Kun vain hikijumppa kiinnostaa

Pitäisi venytellä, pitäisi tehdä syviä vatsalihaksia, pitäisi kuntouttaa polvea….

Ei nyt ehdi, ei tänään jaksa. Ai HIITiin? No tottakai lähden! 

Kuulostaako tutulta? Mä oon ihan varma, että jokainen liikkuja on jossain kohtaa todennut joko itse tai kuullut jonkun salilla toteavan, että pitäisi venytellä, mutta ei vaan jaksa. Joku on ehkä kuullut keskivartalon tuen tai vaikka lapatuen olevan heikko ja sitä pitäisi treenata, mutta kun… Keskivartalon tukea tai lapatukea treenataan yleensä hyvin pienillä asioilla, pienillä liikkeillä. Silloin ei hypitä hiestä märkänä kahta minuuttia putkeen tai kannatella 100 kiloa rautaa. Vaan tehdään rauhallisesti ja hallitusti jopa turhilta tuntuvia liikkeitä.

Lähes jokainen liikkuja on valmis treenaamaan kovaa vaikka viitenä päivänä viikossa, mutta kun joku ehdottaa venyttelyä tai kevyttä keskivartaloharjoitetta, on yhtäkkiä kalenteri täynnä. Kuinka moni jakaa tämän ajatuksen? Me ollaan itseasiassa pystytty tämä täysin todistaa myös Rintamalla, koska venyttelyä ja liikkuvuutta toivottiin meidän ryhmäliikuntatarjontaan aika monestakin suusta siinä vaiheessa, kun sali oli vasta rakennusvaiheessa. Nyt olemme kuitenkin joutuneet tiputtaa yhden venyttelytunnin lukujärjestyksestä pois, koska sellaista tuntia on turha kalenterissa roikottaa minne ei porukkaa vaan yksinkertaisesti tule. Koviin jumppiin riittää tulijoita kyllä minä ajankohtana vaan.

annika_r_venyttely_treeni_personaltrainer

Mulla itsellä tuli tämä aihe mieleen noiden Rintaman tuntien lisäksi siitä, kun huomasin etten oo tehnyt taas pariin viikkoon mun keskivartaloharjoitetta, jonka itse itselleni raskauden ajaksi laadin. Mietin mielessäni; miksi en? Pian huomasin selitteleväni itselleni; viime viikko oli kiireinen enkä ehtinyt muutenkaan treenata kuin kaksi kertaa ja…. Niin, ehdin treenata kaksi kertaa ”kovaa” (niin kovaa, kun se nyt tässä tilassa on mahdollista), mutta en ehtinyt treenata keskivartaloa. Valitsin mielummin ”kovat” treenit ja jätin keskivartalon kokonaan huomioimatta. Todellisuudessa hyötyisin tässä kohtaa ja ihan jokaisessa elämän vaiheessa ihan yhtä paljon keskivartaloharjoituksesta kuin tavallisesta punttijumpasta. Ne on niin eri asioita, että niitä ei vaan voi rinnastaa keskenään ja sanoa kumpi on tärkeämpi. Mutta kun se rauhallinen ”nitkuttaminen” tuntuu vaan niin tylsältä, niin turhalta. Mielummin sitä tekee tosissaan niin, että seuraavana päivänä on paikat kipeät ja niin että on hiestä märkä kaikkensa antaneella fiiliksellä.

Sama pätee venyttelyyn. Totesin tässä hetki sitten Markukselle, että kroppa on jotenkin väsynyt joten en nyt jaksa tänään treenata, vaikka olisi aikaa, koska olin Rintamalla päivystämässä vailla akuutteja hommia. Jossain kohtaa havahduin, miksi en voi helliä kehoa ja tehdä edes liikkuvuusharjoitteita? Havahduin siihen, mutta arvatkaa teinkö? No en.

Mitä tälle ongelmalle sitten voisi tehdä? Mä oon onneksi tuon liikkuvuusasian ratkaissut jo sillä, että huomioin asian lämmittelyissä. En polje kuntopyörää tai kävele juoksumatolla (sellaisia ei meiltä Rintamalta löydykään joten en voisi muutenkaan 😀 ) vaan teen liikkuvuutta edistäviä lämmittelyliikkeitä. Oon onneksi sillä pystynyt tehdä jo paljon. Pari kolme vuotta sitten oli aika, kun nostin nilkan toisen polven päälle ja yritin saada säärtä vaakatasoon. No, ei onnistunut, vaan polvi törrötti ylöspäin, kun lonkista ja pakaroista kiristi niin pahasti. En oo sen jälkeen tehnyt mitään muuta säännöllistä kuin muuttanut lämmittelyrutiineitani. Ja nykyään sääri menee vaakatasoon. Eli jos et ole vielä ottanut alkulämpöihin aktiivisia venyttelyitä ja muita liikkuvuutta edistäviä lämmittelyliikkeitä niin suosittelen testaamaan!

No mitäs noille ”tylsille nitkutuksille” sitten tehtäis? Kun pitäisi treenata keskivartalon pitoja tai muuta tylsää ja pientä. Mä oon ainakin yrittänyt ratkaista tätä ongelmaa sillä, että jos normaalisti tekisin jalkatreenissä vaikkapa kolme liikettä, jätän niistä kylmästi yhden pois ja teen loppuun keskivartaloa. Keskivartalon treenaaminen edistää ihan varmasti myös jalkatreenien isoja liikkeitä, jolloin olet vain hyötynyt siitä, että jätit yhden jalkaliikkeen pois. Ja sen vuoksi ainakin itse koen parhaaksi jättää kokonaan sen yhden liikkeen pois, koska jos teen kaikki kolme liikettä ja vakuutan tekeväni vielä sen jälkeen sen keskivartalon, valehtelen itselleni ihan varmasti. Kolmen liikkeen jälkeen olen luonnollisesti enemmän väsynyt kun kahden liikkeen jälkeen ja huomaan toteavani; en mä tänään jaksa sitä keskivartaloa, teen sen huomenna. Eihän jätetä keskivartalotreenejä tai venyttelyä enää huomiseen??

Onko teillä vastaavia tarinoita? Tai miten ootte itse ratkaisseet esimerkiksi venyttelyvaikeudet? 

4

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. noora

  Ihan kun oisit kirjoittanut mun siirretään venyttelyä tuonnemaksi tyylistä ????
  Tää on niin ongelma, jota koitan aina ratkoa välillä onnistun kunnes palaan taas siihen vanhaan tapaan ????????????

  1. Annika Rintala

   Taitaa olla aika yleinen ongelma! 😀

 2. Pauliina M

  Mä oon kanssa pitkään skipannut kaikki kehonhuoltohommelit, mut tänä syksynä löysin taas joogan ja koukutuin siihen täysin. Joskus joogasin ahkerasti ja nyt yli vuoden tauon jälkeen en taipunut enää melkein mihinkään asanoihin 😀 Oon myös hikiliikunnan kannattaja, mut nyt syksyllä rauhallisetkin lajit tuntuu hyvältä <3 Ja tekee varmasti hyvää kropalle 😀

  1. Annika Rintala

   Tuo jooga on sellainen mitä mun on pitänyt pitkään kokeilla! Se onkin kokeilulistalla heti ensi keväänä, kunhan vauva on vaan ensin maailmassa. 🙂

Vastaa