Sydämensiirron jälkeen huomioitavaa…

Monilla tuntuu olevan käsitys, että sydämensiirto tuo mukanaan ison määrän rajoituksia, jotka seuraa mukana läpi elämän. Itse totuin rajoituksiin vanhan sydämen aikaan, joten siihen verrattuna tuntuu ettei nykyisessä elämässäni ole rajoituksia ollenkaan. Aloin kuitenkin miettimään mitkä olisi sellaisia asioita, jotka on tullut osaksi elämää sydämensiirron jälkeen. En minä niitäkään kovin montaa keksinyt, enkä koe näitäkään varsinaisesti rajoituksiksi vaan ehkä pikemminkin huomioon otettaviksi asioiksi. Täytyy myös muistaa, että heti leikkauksen jälkeen huomioitavia asioita oli huomattavasti enemmän, kuin mitä niitä on enää tänä päivänä.

Lääkkeet

Lääkkeet

Sydämensiirrosta johtuen minua seuraa lopun elämääni hylkimisenestolääkitys, joka estää elimistöäni hylkimästä sinne siirrettyä vierasta elintä. Popsin pillereitä vieläkin kolme kertaa päivässä, mutta mielestäni se on kuitenkin melko pieni hinta siitä, että 27 vuoden rajapyykki uudella sydämellä tuli juuri täyteen ja meno vain jatkuu.

Itselleni lääkkeiden syöminen ei ole mikään siirron jälkeinen juttu, sillä olen pistänyt menemään erilaisia lääkkeitä jo ihan pienestä asti. Näin ollen en ole koskaan kokenut sitä mitenkään isona ongelmana tai rajoitteena, kun siihen on niin tottunut. Varsinkin päivälääkkeet nappaa monesti niin automaattisesti, että pitää jossain vaiheessa päivää alkaa miettimään, että otinko mä ne jo? Lääkemäärät on myös vähentynyt huomattavasti siitä mikä lajitelma niitä oli heti sydämensiirron jälkeen kotiin tullessa. Nykyisin lääkelistallani löytyy kolme yleisesti siirron jälkeen määrättyä lääkettä sekä verenpainelääke. Näiden lisäksi syön vain lääkärin määräämänä kalkkia ja magnesiumia.

Kortisonia söin aikoinaan isojakin määriä, mutta onneksi siitä olen päässyt kokonaan eroon jo vuosia sitten.

Antibioottisuoja hammaslääkäriin

Antibioottisuoja tarvitaan aina hammaslääkärissä käydessä. Tästäkin on erilaista tietoa tarvitaanko sitä aina vai vain, jos toimenpiteessä on mahdollisuus verenvuotoon. Itselläni ikenet vuotaa hylkimislääkkeistä johtuen herkästi, joten otan aina antibiotit ennen pelkkää tarkastustakin. Näin estetään bakteerien pääsy verenkiertoon.

Meilahden sairaala

Säännölliset sydänkontrollit

Lääkärikäynnit tulee lääkkeiden ohessa seuraamaan minua hamaan tappiin asti.

Tällä hetkellä käyn Meilahdessa sydänlääkärin luona kontrolleissa 6 kk:n välein sekä verikokeissa, että sydänfilmissä 3kk:n välein. Koko lapsuuteni kävin Lastenklinikalla Helsingissä, mutta täysi-ikäiseksi tultuani piti siirtyä hoitoon ns. aikuisten puolelle Meilahden sairaalan Kardiologian poliklinikalle.

Onni asua suomessa missä on mahdollisuus niin hyvään hoitoon, että kaikkien näiden vuosien jälkeen sinua kontrolloidaan säännöllisesti.

Aurinko ja lääkkeet

Minulle on lääkärin toimesta kerrottu, että hylkimisenestolääkkeeni lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään 100%:lla. Näin ollen joudun olemaan todella varovainen auringon suhteen ja käyttämään mahdollisimman korkeiden suojakertoimien aurinkorasvoja. En ole ollenkaan auringon tai lämmön ystävä, joten pysyttelen muutenkin mahdollisuuksien mukaan pois auringosta. Tämä tuo kuitenkin mukanaan säännölliset kontrollit iho- ja allergiasairaalassa vuosittain. Vaikka lukuisia ihomuutoksia minulta on jouduttu poistamaan pitänee olla tyytyväinen, että saa käydä säännöllisissä kontrolleissa missä muutoksen on huomattu ajoissa.

Edellisessä blogitekstissä käsittelin sydänsiirron saaneen ravitsemusta, jossa pitää joitain pieniä asioita ottaa huomioon. Mikäli aihe kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa se.

Kovin jäi lyhyeksi huomioitavien asioiden lista, mutta tässä varmasti ne tärkeimmät omassa elämässä tällä hetkellä huomioitavista seikoista. Todennäköisesti julkaistuani tämän tekstin tulee mieleeni liuta muitakin asioita, mutta palataan niihin tarvittaessa vaikka myöhemmin.

❤️:lla Anni

anni.metsola

2

Vastaa