Raskausviikot 26-32

Edellinen raskausviikkojen koonti on viikoilta 20-26. Tänään vaihtui viikot 32+0, joten eiköhän nyt ole aika käydä taas seuraavat kuusi viikkoa läpi! Tällä kertaa en suoraan edes rajaa tätä postausta pelkkään ruokaan ja treeniin, vaan kirjoittelen yleisesti kuulumisia ihan mistä mieleen juolahtaa näiltä viikoilta 26-32, myös siitä treenistä ja ruuasta! 

Mistähän sitä aloittaisi? Musta tuntuu, että mun koko raskaus on mennyt pintapuolisesti tosi hyvin. Oon hyvinvoiva pääosin eli pystyn esimerkiksi treenata hyvin ja töissä oon kuullut moneen otteeseen ihmettelyjä miten oonkin näin reippaan pirteä enkä esimerkiksi vaapu hitaasti eteenpäin. Eli päällisin puolin voin erittäin hyvin. Silti tuntuu, että jatkuvasti on jotain pientä seurantaa ja muuta, koska on kuitenkin niitä raskauksia, jossa ei seurata mitään ylimääräistä vaan kaikki menee normaalisti. Oonhan mäkin käynyt ennen puolta väliä kolme kertaa rytmihäiriöiden takia sydämen käyrillä (siis oman sydämen) ja kerran sydämen ultrassa. Oon käynyt liitoskipujen takia lääkärissä, kun en päässyt kävelemään. Ja nyt tähän 26-32 viikkojen väliin mahtuu kaksi poikkeavampaa tapausta.

26+0-28+0 – närästystä

26+0

 

Näiden viikkojen välille ei mahdu mitään kovin erikoista. Ainut mitä voisin näiltä viikoilta mainita on närästys, joka alkoi tuossa 26+0 jälkeen. Mulla oli esikoisen aikana todella pahaa närästystä eikä nyt oo kyllä ihan niin pahaa närästystä tullut. Ja kyllä mä uskallankin todeta, että elämäntavoilla on suuri vaikutus. Mä en ollut vielä 9 vuotta sitten yhtään ravintotietoinen. En ollut terveysintoilija, en liikkunut juurikaan ja söin mitä sattui. Ja kyllä sen nytkin huomaa, että kun vaan tekee mahdollisimman fiksuja ruokavalintoja eikä syö mitään raskasta (vaikka se olisi terveellistäkin, esim. punainen liha) tai liikaa esimerkiksi herkkuja, niin närästys pysyy aisoissa. Treenit oli näillä viikoilla lähes normaaleja eli treenailin hyvällä sykkeellä useamman kerran viikossa raskaita treenejä – tietysti raskaus tietyllä tapaa huomioiden. Joka tapauksessa perusliikkeitä ihan sumovedosta lähtien.

27+4 olin perusneuvolassa. Paino oli noussut tähän neuvolaan viidessä viikossa tasan kilon eli 200grammaa viikossa. Ihan normaalisti siis, mutta eipä sitä painoa ollut silti tullut, kun n.4kg alusta alkaen. Todella inhimillisesti siis.

27+0-tytön halloweendiscoon menossa, maha näyttää jopa isolta, kun sitä korostaa matalilla housuilla. 🙂

 

28+0-30+0 – migreenikohtaus ja täysinäinen maha

28+0

Näille viikoille ei mahdu mitään muuta poikkeavaa, kuin yksi sairaalareissu, josta kirjoittelinkin jotain täällä. Närästys jatkui ja vatsa tuntui täyttyvän ihan hirveän nopeasti. Ruoka-annokset oli pieniä, ruokavälit oli pitkiä ja Markus joutui jatkuvasti patistaa mua syömään murehtien sekä äitin että pojan kasvua. 🙂 Tää tietynlainen ruokahaluttomuus ja pienet annokset on kyllä vainonnut mua aikalailla alkuraskauden jälkeen koko ajan. Olinkin kirjoittanut samasta ”ongelmasta” jo edellisessä postauksessa viikoilta 20-26. Treenit olivat normaaleja eli useamman kerran viikossa ja tässä välissä innostuin salitreenin lisäksi myös kävelylenkeistä (kuten täällä kirjoitinkin) ja oon tehnyt niitä enemmän!

Kun mentiin viikkoja 28+4, menin yhden normaalin työpäivän jälkeen koiran ja tytön kanssa lenkille. Kun tultiin sieltä ja yritin lueskella kirjaa, ihmettelin miksi näkö tuntuu kummalliselta. Aika pian tajusin migreenin iskevän päälle ja nappasin gramman panadolia. Pikkuhiljaa alkoi pää kipeytyä, ei pahasti, mutta kipeytyi kuitenkin. Ja kun soitin Markukselle töihin, mun puhe takkusi ja puuroutui. Myöhemmin myös toinen käsi puutui. Tämä kaikki päätyikin siihen, että mut vietiin ambulanssilla sairaalaan, jossa todettiin kyseessä olleen vain migreenikohtaus, jonka käyttäytymistä raskaus pikkuisen muutti. Mulle migreenit on tuttuja, mutta tulevat todella harvakseltaan eikä niihin oo ikinä kuulunut mitään vastaavaa puheentuoton ongelmaa tai käsien puutumista. Pelottava kokemus, mutta onneksi ihan vaaraton! Mahdollisella seuraavalla kerralla tietää jo mistä on kyse. Tosin toivotaan, että sellaista ei tule!

 

30+0 – 32+0 – masun kasvun kontrollointia

30+0

Kolmosella alkavat viikot toivat tullessaan sukkapuikkokivut kävelylenkeillä. Eli tuikkaisuja kohdunsuulle. Ei mitään maata mullistavaa eikä lamaannuttavaa, mutta pieniä selkeitä tuikkaisuja kohdunsuulle. Varsinkin iltaa kohti. Aamulenkillä ei välttämättä tunnu mitään, mutta päivän rasitus saa iltalenkeillä tuikkaisuja aikaan. Joskus tulee toki jo aamuisinkin.

Ruokailut ja treenit pysyy aikalailla samanlaisina, kun tähänkin asti. Treenit sujuu edelleen kivasti, tein eilen jopa pohjatulokseksi meidän lauantain Rintaman pikkujoulujen kilpailun eli puoliburpeeta minuutissa niin monta kun ehtii. Tulokseksi sain 18 eli ihan kivasti. Treenit tosiaan sujuu, mutta ruoka ei meinaa edelleenkään maistua. Tässä välissä toki jo vähän paremmin, mutta ei liian hyvin kuitenkaan. Jos iloitset syöneesi pari päivää tosi kivasti ja normaalisti, tulee taas sen jälkeen kausi, kun ruoka ei maistu millään. Luotetaan kuitenkin siihen, että poika ottaa sen mitä tarvitsee ja joka päivä kuitenkin pyrin syömään säännöllisesti 3-4 tunnin välein edes jotain. Ja hei, tähän  väliin täytyy huomauttaa, että on tässä kyllä syöty yksi jos toinenkin pulla tai suklaakonvehti. Välillä harva se päivä, yleensä vähintään kerran viikossa. Eli en todellakaan herkkuja välttele tai syö pelkästään puhtaasti ”fitnessruokia”.

31+1 – tässä kohtaa mietin, että enpä ihmettele miksi masun kasvua vähän tarkkaillaan. Tuntuu niin pieneltä ajatellen, että ollaan yli 30.viikoilla!

En tiedä näkyykö ruokailut ja hyvä kunto (eli että pystyn liikkua hyvin) myös painossa, sillä sitä ei tuu edelleenkään liikaa. Viikoilla 30+6 olin neuvolassa, jossa paino oli ”vihdoin” tasan 70kg. Painoa oli tullut viikossa hurjat 60g ja edelleen oltiin siellä viiden kilon tai alle tuntumassa kokonaispainon suhteen. Lisäksi vatsan mitasta huomattiin, että se on ollut käyrillä laskeva. Tästä syystä mulle otettiinkin uusi mittaus heti kuuden päivän päähän. Tuossa kontrollissa olinkin juuri keskiviikkona ja tilanne on nyt se, että masun mitta oli nyt jopa laskenut (toki mittaaja ja vauvan asento vaikuttaa väkisinkin) ja sain lähetteen äitipolille. Käydään tarkistamassa, että poika varmasti kasvaa. Toki esikoinenkin oli pieni; 3030g ja 48cm, kun syntyi 40+2. Ilmeisesti joillain on vaan taipumusta synnyttää pieniä tai vastaavasti isoja lapsia. Eli toivotaan, että poika on vaan sen verran sykkyrällä masussa, että ei kasvata mahan mittaa ja että meille on tulossa vaan isänsä ja isosiskonsa kaltainen pienokainen. Markuskin on ollut hyvin samankokoinen, kun tyttö aikoinaan, vaikka on syntynyt myöskin ihan laskettuna päivänä.

31+0 sain jäädä myös päivätöistä pois! Se tuntui alkuun jotenkin todella utopistiselta (ja välillä vieläkin), mutta eiköhän siihen pikkuhiljaa totu. Ja kiva, kun joulun aikaan myös muulla perheellä on ylimääräisiä vapaapäiviä. Nyt oonkin ehtinyt jo muutaman päivän nauttia kiireettömyydestä. Heräillä rauhassa ja aamupäivät tytön ja Markuksen ollessa koulussa/töissä laittaa vauvanhuonetta valmiiksi, laittaa joulua, treenailla heti aamusta ja vaan ottaa rauhassa. Tätä on kyllä todellakin odotettu!

 Päällisin puolin raskaus etenee kuitenkin oikein mallikkaasti ja ongelmitta. Treenaan useamman kerran viikossa edelleen, pystyn vetää ryhmäliikuntaa ja mikä parasta; nukun todella hyviä yöunia! Toivotaan, että tämä jatkuu mahdollisimman pitkälle ja että myös äitipolilla todetaan kaiken olevan hyvin. Tänä viikonloppuna menen myös äitiysfysioterapiaan, jossa on tarkoitus käydä joku kerta ennen synnytystä ja synnytyksen jälkeen vielä enemmän. Haluan liikkuvana ihmisenä ja liikunta-alan yrittäjänä huomioida kehonmuutokset treeneissä sekä ennen synnytystä että sen jälkeen ja ennen kaikkea oppia myös itse omasta kehostani. Aina, kun sekään ei riitä, kun vaan kuuntelee itseään. Joskus ne kehon viestit ei oo niin selviä! Tuosta äitiysfysioterapiasta tulossa tarkempaa juttua, pysykää kuulolla! 🙂

EDELLISET RASKAUSVIIKKOJEN KOOSTEET: 

Raskausviikot 5-12

Raskausviikot 12-20

Raskausviikot 20-26 

4

Vastaa