Kohti kokemusasiantuntijuutta

Onko kokemusasiantuntijuus sinulle tuttua? Oletko itse kokemusasiantuntija tai oletko kuullut jonkun toisen kokemusasiantuntijuudesta?

Itselleni termi kokemusasiantuntija oli vielä pari vuotta sitten ihan vieras ja ensimmäisen kerran se taisikin tulla vastaan somen ihmeellisessä maailmassa. Aloin törmäämään siihen terminä usein vaikka aiheet kokemusasiantuntijuuden takana vaihtuikin. Pian kävikin selväksi, että kokemusasiantuntijoita on jo paljon eri elämän osa-alueilta. Vieläkin kokemusasiantuntijuus tuntuu olevan monille vieras käsite. Huomasin sen, kun olen viime aikoina enemmän keskustellut aiheesta lähipiirini kanssa. Harva on tietänyt mikä kokemusasiantuntija on tai mitä sellainen tekee, vaikka nimikekin kertoo jo aika paljon.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta joltain elämän osa-alueelta tai hän voi olla myös kokemusasiantuntija omaisen roolissa. Ihmisten kokemukset on usein erilaisia ja ihmiset kokee monesti samanlaiset tilanteet hyvin eri tavalla. Se mikä on minulle ihan hyvä kokemus, saattaa toiselle olla jotain ihan muuta. Näin ollen ajattelen, että kokemusasiantuntijuus on myös kokemusten vaihtoa. Ei vain pelkän oman kokemuksen ympärillä pyörimistä.

Kokemusten keräämistä Lastenklinikalla

 

OPINNOT

Aiheen alkaessa kiinnostaa enemmän en edes tiennyt, että siihen on myös omat viralliset opinnotkin. Ajattelin, että jokainenhan on ns. valmis kokemusasiantuntija jossain oman elämän kokemuksessa. Selvittelin pitkään ja hartaasti erilaisia mahdollisuuksia opiskella aihetta. Lopulta olin jo hylännyt ajatuksen, sillä kaikki mahdollisuudet tuntuivat olevan lähiopintoja ja jossain ihan toisella puolella suomea. Ajatuksen hylkäämisestä kului ehkä pari viikkoa, kun mahdollisuus tuli eteeni täysin yllättäen ja pyytämättä HUS:in kautta, missä käyn sydämeni takia säännöllisissä kontrolleissa.

Hain koulutukseen, pääsin haastatteluun ja myöhemmin samana päivänä kuulin valinnastani. Olen ihmisenä sellainen, että näen paljon vaivaa saavuttaakseni kaikki omituiset päähänpistot mitä milloinkin elämässä keksin. Kuitenkin lopulta, kun vaivannäkö joskus tuottaa tulosta alan pohtimaan teinkö sittenkään oikean päätöksen. Näin meni tässäkin asiassa. Kuullessani, että minut on valittu koulutukseen mukaan olin ensi todella tyytyväinen ja iloinen, kunnes alkoi pohtiminen. Mihin olen oikein ryhtymässä ja onko tämä varmasti minua esiintymiskammoista varten. Päätin kuitenkin ottaa härkää sarvista ja kokeilla mihin rahkeet riittää ja nyt ollaankin keskellä kokemusasiantuntijakoulutusta.

TULEVAISUUS KOKEMUSASIANTUNTIJANA

Mikäli kaikki menee suunnitelmien ja aikataulun mukaan, pitäisi minusta tulla valmis kokemusasiantuntija marraskuun alussa.

Omalla kohdalla toimisin asiantuntijana vaikean synnynnäisen sydänvian ja siitä seuranneen sydämensiirto- kokemuksen kautta, sitä kokemusta on kertynyt syntymästä asti. Olisi hienoa ajatella, että vaikka kaikki kokemukset eivät ole mukavia olleetkaan pystyisi ne nyt käyttämään muiden hyväksi. Mikäli saan omalla tarinallani autettua edes yhtä ihmistä saati sitten isompaa joukkoa tai organisaatiota on se kertomisen arvoinen. Marraskuuhun on kuitenkin vielä matkaa, joten keskitytään ensin rauhassa siihen, että opinnot etenee aikataulun mukaisesti ja juhlitaan vasta sitten, kun sen aika on.

Mikäli teissä lukijoissa on kokemusasiantuntijoita, olisi kiva kuulla teidän kokemuksia. Millaisena koitte koulutuksen ja millaisissa tilanteissa olette päässeet hyödyntämään kokemusasiantuntijuutta? Jos ei halua avata kokemuksiaan täällä kommenteissa voi minulle aina laittaa yksityisviestiä Instagramin kautta aiheesta. Toivottavasti kuulen kokemuksianne.

❤️: lla Anni

Ps. Instagramista minut löytää nimellä @anni.metsola

2

Vastaa