Meillä on lopetettu yöimetykset! Onko ne loppuneet ihan kokonaan? Miten kauan huutoa kesti ekoina öinä? Miten nyt nukutaan?
Markus vaihtoi reipas viikko sitten päivätyötä, jonka johdosta hänen työnsä on nyt pelkkää aamuvuoroa vuorotyön sijaan ja lisäksi aamut aikaistui aikalailla. Tiedossa siis oli, että ennen tuota työpaikan vaihtumista on toimittava. En nimittäin viitsi laittaa Markusta heräämään läpi yötä unikoulun merkeissä siinä kohtaa jos herätys on klo 5. Viikonloppu taas ei välttämättä riitä asiaan. Tästä tiedosta huolimatta mä linkasin asiaa ihan viimeiseen asti. Monesti, kun nämä muutokset on vaikeimpia äidille. Sitä pohtii etukäteen kaikkia mahdollisia asioita, päällimmäisenä sitä, saadaanko pariin yöhön nukkua juuri ollenkaan?
Sain kuitenkin itsekin lopulta pääkoppani siihen asentoon, että nyt on toimittava ja otettiin asia käsittelyyn kaksi viikkoa sitten perjantaina. Markus hoiti ekat kolme yötä ja sen jälkeen oli mun aika astua esiin.
ILTANUKAHTAMINEN
Lähdetään ihan alusta. Mä imetän Ilmarin aina makuuhuoneen hämärässä, mutta Ilmari ei nukahda täysin rinnalle. Jos sattuu nukahtaa, teen siirron omaan sänkyyn ja toivotan hyvät yöt niin, että Ilmari havahtuu. Sen jälkeen Ilmari etsii itse unen. Jos on päässyt rinnalla jo melkein uneen, saattaa samantien kääntyä vaan vatsalleen ja alkaa kuorsata. Joskus nousee seisomaan ainakin 5674 kertaa ja höpöttää iloisena. Ilmari on myös nukkunut viimeiset pari kuukautta koko yön omassa sängyssä eli imetykset, joita on ollut 2-4kpl yössä, oon hoitanut istualta ja siirtänyt Ilmarin takaisin omaan sänkyyn.
Nyt, kun yöimetyksiin lähdettiin puuttumaan, mä tiesin, että tuo iltaimetys olisi hyvä siirtää samalla pois makkarista, mutta mä en malttanut. Joten päätettiin jatkaa tällä samalla kaavalla. Eli ekana ”unikoulu”iltana mä imetin normaaliin tapaan makkarissa ja Ilmari nukahti. Illalla mentiin itse normaaliin tapaan nukkumaan eli nukuin samassa makkarissa miesten kanssa, mutta Markus meni Ilmarin puolelle sänkyä.
EKAT YÖT ISKÄN KANSSA
Herätyksiä tuli lopulta muistaakseni kolme tai kaksi kappaletta, jolloin Markus otti Ilmarin syliin ja rauhoitti siihen. Itsekin niihin heräsin ja tarkkailin aina kellosta, että Ilmarin rauhoittumiseen meni vaan 5-15minuuttia. Mielestäni siis oikein hyvin! Klo 4, kun tuli kolmas tai neljäs herätys, mulle vaan tuli se fiilis, että nyt haluan imettää. Joten annoin maitoa ja jatkettiin siitä unia Ilmari meidän välissä aamuun asti.
Seuraavana päivänä fiilis oli hyvä. Jes, rauhoittuminen ei kestänyt kauaa. Mutta fiiliksen pilasi tuo mun aamuyön imetys. Pohdin, että nyt pilasin kaiken, syyllistin itseäni. Tuskailin ,että mitä ensi yönä? Voinko imettää aamuyöstä? Kyselin sitä myös instagramissa ja sain vastauksen, että osa on toiminut samalla tapaa, kun minä. Osa taas oli sitä mieltä, että aamuyön imetys pitää myös ehdottomasti poistaa, koska eihän vauva ymmärrä kelloa ja sitä miksi ennen kello neljää ei saa maitoa, mutta kello neljän jälkeen saa. No, tuli seuraava ja sitä seuraava yö ja sama homma toistui. Ilmari heräsi pari kertaa itkeskelemään, mutta rauhoittui nopeasti Markuksen sylissä. Aamuyöstä imetin klo 4-5 aikaan. Pohdin koko ajan, että teenkö väärin.
”UNIKOULU” JATKUU ÄITIN KANSSA
Nyt tuli myös mun aika astua esiin eli hoitaa eka yö. Jälleen Ilmari heräsi pari kertaa ennen aamuyötä ja ensialkuun mun kanssa kesti selkeästi kauemmin rauhoittua; 30 minuuttia. Melko hyvin kuitenkin, kun tuo oli pisin rauhoittumispätkä koko unikoulun aikana. Tein kuitenkin helpottuneena heti yhden havainnon; Ilmari EI yrittänyt kertaakaan hamuta rintaa! Kolmannella aamuyön herätyksellä annoin jälleen maitoa. Meniköhän tässä kaksi yötä mun kanssa tällä kaavalla, kunnes tuli yö, joka rauhoitti mun mielen. Ilmari heräsi vain aamuyöllä syömään eli nukkui ekan pätkän 7-8h! Ja nyt, kun ”unikoulua” on takana reipas kaksi viikkoa on meidän yöt vakiintuneet tähän. Ilmari herää suurimman osan öistä vasta aamuyöstä klo 3.30-5.00, jolloin nostan hänet meidän sänkyyn, imetän makuulta ja jatketaan unia vieretysten aamuun asti. Yhtenä yönä myös heräsi jo klo 1.30 itkemään, mutta rauhoittui itsekseen ilman, että puutuin asiaan mitenkään ja jatkoi unia sinne neljään asti, jolloin sitten imetin.
LOPPUTULEMA
Eli.. Meidän yöimetykset ei ole loppuneet kokonaan, mutta ollaan päästy erittäin hyvään pisteeseen. Mielestäni on ihan ok imettää vielä aamuyöstä kerran, koska voihan vauvalla olla 8h unien jälkeen jo nälkäkin ja tällä saadaan yötä jatkettua pidemmälle. Olin tätä etukäteen ajatellutkin, että voisin imettää aamuyöstä kerran. Mä myös sanoisin, että tällä meidän esimerkillä mä myös rikoin sitä ajatusmallia, että vauva ei ymmärtäisi sitä yhtä aamuyön imetystä. Meillä on selkeästi tämä homma toiminut ongelmitta ,eihän voi olla sattumaa mitenkään päin, että meidän yöt rauhoittui heti tämän imetyksiin puuttumisen seurauksena ja että Ilmari nukkuu läpi yön sinne aamuyöhön asti nyt säännönmukaisesti? 🙂 Toki tämä on yksilökohtaista ja joidenkin vauvojen kohdalla ei välttämättä toimi. Mä päätin kuunnella itseäni, kun jatkoin tuota aamuyön imetystä ja se meidän kohdalla toimi. Myös tuo iltanukahtaminen oli pitkään mulla itsellä ongelma. Mietin juuri sitä, että olisi ”oppikirjojen mukaista” lopettaa tuo makkari-imetys. Lopulta lopetin stressaamisen. Jos meidän unikoulu toimi näin hyvin makkari-imetyksestä huolimatta niin mitä sitä stressaamaan! Ei kaikessa tarvi mennä oppikirjan mukaan. Eri jos se selkeästi vaikuttaisi öihin negatiivisesti. Tuo iltaimetys on myös jotenkin ihana rauhallinen hetki Ilmarin ja äitin välillä, sitä on mukava vaalia vielä toistaiseksi.
Mulla itsellä kesti jokunen yö, että sain nukuttua läpi yön. 😀 Mutta nyt, kun näitä hyviä öitä on takana useampi, oon tyytyväisenä nukkunut sen ekan pätkän kokonaan. On aika mahtava tunne, kun saa pitkästä aikaa nukkua yössä n.6h+3h. Välillä tuo eka pätkä on ollut itsellä vielä kuuttakin tuntia pidempi.
Tottakai sen tietää, että yöherätykset ei ollut tässä. Eihän meillä oo hampaitakaan, kun vasta kaksi ja nekin tuli silloin 18h huudoilla eli.. Mutta yöheräilyjä tulee lasten kanssa joskus yksilöstä riippuen pahimmillaan jopa monta, monta vuotta vaikkapa kouluikään asti. Pääasia onkin se, että maidolla rauhoittaminen ei ole ainut keino öisin vaan tämä on antanut rohkeutta siihen, että ilman maitoakin voi rauhoittaa ja rauhoittua yöllä. Fiilis on kaiken kaikkiaan erittäin hyvä ja onnistunut!
Olisi kiva kuulla, mitä kokemuksia muilla on yöimetysten lopettamisesta?
13