Proteiinin yliannostus

Jos mä syön päivän mittaan summamutikassa itselle sopivia aterioita ja illalla näpytän ruuat fatsecretiin, on tulos lähes poikkeuksetta se, että proteiinit ovat aina täynnä tai jopa yli sopivan määrän, mutta rasvat ja hiilihydraatit jäävät aina vähiin. Onko proteiinin syönti mennyt vähän överiksikin?

Kun mä aloin syödä tiettyjen makrojen mukaan ja kirjoitella ruokailuja ylös fatsecretiin, oli eka asia jota jouduin muuttaa, proteiinin määrä. Ja jouduin nimenomaan vähentää sitä. Koska loppuviimein tälläinen 60 kiloinen, terveellistä ruokavaliota noudattava nainen ei kuitenkaan tarvi sitä proteiinia niin överisti yhdellä aterialla, kun monesti ajatellaan. Kerta-annokseksi riittää se pari kananmunaa tai jopa alle 100 grammaa kanaa. Siltikin saadaan helposti päivän mittaan kaksi grammaa proteiinia painokiloa kohden. Ja sillä määrällä lihaksetkin voi jo kasvaa ihan helposti. Ei sitä kanaa tarvitse syödä tähän painoon mitään 150 grammaa kerralla. Tuo 150 grammaa kanaa sisältävä ateria, kun tekee nimittäin helposti jo yli 40 grammaa proteiinia kerralla, kun otetaan huomioon, että rinnalla saatetaan syödä 50 grammaa riisiä, josta tulee myös noin neljä grammaa proteiinia ja lisäksi vielä 200 grammaa parsakaalia, jossa siinäkin on aika hyvä määrä proteiinia. 200 grammassa jopa yli 8 grammaa! Tuo yli 40 grammaa proteiinia sisältävä ateria on jo kolmasosa koko päivän proteiinin tarpeesta ja kuitenkin moni syö samanlaisen aterian kaksi kertaa päivässä ja lisäksi tietysti ne proteiinivanukasvälipalat sekä proteiinipitoinen aamu- ja iltapala.

Syötkö kerralla heraa 20 grammaa vai 40 grammaa?

Myös palautusjuoman tärkeyttä ja ”pakollisuutta” miettisin vähän. Palautusjuoma on yksi perinteisimpiä lisäravinteita mitä käytetään. Itse kuitenkin sanon kaikille asiakkaillenikin, että en pidä sitä tarpeellisena. Kunhan vaan päästään ruokakattiloiden äärelle mahdollisimman pian treenin jälkeen. Jos asiakas kuitenkin haluaa syystä tai toisesta proteiinijuoman treenin jälkeen juoda, ei treenin jälkeinen ateria sisällä juuri nimeksikään proteiinia. Koska jos treenin päälle juodaan 30 grammaa heraa, joka tarkoittaa noin 25 grammaa proteiinia, niin onko mitään järkeä sen lisäksi syödä vielä se yli 100 grammaa kanaa? Siinä kohtaa vähempikin riittää ja oon ohjeistanut asiakkaitani puolittamaan lihan määrän siinä tapauksessa jos proteiinijuoma juodaan.

Mä väitän ja jopa tiedänkin omien asiakkaiden perusteella, että on kaksi ääripäätä. Toisessa ääripäässä syödään proteiinia överisti päivittäin. Päivän mittaan kurkusta menee alas proteiinivanukkaita, rahkoja, kanan filettä, herasheikkejä, noccoja…. Toisessa ääripäässä syödään aamupalaksi kaksi leipää ehkä sillä yhdellä kinkkusiivulla ja iltapalaksi myslejä ilman ylimääräisiä proteiinilisiä. Ja täytyy sanoa, että kumpikin tapa on lähes yhtä huono. Tottakai on hyvä, että proteiininsaantiin kiinnitetään huomiota. Kohtuus kuitenkin kaikessa.

 

Mä itse en esimerkiksi henkilökohtaisesti ihan ymmärrä sitä Nocco-hypetystäkään. Tottakai ne on parempia virvokkeita, kuin sokerikokikset jos jompi kumpi täytyy valita. Mutta itse en vatsanikaan takia niitä nauti enkä muutenkaan ymmärrä onko mitään järkeä totuttaa itseään tuollaisiin. Noccohan on aminohappoja eli proteiinia. Ei se kroppa ja lihakset ota vastaan määräänsä enempää niitä aminohappojakaan. Ja sen lisäksi jos Noccoja lipitetään aterioiden välillä, missä kohtaa se vatsa ja esimerkiksi hampaat saa rauhoittua? Aterioiden välillä, kun olisi hyvä antaa ihan suolistolle ja hampaillekin ”lepoa”. Vaikka yhdessä Nocco-tölkissäkin taitaa proteiinia olla vaan noin kolme grammaa, sisältää se kuitenkin makeutusaineitakin, jotka saavat vatsan aina järkyttymään ja töihin eli prosessoimaan syötyjä tai juotuja asioita.

En siis sano, että Noccot ja vastaavat olisi jotenkin ylipaha asia ja sillä yhdellä tai kahdellakaan tölkillä ylitettäisiin proteiinin saantisuositukset. Toivoisin kuitenkin, että mietittäisiin vähän ja otettaisiin kohtuus mukaan kaikkeen. Sekä siihen karkin tai pullan syöntiin että kanan tai nocco-tölkkien määrään päivässä.

50 grammassa kaurahiutaleita on proteiinia jo 7 grammaa! Siihen rinnalle riittää ainakin itselläni hyvinkin vain kaksi kananmunaa proteiinin lähteeksi.

Loppuun vielä muistutus siitä mitä se liiallinen proteiini sitten tekee? Proteiini rasittaa erityisesti munuaisia ja lisäksi myös maksaa. Sen lisäksi on hyvä muistaa, että ylimääräinen proteiinikin menee johonkin, joka tarkoittaa sitä, että ylimääräinen proteiini varastoituu kehoon rasvaksi. Joten myös se proteiini voi lihottaa, koska kaikki ylimääräinen ravinto päätyy johonkin ja yleensä nimenomaan rasvaksi nahan alle. Oli se ylimääräinen sitten hiilihydraatteja tai proteiinia.

Tässäkin (kuten kaikessa muussakin) pätee silti yksilön merkitys. Esimerkiksi oma kroppani kestää parhaiten maltillisia määriä ruokaa ja mun kroppa toimii parhaiten sellaisella maltillisella proteiinimäärällä. Muuten koko kroppa menee ihan tukkoon. Kun taas toisten mua kymmenen kiloa pienempien naisten kroppa voi kestää jopa 1000 kaloria enemmän kuin mun ja silloin toki voi myös ne proteiinit olla korkeammalla.

Muistakaa kuitenkin kohtuus kaikessa ja syökää ihan normaalia ruokaa! Ei jokaisen aterian tarvitse olla proteiinilla kyllästettyä ja esimerkiksi ihan tavallinen ruisleipä on parempi kuin hienot proteiinileivät. Itse pitäisin mielummin leivän leipänä ja suklaan suklaana. Suklaastakin kun voi silti valitan tumman tai raakaversion. 😉 Vaikka toki noita uudenlaisia proteiinituotteita on ihan mukava päästä maistelemaan ja nekin voi kuulua kohtuudella ruokavalioon siinä missä mikä tahansa muukin ruoka. 🙂

10

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Proteiinitar

  Ihan älyttömän tärkeä, hyvä ja havainnollistava postaus!
  Itse olen 56kg/164cm nainen ja alkanut myös miettimään omaa proteiininsaantia.
  Aamulla 40-60g kaurahiutaletta höysteineen päivineen, välipalaksi rahka, lounaalla lihaa ainakin 150-200g, päivällisellä keiton ja leipien kanssa purkki raejuustoa ja illalla vielä purkki rahkaa.
  Onko tämä jo liikaa?

  1. Annika Rintala

   Vaikea sanoa näin äkkiseltään tietämättä tarkasti kokonaisuutta, mutta esimerkiksi 150-200g kerralla noin pienelle naiselle kuulostaa loppuviimein aika suurelta määrältä. Samoin pari rahkapurkkia päivässä on jo suht paljon. Toisaalta, proteiinia saisi syödä kuitenkin toooosi paljon ennen kuin se varsinaisia terveyshaittoja toisi. Ja muutenkin on hyvä muistaa, että se on niin yksilöllistä – toisille sopii enemmän kuin toisille. 🙂 Mutta tosiaan, tärkeä aihe ja hyvä ainakin vähän pysähtyä pohtimaan sitä omaa proteiinin syömistä, ettei mene tosiaan ihan överiksi! 🙂

Vastaa