Miksi loman jälkeen väsyttää?

Tuntuuko kenestäkään muusta siltä, että kun pidät ansaitun loman, on väsymys entistä suurempi? Kun saat levätä muutaman päivän tai kesälomalla muutaman viikon, väsyttää sen jälkeen entistä enemmän? 

Mä en itse tällä hetkellä tiedä mistä se johtuu, mutta oon tuon neljän päivän joululoman jälkeen ihan y-l-i-v-ä-s-y-n-y-t. Neljän päivän rennon joululoman jälkeen luulisi, että olo olisi pirteä. Mutta ei. Oon huomannut saman ilmiön joskus kesälomien jälkeen ja tullut siihen tulokseen, että se johtuu lähinnä varsinkin pitkien lomien jälkeen siitä, että se varhain herääminen on lomarentoilun jälkeen vaan niin kova shokki, että aluksi väsyttää loman jälkeen töissä kahta kauheammin.

Tänäkin aamuna nousin sängystä ylös ihan kuin en olisi nukkunut koko yönä eikä aamulla huvittanut puhua kellekkään. Ei töissä eikä kotona.

Tyttö heräsi tänäänkin tottakai samaan aikaan, kun minä. Tottakai juuri silloin, kun mun tekis mieli kuristaa jokainen vastaantulija. Tiedättekö sen tunteen, kun lapsi tulee iloisena ja pirteänä höpöttämään heti aamusta ja itse saat suustasi vastaukseksi vaan jotain mutinaa. Hätinä sitäkään. Kun ei vaan jaksa avata suutaan eikä vaan jaksa vastata. 😀 Onneksi se ei tunnu lapsia läheskään aina haittaavan vaan he jatkavat iloista pulputusta silti. Tai sitten äiti voi aina avata television ja pikku kakkosen niin saa itse rauhassa availla silmiään ja yrittää täten totutella siihen uuteen aamuun ja päivään kunnes jaksaa taas avata silmien lisäksi myös suunsa ja keskustella lapsen kanssa.

Tälläiset varasilmät mäkin tarvisin aamuisin. 😀

Tällä hetkellä tuntuu joku valtava influenssa- tai muu tautiaalto pyyhkäisevän yli voimalla. Myös meillä tyttö on jonkinlaisen pöpön kourissa. Joulupäivänä nousi ensin kuume, tapaninpäivänä alkoi oksentelu, joka onneksi loppui lyhyeen ja edelleen tytöllä on lämpöä. Sääliksi käy pientä lomailevaa koululaista, joka joutuu vaan istua sisällä, kun ulkona on vihdoin ja viimein kunnon kinokset. Mulla ja Markuksella on vielä eri työvuorot niin, että kaitsija vaan vaihtuu tytöllä puoli kahden aikaan ja muuten hän istuu samassa sohvannurkassa jo neljättä päivää. Ja mikäs sen mukavempaa ja helpompaa, kun katsoa vaan piirrettyjä. Toki ollaan välissä kehotettu häntä myös lukemaan ja itse oon pelaillut iltaisin tytön kanssa erilaisia lautapelejä ja askarreltiinpa me yksi korttikin. Turhauttavinta on se, että lämpö ei nouse kovin korkeaksi eli tyttö on suht pirteä, mutta silti vielä kipeä lähtemään esimerkiksi ulos. Todella tylsää. Joululomaakin on koululaisilla enää viikko. Täytyy toivoa, että tauti menee kohta ohi eikä tartu meihin muihin!

Ollappa koira ja jäädä nukkumaan päiväksi kotiin, kun muut menee töihin. 😀 Sitten pääsis vaan urheilemaan päivittäin. 😀

Onneksi edessä on vielä uusi vuosi ja täten muutamat ylimääräiset vapaat. Tosin mulla itsellä on lauantai eli huominenkin töitä, mutta onpa tämä viikko silti normaalia työviikkoa lyhyempi ja ensi viikko samoin maanantaivapaan ansiosta. Mä todella toivon, että tää väsymys menee vihdoin tuon viikonlopun jälkeen ohi. Inhottavaa olla ihan lamaantunut, kun on kuitenkin tottunut nukkumaan pitkiä ja hyviä yöunia ja olemaan täten pääasiassa aina pirteä ja hyvin levännyt. Mullekin, kun pitkät ja riittävät yöunet on todella tärkeät ja esimerkiksi 6-7 tunnin yö on jo katastrofi enkä sen pituisilla unilla pystyisi edes palautua treeneistä. Riittävä uni onkin mulla jotain 8-10 tunnin välillä. Yleensä viikonloppuisin se menee tuohon kymmeneen tuntiin ja arkena jää kahdeksaan, joka on juuri siinä rajoilla, että se riittää. Nyt, kun laskeskelen edellisiä öitäni, on ne jäänyt vähän siihen rajoille. Yhtenä yönä jäi tytön oksentelun takia ehkä kuuteen tuntiin. Ja seuraavina öinäkin 7-8 tuntiin. Siihen, kun yhdistetään vielä viimeinen kova treeniviikko ennen pientä kevennystä, tulee mieleen, että olisiko tuossa selitys valtavalle väsymykselle?

Onko muilla levännyt olo joulun jälkeen? Miten pitkiä (tai lyhyitä) yöunia te nukutte? 

Ja ennen kaikkea, hyvää uutta vuotta! Oma vuodenvaihde ja parin päivän vapaat menee lähinnä lepäillessä ja treenatessa sopivassa suhteessa. 

1

Vastaa