Kunpa me puhuttais kuukautisista ja muista naisten jutuista enemmän

Viime viikolla kirjoitin postauksen missä tein päätöksen kisadieetin jatkon suhteen. Sen pääset lukemaan täältä. Nyt päätin pohtia enemmän ”naisten juttuja” eli hormonitoimintaa ja kuukautisia ja ennen kaikkea hormonaalisen ehkäisyn ja dieetin vaikutusta niihin. Kuukautisistakin, kun puhutaan ihan liian vähän, vaikka ne on niin luonnollinen juttu! 

Itseasiassa mulla oli elämässä jonkin aikaa vaihe, kun mulla ei kuukautisia tullut ollenkaan. Paitsi ihan harvakseltaan ja niukasti. Tämä vaihe johtui täysin siitä, että ehkäisynä toimi hormonikierukka. Kun halusin siitä eroon, mun piti tehdä tosissaan töitä sen eteen! Ja en nyt tarkoita, että olisin itse sitä poistanut….. Vaan ihan ensimmäisestä soitosta lähtien, jonka neuvolan suuntaan soitin, mua kohtaan suhtauduttiin tosi epäilevästi. ”Miksi sä haluat kierukan pois? Haluatko sä lapsia? Onko sulla sitten kumppani?” Mä sitten totesin, että en nyt ihan juuri tällä hetkellä halua lapsia, mutta tulevaisuudessa haluan ja kyllä, mulla on kumppani, häätkin on ihan nurkan takana. ”No mutta miksi sä haluat sen nyt pois jos te ette vielä halua lapsia?” Tähän totesin, että nyt mun kuukautiset ei tule ja mä haluan, että mun kuukautiset tulee ja näen miten kroppa toimii. ”Ai no sitten!! Ei niiden kuukautisten tarvikaan tulla, se on ihan normaali reaktio. Pidä vaan kierukka vielä hetken, poistetaan se sitten, kun haluat raskautua.” Öööö, mitä jos ei?? Mä jouduin lopuksi sanoa jo todella tomerasti, että haluan oikeasti lääkäriajan ja haluan oikeasti, että kierukka poistetaan. Kaiken lisäksi tuon puhelun jälkeen, kävin kerran neuvolassa turhaan, koska hoitaja ei ollutkaan varannut lääkäriaikaa, koska hän ei edelleenkään uskonut mua. Vasta, kun naamatusten juteltiin, hän varasi mulle uuden ajan. Ja voitte kuvitella miten mukava on parin viikon sisällä pari kertaa järjestää noita neuvola-aikoja, kun niitä luonnollisesti annetaan vaan keskelle päivää, kun pitäisi olla töissä.

 

 

Joka tapauksessa, jo tuo taistelu kierukan pois saamisesta sai mut miettimään tätä asiaa. Mitä hormonaalinen ehkäisy tekee naisen keholle? Kun kroppaan laitetaan ulkopuolelta hormoneja, jotka ei sinne kuulu. Ja kun se hormonitoiminta ja hormonitasapaino on kuitenkin tärkeä asia. Moni muukin on varmasti törmännyt juttuihin, joissa hormonaalisen ehkäisyn jälkeen on jouduttu tosissaan taistella, että kroppa alkaa toimia normaalisti. Oli ehkäisy sitten hormonikierukka tai e-pillerit. Sitä miettii väkisinkin, että onko se hyvä asia, että hormonaaliseen ehkäisyyn suhtaudutaan niin yltiöpostiivisesti? Että sitä ensimmäisenä ehkäisynä aina suositellaan? Että mullekin sanotaan sen olevan normaalia, että mun kuukautiset jää pois? Eihän se oo normaalia naisen keholle. Se on varmasti normaali ja yleinen ”oire” kierukan kanssa eläville, mutta onko se normaali ”oire” naisen keholle? Ei mun mielestä. Mä oon enemmän kun iloinen, että otin kierukan pois ja tiedän nyt miten mun kroppa toimii vai toimiiko se. Ja että tiedän, että mun kroppa on luonnollisessa tilassa enkä sekoita sen normaalia toimintaa ylimääräisillä hormonivalmisteilla.

 

Tuo dieetin lopetus oli asia, joka sai mut miettimään näitä asioita näin paljon ja syvällisesti. Mun mielestä näistä asioista pitäisikin puhua paljon, paljon enemmän. Sekä kilpaurheilijoiden että ihan tavallisten naisten. Että kaikenikäiset naiset oikeasti ymmärtäisivät sen kuukautisten ja täten normaalin hormonitoiminnan merkityksen.

 

Usein myös puhutaan siitä miten ylipaino vaikeuttaa raskautumista ja vaikuttaa kaikin tavoin hormonitoimintaan. Siitä puhutaan kyllä. Ylipainoisia voidaan jopa syytellä raskausaikana tai raskautumista yrittäessä. Mutta miten usein unohdetaan se mitä laihdutus tekee hormonitoiminnalle? Tottakai mä tiedän sen mitä esimerkiksi huonot elämäntavat ja reilu ylipaino voi tehdä hormonitoiminnalle ja on hyvä, että siitä puhutaan. Pitäisi kuitenkin yhtä lailla puhua siitä mitä vääränlainen laihdutus tekee kropalle. Että jos 30kg ylipainoa omaava nainen laihduttaa liian tiukasti monta, monta vuotta mahdollisesti jojoillen tai pahasti kärvistellen, voi lopputulos olla sama. Keho ei toimi. Kehoa on voitu ajaa jopa vielä huonompaan kuntoon liian tiukalla laihdutuksella. Liian vähän ruokaa, liikaa treeniä. Painokin ehkä laskee, mutta terveys ei välttämättä parane ainakaan ihan kaikilta osin. Siihen lisätään päälle mahdollisesti monien vuosien e-pillereiden popsiminen. Kroppa on ihan sekaisin.

Mulle on jäänyt ikuisesti mieleen fitnessdokumentti missä yksi nuori tyttö sanoi, että häntä ei haittaa jos ei saa ikinä lapsia lajin takia. Se oli tosi surullinen kommentti. Koska mäkin tiedän, että arvomaailma voi muuttua jopa todella lyhyessä ajassa. Enkä usko, että kukaan alle 20-vuotias vielä todella tietää haluaako lapsia vai ei. Siinä on kuitenkin jopa 20 vuotta aikaa muuttaa mieltään. Ja vaikka mielipide säilyisi, ei se lasten saaminen ole se pääasia. Vaan se oma terveys ja mitä hormonitoiminnan pilaaminen voi tehdä sille terveydelle.

Silti mä en tarkoita tällä postauksella, että haukkuisin fitnesslajit enkä suosittelisi kenenkään kisaavan niissä. Puhunhan muutenkin ihan yleisellä tasolla. Mutta ylipäätään uskon, että fitnesslajeissa kisattaessa joidenkin kroppa kestää sitä tiukkaa dieettirutistusta paremmin kun toisten. Toisilla se luonnollinen kunto on muutenkin kireämpi kuin toisilla. Me kun ollaan kaikki niin erilaisia. Mutta me eletään kuitenkin koko elämä siinä omassa, samassa kehossa. Joten sitä omaa kehoa pitäisi arvostaa eikä vaatia siltä liikaa. Jos naapuri tai joku somessa toimii tietyllä tavalla, se ei välttämättä ole omalle kropalle hyväksi.

Mun mielestä tavallisessakin painonpudotuksessa toimii tämän kuukautisasian lisäksi yksi sääntö aika hyvin. Jos mieli on kireä päivästä toiseen, aamusta iltaan ja esimerkiksi seksihalut vähenee tai katoaa kokonaan, kannattaa miettiä onko tekeminen liian rankkaa omalle keholle. Mielummin sitä on vähän pehmeämpi ja iloinen mieleltään, kun kireämpi sekä kropalta että mieleltä.

Kisadieetti nyt tietysti vaatii aina vähän enemmän, mutta olen silti sitä mieltä, että lähtökunnon ja ihmisen luontaisen fysiikankin pitäisi olla niin hyvä, että kauhean suuria ponnistuksia ei jouduttaisi edes kisadieetillä tehdä – ainakaan terveyden uhalla. Eikä sen kisadieetin tarvisi olla niin kamalaa kärsimystä, että pinna kiristyy kropan myötä samaa vauhtia tai jopa vauhdikkaammin, kun kroppa. Oman persoonan muutos, kun kertoo aika usein siitä, että mennään liian lujaa. Ja se toisen ”liian lujaa” taas voi jonkun toisen kropalle olla ihan sopiva tahti. Olkaa tarkkana oman kehonne kanssa!

Ennen tätä kirjoitusta juttelin muutamankin eri naispuolisen ystävän ja tuttavan kanssa. Ja kaikki me jaettiin samat murheet ja ajatukset. Joten vaikka tää postaus oli ehkä vähän tälläinen sillisalaatti, toivon, että tämän kirjoituksen avulla saan muutkin ajattelemaan tätä asiaa enemmän. Ja ennen kaikkea puhumaan asioista avoimemmin.

Onko lukijoilla kokemusta tämän postauksen aiheista? Kuukautisten pois jäämisestä, dieetin vaikutuksesta kehoon tai esimerkiksi positiivista tai negatiivista sanottavaa hormonaalisesta ehkäisystä? Sana on vapaa! 🙂 

2

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

  1. Jenna

    Aiheena on todella hyvä ja kaikille ajankohtainen, sekä yleisesti mielenkiintoinen. Itselläni on hormonikierukka laitettu, mutta se todellakin on itselleni välttämättömyys. Joku varmasti miettii mite se voi olla.

    No itsehän vuodan 1 vkon sijaan 4-5 viikkoa putkeen kun minulla ei ole ehkäisyä käytössäni, ja en puhu pienestä tiputtelusta vaan enemmän, Niagaran putouksesta..

    Mielestäni on hienoa, että asioita Otetaan puheeksi ja niistä keskustellaan, kuitenkaan unohtaa että on ihmisiä joille ehkäisy on esimerkiksi sairauden takia välttämättömyys.

    Tiedän hormonien vaikuttavan treeneihin ja usein puhutaankin, että positiivisesti esim, kuukautisten aikana, olisi hyvä liikkua, auttaa kipuihin jne.
    Itselleni toki riittää että yritän sängystä nousta, enkä välttämättä pääse sängystä edes itse ylös kuukautisten aikana, saatikka treenaamaan.

    Sinänsä Jännä vaikka olen perusterve ja nuorinainen…

    Miten muille vaikuttaa kuukautiset harjoitteluun?

    1. Annika Rintala

      Kiitos hyvästä kommentista ja kiva, kun otit myös tuon puolen esille!!
      Mä itseasiassa postausta kirjoittaessa aloitin jo lausetta siitä miten joillakin kroppa toki toimii myös paremmin hormonaalisen ehkäisyn avulla ja ehkäisyllä voidaan hallita jotain oireita. Pyyhin sen sitten kuitenkin pois, kun itselläni asiasta ei oo kokemusta ja postaus olisi paisunut niin paljon. Mutta se on tosiaan todella tärkeä pointti muistaa myös tälläiset eli asiat ei todellakaan ikinä oo niin mustavalkoisia. 🙂
      Kurja kuulla, että sulla asiat on noin. :/ Mutta hienoa, että kierukasta on löydetty siihen ratkaisu! Kyllä siinä kohtaa jos on noin rajuja oireita, kannattaakin sitä kierukkaa käyttää apuna.

      Olis kyllä kiva kuulla myös muiden kokemuksia miten kuukautiset vaikuttaa harjoitteluun!
      Itse oon siitä onnekas, että kuukautiset on aina melko helpot ja liikun ihan normaalisti myös kuukautisten aikana eli ne ei aiheuta sen kummempia ”toimenpiteitä” suuntaan tai toiseen treenipuolella.
      Voisin pistää täänkin ajatuksen korvan taakse itämään ja miettiä josko kirjoittelisin tästäkin asiasta lisää. 🙂

  2. Sara Malinen

    Hyvä pohdiskeleva teksti, jossa tärkeitä pointteja! 🙂 Itse olen joutunut myös kamppailemaan viime vuosina hormonitoiminnan kanssa, kun ylikunto sekoitti pakan ja kuukautiset jää heti pois, jos mennään miinuskaloreilla. Olen nyt sitten yrittänyt palauttaa harmonitasapainoa kaikin keinoin!

    Mitä hormonaaliseen ehkäisyyn tulee, niin viimeaikoina on kuitenkin paljon puhuttu lisähormonittoman elämän puolesta, mutta omasta kokemuksesta se ei kaikille vain sovi. Mun tarinan siitä voi lukea täältä Hei hei hormonaalinen ehkäisy – tervetuloa PMS ja akne!. En tosin tiedä millainen tilanne olisi, jos en olisi koskaan edes aloittanut hormonalista ehkäisyä, mutta ainakin tällä hetkellä en voisi elää ilman, sillä ilman lisähormonia kehoni oireilee todella ikävästi!

    Life à la Sara</a

    1. Annika Rintala

      Kiva, kun kommentoit! Ja nimenomaan kiva kuulla myös tuo puoli asioista. Osoittaa taas sen, että on noilla hormonaalisilla ehkäisyllä syynsä ja paikkansa. Eli todellakin niitä kannattaa käyttää jos ne parantaa elämänlaatua. Kuten kirjoitinkin tuossa ylempänä myös Jennan kommentiin vastaukseksi. 🙂
      Nuo onkin hyviä pohdintoja, että miten olisi käynyt jos ei olisi ikinä noita hormonaalisia ehkäisyjä aloittanutkaan. Mutta toisaalta siihenkään on turha lähteä siinä mielessä, että alkais jossitella liikaa. Kun eipä sitä ikinä tiedä. Pääasia, kun nyt tiedostaa asioita ja toimii siten, kun itselle on parasta! 🙂 Ja ylipäätään, että kuitenkin ymmärtää mm. noiden kuukautisten tärkeyden eikä lähde menemään miinuskaloreilla kuukautisten ehdoilla.
      Tsemppiä sulle tuon ylikunnon kanssa ja hormonitasapainon löytämiseen!!

Vastaa