Miksi valmentajalla on valmentaja?

Mulle itselle ja muulle fitnessporukalle tämä otsikon kysymys ja vastaus siihen on ihan päivänselvä. Tiedän kuitenkin, että on porukkaa, jotka miettivät miksi personal trainerilla on valmentaja? Jos kerta itsekin on osan ajasta valmentajan roolissa siellä salilla, miksi tarvitsee silti valmentajan itselleen? Tässä postauksessa avaankin tätä asiaa tarkemmin. 

Mä itse oon Spartan Gearin toiminnallisen harjoittelun personal trainer. Tuo koulutus antoi paljon uutta tietoa ja oppia, mutta sen lisäksi se vahvisti niitä omia tietotaitoja. Niitä oppeja mitä on jo oppinut itse käytännön tekemisellä. Tuon personal trainer-koulutuksen avulla saa lisää tietoa, mutta sen lisäksi se on todistus siitä, että voit opettaa myös muita salilla. Totuushan on se, että on todella paljon ammattitaitoista porukkaa, jotka eivät ole käyneet mitään PT-koulutusta. Moni PT-koulutuksen käyneistä on vähemmän ammattitaitoisia kuin ne, jotka eivät ole koulutusta käyneet. On kuitenkin fakta, että yleensä asiakkaat haluavat, että sillä PT:llä on jotain näyttöä siitä osaamisesta. Joko oma, pitkä kilpaurheilutausta tai vähintäänkin se todistus PT-koulutuksen käymisestä. Sitä en nyt rupea puimaan onko se PT-todistus läheskään aina riittävä, koska PT:itä on niin paljon ja niin erilaisilla koulutuksilla ja pohjilla. Se onkin siis asia erikseen.

Syy miksi mä nyt rupesin puhumaan tästä omasta PT-koulutuksesta on se, että tuo munkin koulutus on nimenomaan personal trainer-koulutus. Se on koulutus minkä avulla osaa koostaa asiakkaille henkilökohtaisia saliohjelmia, avustaa ruoka-asioissa, auttaa painonpudotuksessa ja opettaa niitä terveellisiä elämäntapoja. Mahdollisesti muuttaa sitä elämänlaatua parempaan. Fakta on kuitenkin se, että mä oon vain personal trainer. Eikä bikini fitness-tavoitteella ole mitään tekemistä painonpudotuksen ja terveellisten elämäntapojen opettelun kanssa. Kyllä, mun ohjaukset asiakkaille tapahtuu kuntosalilla. Kyllä, bikini fitness-treenit tehdään kuntosalilla. Kyllä, molemmissa voidaan syödä samoja raaka-aineita ja tehdä samoja asioita. Eli onhan niissä samoja elementtejä. Mutta aina täytyy muistaa, että bikini fitness on kilpaurheilua. Mikään normaali dieetti ei ole sama asia kun kisadieetti. Joskus koko kisadieetti-sanan käyttäminenkin ärsyttää, koska se dieetti otetaan helposti niin väärin. Mielummin käyttäisinkin sanaa kisavalmistautuminen tai vaikkapa kilpailukausi.

Bikini fitness-dieetti ja naapurin Kaisan painonpudotus sotketaan liian helposti toisiinsa. Tottakai niissä voi olla samoja elementtejä ja itseasiassa onkin. Ruuasta nipistetään, lisätään liikuntaa. Bikini fitness on kuitenkin kilpaurheilua ja tällöin dieetti viedään aina seuraavalle tasolle. Aina astetta pidemmälle. On ihan eri asia tiputtaa normaalipainosta 7 kiloa täysin rasvattomaan kuntoon, kun tiputtaa ylipainosta 10 kiloa.

Ja tässä kohtaa ollaankin jo löydetty vastaus otsikon kysymykseen. Mulla on valmentaja, koska mä haluan olla varma, että hommat hoidetaan oikein. Mä itse osaan auttaa asiakkaita pudottamaan sen 10 kiloa ylipainosta. Tai kiristelemään normaalipainosta ne pari kiloa tiivimpään kuntoon. Mutta mä en halua dieetata ketään kisakuntoon, koska siinä täytyy ajatella niin monia asioita. Mä en halua pilata kenenkään aineeenvaihduntaa ja kroppaa mahdollisesti lopullisesti. Kun dieetti viedään astetta pidemmälle, on todella tärkeää, että otetaan oikeat lisäravinteet. Että turvataan se kropan hormonitoiminta eikä pääse syntymään isoja puutostiloja, jotka voivat aiheuttaa loppuelämän ongelmia. Mä itse oon nytkin ihan pyörryksissä, kun valmentajalta satelee käskyjä kuten vaikkapa ”hommaa ensi viikoksi karnitiinia”. Mutta oon enemmän kuin iloinen, että mulla on ammattitaitoinen valmentaja, joka huolehtii siitä, että mitään puutostiloja ei pääse syntymään tai mitään mikä pilais mun hormonitoiminnan tai vaikuttaisi mun loppuelämään jollain tavoin.

Lisäksi haluaisin huomauttaa, että tämä kisavalmistautuminenkin on kuitenkin kova rutistus. On huomattavasti helpompaa noudattaa toisen ohjeita ja laittaa aivot sen suhteen narikkaan, kun yrittää itse lukea kroppaansa kaiken treenin ja muun tekemisen keskellä. Eli jos sitä tietoa ja taitoakin olisikin dieetin läpikäymiseen itsekseen, sujuu dieetti stressivapaammin, kun ei tarvitse itse laatia itselleen ohjeita.

Kyllä mä voisin kuvitella, että jossain kohtaa, jonkun ajan ja parin lisäkoulutuksen jälkeen mäkin valmentaisin vaikkapa itseni tai jonkun muun sinne kisalavalle. Mutta ensin pitää olla kokemusta takana vähän enemmän ja tietoa kropan toiminnasta vähän enemmän. Sitä opiskelenkin jatkuvasti ja imen valmentajan opit itseeni.

Tämän kaiken lisäksi kehottaisin myös porukkaa miettimään seuraavaa asiaa. Kuinka moni yleisurheilija, hiihtäjä tai vaikkapa painija yleensä valmentaa itse itseään? Kyllä suurimmalla osalla urheilijoista on valmentaja. Ja silti tiedän myös, että esimerkiksi Ilmajoella painipitäjässä nää kyseiset painijat omaavat valmentajan, mutta silti valmentavat myös itse muita.

Fitness on välillä vähän aliarvostettukin kilpaurheilulaji, mutta ei silti sovi unohtaa sitä, että sitä se on. Eli kilpaurheilua. Eikä kilpaurheilua yleensä suoriteta ilman asianmukaista valmennusta. 

0

Vastaa