Viisi vinkkiä (sairaanhoitaja)opiskelijalle

Tähän postaukseen kokosin omat vinkkini opiskelijoille. Itse opiskelen tosiaan monimuotototeutuksena sairaanhoitajaksi eli käsittelen asiaa siitä näkökulmasta. Monimuotototeutuksessa kotitehtäviä on astetta enemmän kuin päivätoteutuksessa. Yksi ohje on suoraan hoitoalan opiskelijoille, mutta muut sopii myös muille! 

1. Rytmitä opiskelut päiviisi

Minun mielestäni yksi tärkein asia on rytmittää ja sisällyttää opiskeluhetket päiviisi ja arkeesi sinulle sopivalla tavalla. Jokaiselle löytyy ne omat hyvät tavat. Esimerkiksi itselleni paras on ottaa opiskeluun aikaa päivittäin pari tuntia Ilmarin päiväunien aikaan. Tässäkin on kuitenkin ongelmansa, koska sitten opiskelen oikeasti päivittäin – myös viikonloppuna. Toiselle voisi sopia paremmin vaikka se, että opiskelisi yhtenä tai kahtena päivänä ihan työpäivän mittaisen ajan. Itselläni tämä ei Ilmarin vuoksi onnistu vaan helpompi on opiskella päivittäin pari tuntia.

2. Älä jätä asioita viime tippaan

Tämä on ainakin itselleni ja muillekin stressiherkille TODELLA tärkeä kohta. Itse olen tosiaan todella herkkä stressaamaan erilaisia asioita ja tottakai etenkin yöaikaan. Jos jätän asiat viime tippaan ja tiedän asioiden roikkuvan, murehdin niitä yötä myöden. Mulla itselläni on huomattavasti parempi fiilis jos teen tehtävät ajoissa enkä edellisenä iltana. Lisäksi itse olen koulun suhteen suhteellisen kunnianhimoinen eli en pelkästään halua päästä läpi vaan haluan myös onnistua hyvin. Jos jättää asiat viime tippaan viimeiseen iltaan, on työn laatu myös helposti huonompaa. Itselle on myös tärkeää se, että saat nukutun yön jälkeen vielä tarkistaa tuotoksesi, koska usein myöhemmin näkee virheet mitä on tehnyt. Jos tekee viimeisenä iltana, joutuu yleensä palauttaa tehtävän heti eikä aikaa tarkistukselle ole. Toki tämäkin on makuasia, mutta yhtä kaikki, en jättäisi asioita viime tippaan.

3. Tee listoja 

Tämä sopii erityisesti ”listaihmisille”. Kyllä te tiedätte ne ihmiset, jotka haluavat tehdä listan myös vaikkapa pakkaamiseen ja jotka nauttivat siitä, kun saavat vetää yhden asian yli. 🙂 Itse olen juuri näitä! Mielestäni tämä tyyli on kuitenkin hyvä kenelle tahansa. Kun teet konkreettisen listan asioista mitä on tekemättä deadlinejärjestyksessä, pysyt paremmin kartalla etkä unohda mitään. Mulla tälläinen lista on jatkuvasti jääkaapin ovessa.

4. Muista myös levätä

Tää on mulle itselle se hankalin kohta, mutta muistutan tästä silti teitä. Itse olen paahtanut opintojen parissa myös kesän ja kuten sanottu, opiskelen käytännössä joka päivä. Vaikka opiskelu kestäisi sen pari tuntia päivässä eli ei vie kamalasti aikaa, niin silti se vaan rasittaa ja stressaa. Kannattaa siis muistaa myös antaa itselleen lepoa eikä painaa menemään päivästä ja kuukaudesta toiseen. Opiskelusta voi myös tulla ylirasitustila tai palaa loppuun. Itseäni joudun tästä tosiaan muistutella enkä meinaa tätä osata noudattaa.

5. Älä murehdi piikkikammoa

Muut kohdat sopii aikalailla alan kun alan opiskelijalle, mutta tämä on suunnattu suoraan hoitoalan opiskelijoille. Eli, älä murehdi piikkikammoa! Lähtiessäni hoitoalalle, en ole ollut mitenkään piikkikammoinen, mutta en ole IKINÄ elämässäni ajatellut, että voisin pistää ketään. Se ei ole käynyt mielessäkään. En usko, että kukaan miettii mielessään haluavansa päästä pistämään ihmisiä. 🙂 Mutta itselläni hoitoala ei ole aiemmin käynyt mielessäkään ja toisten pistäminen on ollut ehdoton EI. No, nyt sitä kuitenkin ollaan tällä alalla ja pistäminen tulee tässä sivussa väkisinkin. Pääsimme tai jouduimme viime viikolla pistämään toisiamme ensimmäistä kertaa laskimoverinäytteiden sekä ihonalaisten ja lihakseen pistämisen merkeissä. Ja sehän meni oikeasti tosi hyvin! Tilanne toki jännittää sekä uhrina että pistäjänä, mutta jotenkin sen asian silti unohtaa ja pystyy vain toimia. Meidänkin luokassa jokainen onnistui hienosti!

Tälläisiä vinkkejä, onko ruudun takana muita tärkeitä vinkkejä mitkä itse unohdin? 🙂 

2

Vastaa