Miten mä treenaan?

Voisin seuraavaksi avata yhtä tärkeintä asiaa tässä mun lajissani. Eli treeniä ja sitä miten mä treenaan. Oon tästä jonkin verran vanhassa blogissa kirjoitellutkin aina silloin tällöin joten olkoot tämä kertauksena vanhoille lukijoille ja samalla valaisevana tekstinä uusille.

Mullahan ei tällä hetkellä varsinaisesti valmennusta ole ollenkaan vaan touhaan itsekseni. Kuitenkin näen säännöllisesti valmentajaani biosignature-mittauksen merkeissä, jolloin saan aina konkreettista tietoa missä mennään ja lisäksi jutellaan mitä ja miten mun kannattaisi toimia. Se on toiminut ihan hyvin ja opin koko ajan itse enemmän omasta kehostani. Onhan se kuitenkin tärkeää mun sivutoimisessa ammatissanikin.

Dieetille otan luonnollisesti sitten kunnon valmennuspaketin, koska itsekseen on hyvin vaikea dieettiä rakentaa. Sitä sokeutuu omalle kunnolleen ja kisoja ja/tai valmennuskokemusta täytyy olla takana aika paljon, ennen kuin voisi kuvitella itseään valmentavan. Ja onhan se muutenkin mukava heittää aivot narikkaan ja tehdä vain mitä toinen käskee. Koska vaikka omia treenejä on mukava suunnitella, on se kuitenkin dieetillä melkoinen stressikin, kun tekemistä on paljon ja askel alkaa painaa.

 

Tällä hetkellä treenaan salilla neljä kertaa viikossa. Varsinaisia muita treenejä mun viikkoon ei kuulu, mutta koska meillä on iso, paljon liikuntaa vaativa koira, tulee kävely-/pyörälenkkejä lähes joka päivälle. Lenkit on kuitenkin lähinnä kevyttä arkiliikuntaa eli mitään hikilenkkejä ei tule tehtyä. Iso koira väsyy mukavasti ja helposti, kun saa hölkötellä pyörän rinnalla. Mutta onhan nuo lenkit kivaa aerobisen kunnon ylläpitoa ja lisäksi henkisesti mukavia. Tai ainakin niin kauan henkisesti mukavia, kunnes tulee hirveä pimeys ja räntäsateet…

 

Neljä salitreeniä riittää viikkoon mielestäni paremmin kuin hyvin. Viittäkin treeniä olen viikossa tehnyt, mutta nyt aika ei viiteen riitä millään ja neljälläkin tapahtuu riittävää kehitystä. Levossahan se lihas kasvaa muutenkin. 🙂 Ja onhan se mukava ajatella, että tulevalle kisadieetille on rutkasti ässiä hihassa eli ihan eka kulutuksen lisäys voi olla ”vaan” viidennen salitreenin lisäys viikkoon, joka on kuitenkin vielä melko helppoa ja ennestään tuttua.

Viikossa treenaan kaksi kertaa alakropan ja kaksi kertaa yläkropan. Mun treenit on aika kokonaisvaltaisia ja se toimii mulla. Yhtenä yläkroppapäivänä ei pumpata ainoastaan olkapäitä vaan treenataan yläkroppaa kokonaisvaltaisemmin. Tällöin kasvuhormonin tuotantokin on suurimmillaan, kun tehdään isoja liikkeitä ja useampia lihasryhmiä samassa treenissä eikä esimerkiksi pelkkiä vipunostoja ja pystypunnerruksia. Koska treenejä on viikkoon vain neljä, ehtii ylä-/alakroppa kuitenkin aina palautua hyvin seuraavaan samoja lihaksia kuormittavaan treeniin.

Yläkropan osalta teen vaihdellen ylätaljaa/leukoja, pystypunnerrusta sekä tangolla että käsipainoilla, erilaisia vipunostoja, kulmasoutua tangolla ja käsipainoilla, penkkiä ja lisäksi käsiä vaihtelevasti. Unohtamatta tietenkään lukemattomia variaatioita vatsan treenamisesta.

Alakropalle teen rutkasti kyykkyjä. Molempina alakroppapäivinä kyykky esiintyy jollain tapaa mun treeneissä. Yleensä toisessa treenissä kyykkysarjoja tulee jopa kymmenen. Takakyykkyä, etukyykkyä, erilaisia askelkyykkyjä. Suorin jaloin maastaveto kuuluu myös olennaisena osana mun treeniin. Näiden lisäksi tietysti eristäviä liikkeitä kuten takareisiä, selän ojennusta, etureisiä.. Mutta pääasiassa isoja kokonaisvaltaisia liikkeitä. Ja koska mulla esimerkiksi pakaraa löytyy aikalailla jo luonnostaankin, mun ei tarvi ja kannata niitä mitenkään eristävästi pumpata tyyliin pakarapotkujen muodossa. Ja eihän siitä mihinkään pääse, että kunnon kyykyt on parasta treeniä sille pakarallekkin. 🙂

Mä itse suosinkin enemmän ”toiminnallista harjoittelua” eli kropan kokonaisvaltaista liikuttamista pelkkien eristävien liikkeiden sijaan. Myös mun ja Markuksen yritys: Rintama Liikuntapalvelut, puhuu tämän ”aatteen” puolesta ja ollaanhan me nimenomaan Spartan Gearilta valmistuneita toiminnallisen harjoittelun personal trainereita. Toiminnallinen harjoittelukin kun on niin laaja käsite ja suurin juttu onkin se, että koko kroppa toimii ja liikkuu hyvin eikä jumituta istumaan erilaisiin laitteisiin, jolloin erilaiset liikkuvuusongelmatkin on helposti yleisempiä. Tästä aiheesta voisinkin kirjoittaa ihan oman postauksensa ettei tämä postaus veny liian pitkäksi!

Mainittakoot vielä loppuun; jos ylempänä mainitsin aerobisen kunnon ylläpidon, täytyy sanoa, että mun salitreenitkin tukee kyllä sitä. Kauheasti ei kymmenissä kyykkysarjoissa ja minuutin palautusajoissa pääse aerobinenkaan kunto rapistumaan. Mielestäni se on tärkeää myös fitnessurheilijoilla. Dieetti on huomattavasti helpompi jos aerobinen kunto ei joka kerta offilla pääse laskemaan ihan pohjamutiin.

0

Vastaa