Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Viime viikolla kävin viimeistä kertaa Maijan luona äitiysfysioterapiassa! Kun viime vuoden lokakuussa laittelin Maijalle sähköpostia kiinnostuksestani hänen äitiysfysioterapiaa kohtaan ja sovimme yhteistyöstä, en olisi ikinä uskonut mitä kaikkea voin tältä fysioterapialta saada!

Olin oikeastaan itse jo ajatellut etukäteen, että aletaan olla käyntien loppusuoralla. Olinkin käynyt fysioterapiassa jo kauemmin, kun olin edes ajatellut ja olisi tavallaan loppuviimein ollut edes tarpeen. Itsellä, kun tilanne oli jo aika nopeasti synnytyksen jälkeen niin hyvä. Toisaalta kiinnostusta on itsellä niin paljon asiaan, että halusin paneutua palautumiseen vielä syvemmin ja osittain mentiin jo asioihin, jotka ei suoranaisesti synnytykseen ja raskauteen liittynyt, kuten pakaralihakset. Fiilis oli kuitenkin kaiken kaikkiaan se, että oikein mitään kysyttävää tai uutta kehityskohdetta ei enää ollut. Tottakai aina voi parantaa eikä sitä ikinä ole valmis, mutta mitään tiettyä ei kuitenkaan ollut enää mielessä. Oli jotenkin jo sellainen ”valmis” olo. Meillä oli (jälleen) Maijan kanssa samankaltaiset ajatukset eli myös Maija oli sillä kannalla, että aletaan olla siinä pisteessä, että käyntejä ei enää tarvita. Tämä viimeinen kerta menikin suurimmaksi osaksi jutustellessa niitä näitä juttujen riistäytyessä taas moneen otteeseen vähän sivupoluillekin. Se on tupannut olla meidän käynneillä aika yleistä, koska juttua vaan riittää vähän turhankin hyvin asiasta ja asian vierestä. 😀

Maija antoi mulle luvan valita mitä tällä kertaa tehtäisiin. Katsotaanko vielä lantionpohjanlihaksia, syviä vatsalihaksia vaiko jotain muuta? Viime kerralla olin saanut Maijalta lainalle stabilizerin, jonka kanssa olin harjoitellut pari viikkoa syviä vatsalihaksia ja jatkanut harjoittelua sitten ilman laitetta. Olin tehnyt liikkeitä epäsäännöllisen säännöllisesti, mutta tärkeimpänä olin siirtänyt lantionpohjanlihakset myös treeniin ja kokenut valaistumisia. Kun osaan jännittää lantionpohjan esimerkiksi kyykätessä, aktivoituu myös syvät vatsalihakset automaattisesti. Vihdoin olin löytänyt tavan pitää korsetin oikeasti kasassa! Mulla, kun on ollut vaikea löytää se vatsalihasten aktivointi, olen pyrkinyt vaan vetämään vatsaa sisälle siinä enemmän tai vähemmän onnistuen. Nyt, kun jännitän lantionpohjan kaikessa tekemisessä, olin havainnut esimerkiksi kuvista, että keskivartalo ei enää pömpötä kyykätessä! Aivan mahtavaa! Jos teillä on vaikeuksia pitää korsetti kasassa ja vatsa tiukkana treenatessa, niin kokeilkaa ihmeessä tätä keinoa. Tää on oikeasti itselle todella tärkeä juttu ja kiittelin Maijaa kovasti tästä asiasta. Mulle, kun ei kukaan ole ikinä puhunut lantionpohjanlihaksista mitään. Ei personal trainer-koulutuksessa eikä myöskään kukaan mun valmentajista. Aina on käsketty pitää vain vatsa tiukkana sitä sen kummemmin selittämättä tai avustamatta asiassa. Mä lupaan ottaa tämän nyt omaan valmennukseen mukaan jos jollain on ongelmia vatsa pitää tiukkana! Olen siis saanut Maijalta jo tässä kohtaa todella paljon.

Joka tapauksessa, päädyttiin katsomaan syvien vatsalihasten tilannetta. Ja edelleen mä välillä mietin, että Maijan laite oli varmaan epäkunnossa. Nimittäin tiedättekö mitä? Mä onnistuin täydellisesti stabilizerin kanssa!! En meinannut uskoa silmiäni, kun mittari ei värähtänyt juuri ollenkaan vaan pysyi paikallaan kuten oli tarkoituskin. Jopa vaativimmissa jalan ojennuksissa! Heinäkuussa, kun viisari oli heilunut sinne sun tänne jo ihan pienissäkin liikkeissä. Silloin mä jopa sanoin Markukselle, että hei kokeile säkin, tää on tosi vaikeaa. Ja sitten masennuin, kun mittari pysyi paikallaan Markuksen tehdessä vaikka ja mitä liikkeitä. 😀 Toisaalta se oli itselle hyvä osoitus siitä, että liikkeet on mahdollista oikeasti suorittaa niin, että mittari ei värähdä.

Kuten sanottu, mä en ollut varsinaisia ”eristäviä” liikkeitä syville vatsalihaksille kovin aktiivisesti edes tehnyt vaan isoin juttu oli se, että olin siirtänyt lantionpohjanlihakset salitreeneihin ja jokaiseen liikkeeseen mitä teen. Siinä samalla olin myös harjoittanut syviä vatsalihaksia ihan huomaamatta tarvitsematta erillistä vatsalihastreeniä. Isoilla moninivelliikkeillä on oikeasti suuri vaikutus ja hyöty myös keskivartalolle, kunhan ne vaan osataan tehdä oikein keskivartalo huomioiden.

Käynti olikin tällä kertaa vähän normaalia lyhyempi ja nopeampi, koska muita käytännön harjoitteita emme tehneet vaan suurin osa käynnistä meni jutellessa. Pääsin kotiin saatesanoilla, että mitään ei oikeastaan enää ole kiellettyä tehdä, kunhan muistaa sen nivelten pehmeyden imetyksen takia ja on tarkka tekniikoissa.

Mitä olen saanut äitiysfysioterapialta? 

-Ihan ensimmäisenä haluaisin mainita ihanan uuden tuttavuuden. Kun viime keskiviikkona lähdin äitiysfysioterapiasta viimeistä kertaa (ainakin tällä erää), oli fiilis pikkuisen haikea, mutta toisaalta olo ei ollut se, että oltaisiin hyvästelty. Päinvastoin, meidän tuttavuus on vasta alussa ja tulemme toivon mukaan kohtaamaan vielä monta monituista kertaa.

-Rutkasti tietoa siitä miten voi ja uskaltaa treenata raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen. Sekä konkreettisia liikevinkkejä että yleistä pohdintaa siitä mitä on sallittua tehdä ja mitä ei.

-Yleisiä ohjeita ja paljon tietoa keskivartalon ja lantionpohjan treenaamisesta. Oli synnytyksiä takana tai ei!

-Kehon muutoksista raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. Liittyen ryhtiin, nivelten/kudosten pehmeyteen ja ihan koko kroppaan.

-Hyviä ohjeita syvien pakaralihasten aktivointiin ja treenaamiseen.

-Paljon hyviä ajatuksia ja ohjeitakin raskaudesta, synnytyksestä, äitiydestä, naiseudesta, imetyksestä, lapsista/vauvoista, treenaamisesta, ihan kaikesta mikä vähänkin aihetta sivuaa!

-Puolet asioista olen oikeasti jo unohtanut, koska nyt päällimmäisenä on mielessä treenaaminen synnytyksen jälkeen, mutta oikeasti sain todella paljon raskausaikana ajatuksia ja vinkkejä ihan jo synnytystä ajatellen.

Tämä postaus oli ehkä osittain pieni sillisalaatti, koska asiaa on paljon ja yritin tiivistää tähän koko 9kk kestävää matkaa yhdessä Maijan kanssa. Vaikeakin tiivistää, mutta pääasia on se, että Maijan luo mennessä vastassa on rautaisen ammattilaisen lisäksi erittäin mukava ja sydämellinen nainen ja äiti, jonka kanssa jutella kaikesta maan ja taivaan väliltä saaden mukavaa vertaistukea toiselta äidiltä. Iso suositus Maijalle! 

MAIJAN NETTISIVUT

3

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. Alona

  Jos olisin tiennyt tälläisesta niin oisi salee kans menny! 🙂

  1. annikarintala

   Kyllä, onneksi nyt on yleistymässä!! 💕

 2. nooralofgren

  Vitsit kun tälläisestä olisi puhuttu jo kauan sitten!
  Olisin aivan varmasti mennyt!!
  Ihana kirjoitus

  1. annikarintala

   Onneksi tästä on nyt tullut yleisempää! Mutta harmi ettei aikanaan ollut vastaavaa. Kiitos ❤️

Vastaa