoni on ollut priimaa. Siinä vaiheessa, kun lääkärilläni on jotain sanomista arvoistani tai asioista johon syömiset mahdollisesti vaikuttaa negatiivisesti on se hetki, kun alan tekemään muutoksia ruokavaliooni. Mielestäni syön pääsääntöisesti kuitenkin monipuolisesti ja suhteellisen terveellisesti. Toki aina voisin syödä kasviksia ja juoda vettä vielä enemmän, mutta aina pitää olla myös jotain pientä parantamisen varaa.

Laskiaispulla mantelimassalla tietenkin

 

Kielletyt aineet

Raaka kala on kuuleman mukaan jollain ei suositeltavien ruoka-aineiden listalla. Ilmeisesti mm. vakuumipakattu kala olisi erityisen “paha” listeriariskin takia. Itse vetelen kyllä sitäkin suoraan paketista. Muistan myös pienenä lastenklinikalla ollessani, kun veljeni toi minulle osastolle tuliaiseksi kraavialohta. Siellä sitten istuin sairaalasängyssä ja vetelin lohta suoraan paketista ja hoitajat kävivät vuorotellen ihmettelemässä eväitäni.

Tietenkin katson mistä buffetista sushini ostan, että vaihtuvuus on hyvä ja raaka-aineet tuoreita enkä ikinä osta mitään kauppojen valmis-annoksia. Mikäli teen sushia itse, ostan vain tuoretta kalaa. Mikäli sitä ei ole tarjolla muuttuu koko menu.

Oikeastaan ainoat “aineet” mihin suhtaudun ehdottoman kielteisesti on kaikki erilaiset lisäravinteet, ravintolisät, ateriankorvikkeet yms. mitä oma lääkäri ei ole minulle erikseen määrännyt tai antanut hyväksyntäänsä niiden käyttämiseen. Samoin olen myös ollut varovainen, enkä ainakaan vielä ole päätynyt käyttämään minkäänlaisia proteiinijauheita, patukoita yms. energia-/palautusjuomia. Jotkut näistä sisältää ainakin kreatiinia ja se on minulta erikseen kielletty. En muutenkaan koe tarvitsevani mitään mitä en tavallisesta ruoasta saisi. Näin ollen olen toistaiseksi päätynyt olemaan kokonaan ilman, ettei tule tietämättään syötyä mitään mistä voisi olla haittaa esim. yhdessä lääkkeitteni kanssa.

Kovemman treenin palautuseväinä toimiikin parhaiten veden lisäksi banaani sekä kookosvesi.

Greippimehu vaikuttaa tutkitusti lääkkeiden imeytymiseen ja sitä kautta lääkeainepitoisuuksiin. Tämä ei koske vain hylkimisenestolääkkeitä vaan useiden lääkkeiden tuoteselosteissa mainitaan greppimehun vaikutus. Sitä siis pyrin myös välttämään, vaikka kyllä joskus harvoin tulee lasillinen otettua tai ostettua tuore greippi.

Alkoholin käyttöön olen aikoinaan saanut lääkäriltä yhden ohjeen. Se kuului ”oksentaa ei saa”. Se voisi vaikuttaa lääkepitoisuuksiin, mikäli lääkkeet eivät ole ehtineen imeytyä kunnolla. Käytän alkoholia, mutta suhteellisen harvoin ja pieniä määriä verrattuna moniin muihin. Pari siideriä tai viinilasillista riittää minulle oikein hyvin. En silti usko, että alkoholin käyttöä kenellekään varsinaisesti suositellaan enkä niin tee minäkään. Varsinkin nykyään mietin monesti, että pärjäisin itse hyvin ilmankin. Mahdollisesti luovun siitä vielä joskus kokonaan. Luulen, että se ei tuottaisi hirveän suuria ongelmia, vaikka kyllä se lasillinen valkoviiniä silloin tällöin ihan hyvälle maistuu.

Piknik kotipihalla

Oma mielipide

Yleisesti ottaen en perusta syömisiäni tai mielipiteitäni siitä aina tutkittuun tietoon tai ympäriltä tuleviin kommentteihin vaan omiin kokemuksiin siitä mikä toimii omalla kohdallani. Pyrin menemään eteenpäin maalaisjärkeä käyttäen. Tietenkin kuuntelen myös omia lääkäreitä, mikäli he minulta jotain erikseen kieltävät.

Nämä elintavat on uuden sydämeni kanssa toiminut nyt kuitenkin  27 vuotta, joten ihan pieleen ei ole voinut mennä. En silti ala neuvomaan muita, koska se mikä toimii minulla ei välttämättä toimi kaikilla. Ainoat kenen mielipiteitä näissä asioissa sydänsiirron saaneen tai kenen vaan tulisi kuunnella on oma fiilis sekä omat lääkärit, jotka tuntevat sinut ja taustasi. Ruokavaliot on tapauskohtaisia, eikä kaikki ole suosituksista huolimatta aina niin ehdotonta ja mustavalkoista. Tervettä järkeä käyttäen pääsee mielestäni aika pitkälle. Pääasia, että jokainen syö niin, miten itsestä hyvältä tuntuu.

Muistetaan kuitenkin nauttiakin siitä mitä syödään.

<3  :lla Anni  (Instagramissa @anni.metsola)

Ps. Ne pihlajanmarjat…

Tänä vuonna tajusin ensimmäistä kertaa kuivata ja jauhaa niitä, toimii hyvin aamujogurtin päällä. Luulen, että kotimaiset marjat ja ylimääräiset C-vitamiinit ei ole haitaksi tähän aikaan vuodesta ainakaan. Tätäkään tietoa en ole mistään tarkistanut, mutta ne maistuu hyvälle.

Puusta rouheeksi purkkiin

 

2

Vastaa