Torstain tärpit osa II – luottotee

Viime viikolla kirjoitin ensimmäisen osan torstain tärpeistä. Näissä tärpeissä on tarkoitus esitellä muutamia luottotuotteita mitä käytän päivittäin ja joita en pois vaihtaisi. Ensimmäinen osa liittyi kauneuteen ja sisälsi myös tarjouksen, pääset lukemaan sen täältä. Tämän kertainen tärppi puolestaan liittyy ravintoon/hyvinvointiin ja kyseessä on jopa ilmainen luonnontuote. 

Me nimittäin juodaan Markuksen kanssa joka päivä nokkosteetä. Nokkonen on itse kerättyä ja kuivatettua. Tästä menee kunnia Markuksen paapalle, joka sen on meille kerännyt, kuivattanut ja purkittanut. 🙂 Markus tämän ihmeteen on mulle ekaa kertaa näyttänytkin ja Markus taas on oppinut tämän omalta paapaltaan.

Jos on jo uskaltautunut itse keräämään ja kuivattamaan nokkoset tai hankkimaan jostain valmista jauhetta, niin mites se tee sitten valmistetaan? Se on ihan helppoa. Mukin pohjalle kuivatettua nokkosta puolikas teelusikallinen ja sekaan keitetty, kuuma vesi. Me itse siis ”syödään” myös se jauhe sieltä mukin pohjalta, mutta toki teen voi valmistaa myös siivilällä. Silloinkin nokkosesta irtoaa kyllä hyvää makua teehen.

Alkuun nokkosteen maku oli.. Noh, ei erityisemmin tunteita herättävä tai puhutteleva. Mutta makuaisti tottuu kummasti ja nykyään sitä on saatava päivittäin, koska se on niiiin hyvää! Jos ei siis ekan kerran jälkeen vakuuta, kannattaa antaa vielä mahdollisuus. Siihen tulee ihan himo ja jos syystä tai toisesta nokkostee jää joltain päivältä väliin, sitä ihan kaipaa ja odottaa. Hyvän maun lisäksi nokkosella uskotaan olevan terveysvaikutuksia ja siinä onkin rutkasti mm. rautaa ja vitamiineja. Seuraava teksti on suora lainaus suomenluonto.fi-sivustolta:

”Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia ja se sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Rautaa siitä on monta kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkonen on myös kuitupommi, kuivatussa lehdessä kuitua on 25 %. Piitä kasvissa on 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa. C-vitamiini säilyy parhaiten kuivatuissa nokkosissa, kalsium puolestaan säilyy ryöpätessäkin.

Vanha kansa uskoo myös nokkosen terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Sitä on käytetty monipuolisesti erilaisiin vaivoihin ja sairauksiin. Tunnetuimmat käyttötarkoitukset ovat virtsaongelmien hoito, munuaisten toiminnan parantaminen, anemian hoito sekä verenpainetta ja verensokeria laskeva vaikutus. Nokkosta on käytetty myös fysioterapeuttisena hoitona muun muassa nesteen poistamiseen sekä tulehdusten hillitsemiseen.”

Ei kai tälläisen teen nauttiminen siis voi ainakaan huonoksi olla?

Loppuun vielä pari lisävinkkiä:

1. Jos näitä pisteleviä kasveja ei innosta itse mennä keräilemään, saa nokkosta myös valmiina jauheena esimerkiksi Cocovilta  . Huom! Tämä EI ole maksettu mainos, koska mehän käytetään itse kerättyjä nokkosia.

2.Kivaa lisätwistiä tähän terveysteehen saa lisäämällä teen joukkoon joko raakalakritsijauhetta tai vaikkapa (ceylon-)kanelia. Itse nautin yleensä lakritsijauheen kanssa, ai että se on hyvää! Lisää lakritsi tai kaneli samassa vaiheessa, kun itse nokkonenkin eli ennen vettä, niin maku irtoaa kivasti teehen eikä jauhe jää vaan pinnalle kellumaan. Markus taas laittaa teen sekaan usein vähän hunajaa. Sitäkin kannattaa testata!

3.Jauhetta voi ripotella myös puuroon, smoothieen tai vaikka jogurttiin. Meillä tyttö nauttii nokkosta silloin tällöin jogurtin seassa. Jauhetta ei sieltä edes maista, mutta siitä ei runsaan vitamiini- ja rauta-annoksen vuoksi ainakaan haittaa ole.

Kertokaa ihmeessä jos ootte nokkosteetä jo joskus maistaneet tai innostuitte mun kirjoituksen perusteella sitä maistamaan! 

Ensi viikolla tulee tällä tietoa viimeinen torstain tärpit, joka sisältää samalla arvonnan! Kannattaa siis pysyä kuulolla. 

0

Vastaa