Raskausviikot 20-26 – ruoka ja treeni

Tällä hetkellä elän raskausviikkoja 26+4. Koska aletaan lähestyä jo viimeistä kolmatta ja viikkojen lisääntyessä myös oireet ja erilaiset tuntemukset lisääntyy, päätin kirjoittaa kolmannen liikunta- ja ravintoaiheisen raskauspostauksen jo nyt viikoilta 20-26. Täytyy sanoa, että nämä viikot on olleet ne viikot, jolloin sen raskauden alkaa pikkuhiljaa paremmin ja paremmin huomata ja raskaus on tuonut tullessaan erilailla myös erilaisia vaivoja ja rajoitteita. Toisaalta oon myös vetänyt yksiä parhaimpia ja suunnitelmallisempia treenejä tällä välillä! Katsotaanpa tarkemmin miltä nää viikot on näyttäneet! 

annika_r_vauva_raskausviikot

Aloitetaan ruokailuista… Sanotaanko näin, että tietyllä tapaa ruokailut eivät ole olleet mitenkään erilaisia ajatellen mun normaaleja ruokailuja ilman raskautta. Oon siis aloittanut aamuni tavalliseen tapaan kananmunilla, kasviksilla ja näkkileivillä tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi smoothiellä tai vastaavalla. Perinteiset lämpimät ruuat lihan ja kasvisten merkeissä ja sitten ne iltapuurot ja muut. Ihan mulle tyypillistä ruokailua. Mutta sen joutuu todeta, että raskaus on muuttanut kuitenkin jotain. Ensinnäkin, välillä kaikki normaalit ruuat tulee korvista ulos ja erityisesti lämpimät ruuat. Ei tekisi mieli syödä mitään raskasta ja isoa vaan mielummin pieniä välipaloja. Vatsa tulee hirveän nopeasti täyteen ja jos syö vähänkin liikaa, on valtava ähky ja kiristävä tunne taattu. Joskus tuntuu, että vatsa ja kyljet oikeasti repeää! Täytyykin todeta, että tästä johtuen mulla on ollut usein päiviä jolloin en oo syönyt kuin yhden lämpimän aterian ja muuten jotain kevyempää. Joka on todella vierasta mulle! Toisaalta mun välipalatkin on runsaita eli esimerkiksi makrot saattaa olla ihan samat, kun isommassa ateriassa. Koostumus vaan kevyempi eli esimerkiksi smoothie. Myös esimerkiksi punaisen lihan oon tästä syystä jättänyt ihan minimiin. Ruuansulatus vaan on raskausaikana sen verran hitaampaa, että jos menee punaista lihaa syömään, kestää sen sulattelussa niin kauan, että liha ei vaan ajatuksenakaan innosta. Jos tässä kaikessa on jotain hyvää, se on se, että mun ei tee mieli edes makeaa tai muuta herkkua hirveästi! Kun maha tulee tavallisestakin ruuasta niin täyteen, ei sinne huvita tunkea kovin paljon mitään ylimääräistä ja epämääräistä. Eli oon siis syönyt herkkujakin aikalailla jopa minimaalisesti. Mutta nimenomaan minimaalisesti eli en oo ollut kokonaan ilman kuitenkaan niin kun nyt ei tarvikaan. Oli raskautta tai ei.

annika_r_aamiainen_terveellinen

Toiseksi, mulla ei tuu tästä kaikesta johtuen niin helposti myöskään nälkä ja voisin mennä yllättävän monta tuntia  syömättä. Vähän liiankin monta ajatellen, että vauvankin tähden olisi tärkeä syödä säännöllisesti ja hyvin. Oonkin syönyt joinain päivinä varmasti vähemmän, kun ilman raskautta eli mulla ei todellakaan ole tullut sitä ongelmaa, että söisin kahden edestä ja ruokahalu olisi loputon. Hyväähän tässä on se, että ei tuu kerättyä ylimääräistä rasvakerrosta turhaan, mutta toisaalta olisi tärkeä syödä riittävästi ihan vaikkapa tulevan imetyksen kannalta ajatellen. Onneksi sitä nyt tulee välillä myös herkuteltua jolloin kaloreita tulee enemmän eikä sen kummemmin rajoitettua syömistä, niin varmasti tärkeintä on se, että syö näläntunteen mukaan ja kuitenkin useamman kerran päivässä.

Tästä kaikesta ravintoon liittyvästä tulikin mieleen; jouduin sokerirasitukseen ihan vain siitä syystä, että olen yli 25-vuotias. Arvot olivat onneksi oikein priimaa eli ei hätää siinä mielessä, vaikka niin kyllä arvelinkin jo etukäteen!

21+4

Sitten seuraavaksi siirrytään treenipuolelle. Voisinkin aloittaa asiasta, joka ei sinänsä mun kohdalla edes vaikuta treeniin, mutta yleiseen liikkumiseen kuitenkin. Nimittäin yksi sana; liitoskivut. Tuossa 20.viikon tienoilla mulla alkas liitoskivut, jotka alkoivat pikkuhiljaa vaivata ja haitata liikkumista. Jo 20.viikon tienoilla luulin niiden olevan pahoja, mutta kuinka väärässä olinkaan. Nimittäin viikoilla 22. ja 24., ne  veivät mun kävelykyvyn lähes kokonaan ja oon ihan itkua joutunut nieleskellä tai onpa se itku ainakin kerran päässyt uloskin asti. Nämä liitoskivut vievät multa tosiaan joksikin aikaa kokonaan kävelykyvyn, kunnes jotenkin kummasti ne on yksi aamu vaan poissa. Ikinä ei tiedä koska ne alkaa ja mihin loppuu. Hulluinta (ja toisaalta hyvä) on kuitenkin se, että treenaamiseen ne ei vaikuta mitenkään. Sumomaveakin vedän lähes oman kehonpainolla vielä, vaikka samaan aikaan olisinkin kävelykyvytön. Myös töitä oon pystynyt tehdä normaalisti, kunhan en vaan joudu rampata ylimääräisiä ja liikaa ja ainut, jonka jouduin hetkeksi jättää kokonaan, on ollut kävelylenkit koiran kanssa.

annika_r_raskaus_rintama_personaltrainer
22+4 – Riippuu paljon vielä vaatteesta miltä vatsa näyttää, tää paita on jostain syystä yksi vatsaa korostavampia vaatteita. 😀

Ja kuten sanottu, nyt kun oman Rintaman toiminta on lähtenyt pyörimään ja arki on tässä kohta kahden kuukauden aikana kahden työn ja perhearjen yhdistämisessä vähän vakiintunut, oon ehtinyt myös treenata paremmin kuin ennen puolta väliä. Koska treenaaminen on ollut säännöllisempää, oon myös pystynyt edetä tietyn (itse laatimani) treeniohjelman mukaan ja täten saada treeniin vähän suunnitelmallisuutta. Vaikka raskausaikana ei tarvitse tehdä ennätyksiä ja pääasia mun mielestä on, että saa liikettä, niin kyllä mä vaan tykkään näin raskausaikanakin siitä, että on vähän jotain kaavaa mitä noudattaa. Viimeisen kuukauden treenasinkin niin, että mulla oli viikkoon yksi koko kehon päivä (=sumomavea, pystypunnerrusta, maljakyykkyä, kulmasoutua, lantionnostoa ja penkkipunnerrusta), yksi jalkapäivä (=etukyykkyä, hyvää huomenta, askelkyykkyjä ja sumovetoa kahvakuulalla) sekä yksi yläkropan päivä (=kulmasoutua, t-soutua, pystypunnerrusta, vipunostoja, vinopenkkiä…). Nuo edellä luetellut kaikki treenit suoritin ihan painoilla eli kehonpainolla treenaamiseen en ole siirtynyt, koska voimatreenit on tuntuneet mun kropalle sopivilta ja oon silti keventänyt painoissa normaaliin verrattuna. Noiden kolmen treenin lisäksi otin viikkoon yhden keskivartaloharjoitteen missä teen mm. erilaisia pieniä pitoja lantionpohjan huomioiden sekä esimerkiksi kylkilankkuun nousuja. Koska suoria vatsalihaksia ei saa enää treenata, on kuitenkin tärkeä huomioida keskivartalo ja erityisesti se lantionpohja.

annika_r_raskaus
25+1

Tuota ohjelmaa noudatin tosiaan nelisen viikkoa ja nyt viikolta 25 alkaen oon taas vähän vaihtanut treeniohjelmaa ihan vaan jo oman mielenkiinnonkin takia. Tavallaan olisin voinut samalla vielä jatkaa enkä ohjelmaa mitenkään kokonaan lähtenytkään muuttamaan. Suurin muutos olikin se, että teen viikossa kaksi yläkropan päivää ja yhden jalkapäivän, koska haluan vähentää rasitusta jaloille, että en ainakaan treenaamisella edesauta liitoskipujen tuloa. Kaikenkaikkiaan on kuitenkin ollut mukava huomata, että voimia ei ole kokonaan menetetty ja koska painoilla treenaaminen tuntuu hyvältä, oon voinut sitä näin pitkälle jatkaa. Viime viikolla tein esimerkiksi räkkivetoa 75 kilolla sekä sumomavea 60 kilolla.

Viimeisenä vielä kropan muutoksista. Aloitetaan painosta, joka on nyt 70 kilon tienoilla. Edellinen neuvola on ollut jossain viikoilla 22-23 ja silloin painoa oli tullut ekasta neuvolasta laskien alle 4 kiloa. Nyt sanoisin, että mennään jossan 5 kilon tuntumassa ekasta neuvolasta laskien. Meiltä loppui puntarista patterit enkä kyllä ole sitten niitä kaivannut. Kyllä sen sitten neuvolassa näkee miten se paino on muuttunut eikä siihen oo tarvetta sen kummemmin kontrolloida. Syön perusterveellisesti ja treenaan, se tulee mitä on tullakseen. 🙂

annika_r_raskausvatsa
25+2 – pahoittelut ihanista pyjamanhousuista. 😀 Valitettavasti en ole näköjään tällä välillä muita aamuvatsakuvia ottanut!

Vatsa on alkanut selkeästi kasvaa ja näkyä tietyissä vaatteissa enemmän ja enemmän. Lisäksi huomaa, että mitä enemmän on ulkovaatetta päällä nyt, kun pakkasetkin alkoivat, sitä enemmän alkaa vatsa jo ahdistaa pukemista. Onhan se ihan luonnollista, koska vaikka maha on suht pieni, niin kohdun korkein kohta menee jo reilusti yli navan eli täyttää koko keskivartalon.

Vaatteista käytän edelleen omia vaatteitani ja yllätyin, kun sain esimerkiksi XS-kokoisen talvinahkatakin vielä kiinni. Eli vaikka vatsa näyttää tietyissä vaatteissa isolta, ei se oikeasti valtava ole, kun tyköistuva nahkatakkikin menee vielä kiinni. 🙂 Olo oman kehon kanssa on myös ollut tosi hyvä eikä mitään kriiseilyjä ole ollut ilmassa. Oon sinut vatsan kanssa ja nautin olostani. Onneksi niin!

Seuraavaa raskausaiheista postausta tulee sitten taas varmaan siellä 30.viikkojen jälkeen. Alan nyt loppua kohti päivittelemään tilannetta vähän useammin, kun loppuraskauden lähestyessä ainakin oletan raskauden vaikuttavan koko ajan enemmän tekemisiin. 

4

Tällä artikkelilla on 3 kommenttia

 1. Essi

  Hei, kiinnostaa tuo keskivartalotreeni, jossa olit huomioinut lantionpohjalihakset?

  Olen itse nyt raskausviikolla 22 ja olen voinut aika pitkälle treenata normaalisti. Toki pieniä muutoksia ja kevennyksiä olen tehnyt. Mutta tosiaan, kun noita suoria vatsoja ei voi enää tehdä, ja lantionpohjaakin olisi hyvä treenata, niin kiinnostaa millaisen ohjelman olit tähän kehittänyt? 🙂

  1. Annika Rintala

   Hei!
   Kiitos kommentista! 🙂
   Mä oon treenannut keskivartaloa/lantionpohjanlihaksia todella simppelisti, koska joudun todeta, että itsekään en oo mikään ammattilainen liittyen raskauteen ja treeniin ja on vähän hakemista mikä on ok ja mikä ei.

   Mutta mä oon tehnyt mm. seuraavat liikkeet:
   -kontillaan selän pyöristys + ”notkistus” x10 (Eli ihan simppeli liikkuvuusliike, ikään kuin ”kissan selkä” menisi ensin tosi pyöreäksi ja sitten taas notkolle. Joka kerta kun pyöristän yläselän, jännitän lantionpohjan.)
   -kontillaan polvien nosto ylös maasta x10 (Polvet siis nousee ihan pikkuisen vaan maasta eli tosi pieni liike, polvet pidetään irti maasta 1-2sek ja lasketaan taas maahan. Yhteensä 10 kertaa. Ja joka toistolla jännitetään myös lantionpohja!)
   -kontillaan vastakkaisen jalan ja käden nosto hallitusti x10/puoli (lantionpohjan huomioiminen myös tässä)
   -kylkilankussa nostot x10/puoli

   Toivottavasti tästä oli jotain apua!! 🙂 Tsemppiä raskauteen ja treeneihin! 🙂

 2. Essi

  On tossa muutama uusi idea, joita meinaan testata. Kiitos! ????

Vastaa