Mitä urheilulisäravinteita käytän?

Nyt ajattelin kertoa muutaman sanan siitä mitä urheilulisäravinteita käytän. ”Miten pysyä terveenä syksyn yli”-postauksessa kerroin jo meidän ottavan purkista sinkin, d-vitamiinin, magnesiumin ja omegan. Niilläkin on todella suuri merkitys urheilijan arjessa, mutta keskitytään nyt silti pelkästään niihin salaperäisiin jauheisiin mitä salitreenaajat treenin ympärillä muovisista sheikkereistään hörppivät.

Yleisin ja yleensä ensimmäinen jauhe, joka kaupasta haetaan, on jonkinlainen palautumisjuomajauhe eli jauhe, joka nautitaan veteen sekoitettuna treenin jälkeen korjaamaan treenistä syntyneitä lihasvaurioita. Joko heraproteiinijauhe, joka sisältää siis pelkkää proteiinia tai palautumisjuomajauhe, joka sisältää yleensä 50-50 proteiinia ja hiilihydraatteja.

Nyt mä paljastan heti kärkeen yhden yllättävänkin jutun. Mä itse en ole käyttänyt viimeiseen puoleen vuoteen palautumisjuomaa ollenkaan. No mitä mä sitten käytän?

Mä juon treenin aikana juomaa, jossa on hiilihydraattijauhetta eli esimerkiksi maltodekstriinia. Hiilihydraattijauhetta sujautan veden joukkoon yleensä 50 grammaa. Sen lisäksi sekoitan juomaan myös aminohappoja eli BCAA:ta tai EAA:ta. Välillä myös molempia sekaisin. Niitä heitän treenijuoman joukkoon yhteensä 20 grammaa.

Mä itse olen nähnyt tärkeimmäksi treenin aikaisen juoman. Mikä olisikaan paras aika nauttia osa päivän hiilihydraateista, kuin treenin aikaan? Silloinhan lihas sitä energiaa tarvitsee eniten ja hiilihydraatit menevät varmasti suoraan lihakseen hyötykäyttöön. Sen lisäksi voi olla varma, että hiilihydraatit auttavat puskemaan läpi kovan treenin eikä ainakaan virta lopu kesken kovin äkkiä.

Aminohapoilla taas on tärkeä tehtävä lihasten rakennuksessa. BCAA ja EAA sisältävät välttämättömiä aminohappoja, jotka aloittavat lihasvaurion korjaamisen jo treenin aikana eikä kataboliaa eli lihasta hajottavaa tilaa pääse syntymään.

Kun panostan tähän treenin aikaiseen juomaan, näen suorastaan rahan tuhlauksena palautumisjuoman käytön, koska pääsen treenin jälkeen kuitenkin kotiin suoraan ruokapöytään. Haluan siis painottaa, että tässä tyylissä se treenin jälkeinen ruoka on tärkeä ja lähinnä se, että ruokapatojen ääreen päästään heti treenin jälkeen eli mielellään 30 minuutin kuluttua treenistä pitäisi jo istua ruokalautasen äärellä. Jos sattuu niin, että mulla on menoa treenin jälkeen, silloin kyllä nautin heraproteiinia ja esimerkiksi banaanin treenin päälle.

Ja kyllä mä oon huomannut, että palautuminen on selkeästi nopeampaa, kun käyttää laadukasta treenijuomaa.

Lisäksi käytän iltaisin glysiiniä ja glutamiinia, joista glysiini puhdistaa tehokkaasti maksaa. Lisäksi glysiini toimii yhdessä glutamiinin kanssa vielä paremmin. Glutamiini itsessään on yksi tärkeimpiä aminohappoja, joka vaikuttaa samoin, kun BCAA ja EAA, mutta sen lisäksi sillä on positiivisia vaikutuksia mm. vastustuskykyyn, kasvuhormonin tuotantoon ja ärtyvän suolen oireyhtymään. Itsehän kärsin tästä jälkimmäisestä jollain tasolla.

Siinä oli suhteellisen lyhyesti ja yksinkertaisesti kerrottuna mitä urheilulisäravinteita mä käytän ja miksi.

Tällä hetkellä mun urheilulisäravinnearsenaalista siis löytyy neljä tuotetta: hiilihydraattivalmiste, BCAA/EAA, glysiini ja glutamiini. Miltä sun oma ”suora” näyttää? 

0

Vastaa