Kuusi viikkoa synnytyksestä – palautuminen

Tänään synnytyksestä on kuusi viikkoa aikaa. Kahden viikon jälkeen kirjoitin ensimmäisiä fiiliksiä palautumisesta synnytyksen jälkeen, postauksen pääsee lukemaan TÄÄLTÄ. Nyt ajattelin koota taas mieleen nousseita asioita sekä tehtyjä treenejä ylös. 

2 viikkoa ja 6 päivää synnytyksestä

Tein kuminauhatreenin kotosalla. Se kohdistui pelkästään yläkropalle ja oli suurimmaksi osaksi sellaista mukavaa pientä jumppailua ja verenkiertoa edistävää treeniä jumiutuneille hartioille/niskalle. Hartiat kun on koetuksella poikaa kantaessa ja niskat taas jumissa, kun me nukutaan suurimmaksi osaksi perhepedissä ja yleensä mä nukun tasan siinä paikassa ja asennossa mihin vaan mahdun, usein myös ilman tyynyä turvallisuuden vuoksi, kun poika on niin lähellä mua. Tein mä siinä silti myös parit liikkeet puhtaasti pumppaillen hauiksille ja olkapäille. 🙂

3 viikkoa ja 3 päivää synnytyksestä

Tein ylläolevan kaltaisen kuminauhatreenin kotosalla. Tällä kertaa uskalsin tehdä myös ns. maastavetoa kuminauhalla eli jalatkin saivat jo pikkuisen osumaa. Lisäksi tein pikkuisen lantionnostoa ja pakarapotkuja kontillaan. Nuo kyseiset liikkeet valikoitui hetken mielijohteesta, koska ne on turvallisia ja tuntui hyvältä tehdä. Pakarapotkuissakin tärkeä on keskittyä siihen, että selkä ei mene notkolle vaan pysyy suorana ja koko keskivartalo jämäkkänä. Tämä ja tätä edeltävä treeni ei kuitenkaan millään lailla rasittaneet tai saaneet paikkoja kipeäksi.

3 viikkoa ja 6 päivää synnytyksestä

Neljän viikon tauon jälkeen Rintamalla! Vauva nukkui koko ajan pihalla vaunuissa autuaan tietämättömänä tästä ekasta vierailusta salilla. Tein 30 minuutin treenin, johon kuului mun normaaleihin alkulämmittelyihin kuuluvia liikkeitä kuten mm. askelkyykkykävelyjä, hyvää huomenta kepin kanssa, ulkokierto kepillä, karhukävely… Tuossa treenissä tuli vähän jopa jo hiki ja pakaroissa ja etureisissä tuntui yllättäen aika mukavasti seuraavina päivinä, vaikka todellakaan en raskaasti tehnyt. Tuo lihaskipu tuntui kuitenkin aika mukavalta pitkästä aikaa! 😀

4 viikkoa ja 3 päivää synnytyksestä

Tein kotona liikkuvuustreenin, joka sisälsi mm.hartioiden pyörittelyä, niskan jumppaamista ja jo raskausaikana kontillaan tehtyjä liikkuvuusharjoitteita. Tässä ei siis treenattu millään tapaa lihaksia vaan oli enemmän sellaista venyttelyn ja liikkuvuuden omaista treeniä erityisesti hartioille.

4 viikkoa ja 6 päivää synnytyksestä

Rintamalle en lähtenyt, mutta tein hyvin samankaltaisen treenin kotona, kun viikkoa aiemmin Rintamalla. Kiertotyylinen harjoitus mihin sisältyi hyvää huomenta kepillä, ulkokiertoa kuminauhalla, lantionnostoa ja kulmasoutua kuminauhalla. Näiden jälkeen erikseen vielä askelkyykkyä ja ”pystypunnerrusta” kuminauhalla. Oikein sopiva treeni rauhalliseen tahtiin, joka sai jälleen lihakset seuraavalle päivää kipeäksi, vaikka raskaasti en edelleenkään tehnytkään. 😀

5 viikkoa ja 5 päivää synnytyksestä 

Poika pääsi ensimmäistä kertaa tietoisesti Rintamalle ja kyllä hän oli ihmeissään. Postauksen kuvatkin tältä reissulta. Ei ole missään paikassa vielä noin kauaa jaksanut virkeänä ihmetellä, että missä sitä ollaan. 🙂 Rintaman vierailun jälkeen myös uni maistui, eka kerta nukuttiin jopa kuuden tunnin pätkä yöllä! Joka tapauksessa, tässä kohtaa mentiin salille ja tein itse yläkropalle jopa vähän kevyttä treeniä painoilla. Hyvät lämmittelyt, jonka jälkeen supersettinä poliquin-vipunostoja istuen ja kevyttä penkkiä pelkällä tangolla. Näitä settejä vain kolme. Sen jälkeen pari sarjaa trx-soutua, kunnes poika päätti, että äitin jumpat on tehty. 🙂 Se ei haitannut yhtään, koska treenaaminen oli muutenkin enemmän tunnustelua ja sarjojen välissä ihastelin pitkät pätkät silmät suurella ihmettelevää poikaa ja kuvasin häntä. 😀 Eli eipä sitä liian tosissaan tehtykään tuossa kohtaa. 🙂

Huomioita treeneistä + muita ”treenejä”: 

Mä pyrin keskittymään siihen, että jokaisessa tekemisessä pysyisi keskivartalo tiukan jämäkkänä, mutta ettei keskivartaloon toisaalta tulisi vielä liiallista painetta. Myös tuohon viimeisimpään treeniin valikoin sellaiset painolla tehtävät liikkeet, että keskivartalo ei joutuisi liikaa töihin vaan tehtäisiin puhtaasti kohdelihaksella. Täytyy sanoa, että mä en kuitenkaan huomannut mitään poikkeavaa keskivartalon alueella minkään treenin aikana tai sen jälkeen. Tää fiilis sai mut ajattelemaan, että olisinko palautunut jo aika kivasti synnytyksestä keskivartalon ja erkauman osalta? Tarkoitus ei ole silti tämän raskaammin tehdä ennen kuin näen tiistaina äitiysfysioterapiassa mikä on kropan tilanne oikeasti ja saan vinkkejä ja ohjeita miten toimia. Ja muutenkin, kroppa ei nimittäin todellakaan silti tunnu täysin palautuneelta, koska kahdessa koko kropan treenissä silmissä mustui tosi helposti ja meinasi ruveta huimaamaan jos teki vähänkin kovempaa. Eli kroppa kertoi kyllä nopeasti jos yritti tehdä liian nopealla ja kovalla tahdilla eikä sen tarvikaan vielä olla palautunut 9kk matkasta. Jos meinasi huimata pienestikin, pidin heti pidemmän tauon ennen kuin jatkoin rauhallisesti. Ja se on hyvä, että kroppa kertoo missä menee rajat! Eikä huimaus toki pahaa ollut, enemmän nimenomaan sitä, kun joskus noustessa silmissä mustuu muutenkin jos kärsii matalasta verenpaineesta. Viimeisimmässä treenissä sitä huimausta ei enää tullut.

Lantionpohjanlihaksia oon treenaillut vähintään pari kertaa viikossa. Sekä pitoja että nopeita toistoja. Täytyy sanoa, että lantionpohjanlihasten treenaaminen tuntuu tässä kohtaa jo ihan samalta, kun esimerkiksi raskausaikana. Ainut minkä huomaa on se, että jos meinaa ottaa muutaman juoksuaskeleen, tuntuu alavatsalla jännältä. Mutta oon silti monesti jo koiran tai Viivin kanssa pyrähdellyt vähän eli juoksu kyllä pyrähdellen onnistuu. Juoksulenkille tosin en vielä lähtisi. Kävelylenkeillä me ollaan käyty ulkoiluluvan jälkeen joka päivä paria poikkeusta lukuunottamatta. Kun synnytyksestä oli kulunut kolme viikkoa, ei minkäänlaisia kipuja tuntunut enää kävellessä. Sitä ennen oli ollut vielä satunnaisia kipuja ja tuntemuksia.

Kilot:

Painon tilanne on pysynyt hyvin samana, kun viimeksi kirjoittaessa. Oon syönyt tosi reippaasti sekä normaalia ruokaa että myös herkkuja. Ja paino onkin tosiaan pysynyt samana runsaahkoista kävelylenkeistä ja imetyksestä huolimatta, joka kertoo varmasti siitä, että on tullut syötyä tarpeeksi. Se on hyvä asia. Painon ei tällä hetkellä tarvitse laskea yhtään, että maito varmasti riittää hyvin ja poika kasvaa.

Kaiken kaikkiaan kroppa tuntuu oikein omalta ja hyvin palautuneelta. Vielä en silti kropalta vaadi liikoja, kovan treenin pariin ehtii kyllä myöhemminkin! Nyt on itselle tärkeä antaa kropalle pientä liikettä, koska sopiva liikunta on kuitenkin hyväksi ja oma kunto sen sallii. Ja täytyy myös muistaa, että koska pystyin treenata niin viimeiseen asti raskausaikanakin ja liikunta on mun toinen ammattini, on mun tilanteelle luonnollista aloitella tälläistä treeniä aika nopeasti. Muille sanoisin silti jos asia mietityttää, että ennen jälkitarkastusta ei ole mitään hätää ja kiirettä tehdä muuta kuin kävelylenkkejä ja lantionpohjanlihasten harjoittelua jos ei itsellä ole intoa ja treenitaustaa. Salille ja lihaskuntotreenien pariin ehtii kyllä! 

2

Vastaa