"> Hyvä valmentaja sietää kyseenalaistusta - Annika Rintala - Poseland

Hyvä valmentaja sietää kyseenalaistusta

On luonnollisesti olemassa paljon asioita, jotka määrittää hyvän personal trainerin/valmentajan. En ala niitä kaikkia nyt luettelemaan vaan keskityn yhteen asiaan, johon olen törmännyt ja joka itsellä on kummitellut mielessä. Jota olen pitänyt yhtenä tärkeimpänä ominaisuutena ja oon ollut tarkka, että sitä itse noudatan. Aika monesti se taitaakin mennä niin, että jos itsellä on huonoja kokemuksia tietyistä piirteistä valmentajilla/PT:illä, sitä kiinnittää omassa tekemisessä juuri siihen huomiota. Sen takia onkin mun mielestä aika tärkeää, että PT itsekin on joskus ollut edes jonkinlaisessa valmennuksessa tai ohjauksessa. Siitä nimittäin oppii paljon. Enkä tokikaan tarkoita, että siitä oppii pelkkää pahaa mitä itse sen jälkeen välttää omissa tekemisissään vaan luonnollisesti myös hyvää mitä voi siirtää omiin juttuihin! Eihän se ole kopioimista, vaan pelkästään oppimista ja oppien siirtämistä käytäntöön. No mutta pitemmittä puheitta…. 

Saako teidän mielestä PT:n/valmentajan oppeja kyseenalaistaa? Pitääkö PT:n sietää kyseenalaistus? Mun mielestä vastaus on, että EHDOTTOMASTI! Jos PT käskee sun tehdä hauiskääntöjä päällä seisten, tottakai sä haluat tietää syyn sille. Miksi näin tehdään? Onko tästä hyötyä? Mun mielestä aina kannattaa ja pitää kysyä rohkeasti jos joku tuntuu oudolta. Tai vaikka asia ei tuntuisi edes oudolta, mutta et vaan ihan tiedä kyseisen liikkeen tai tekemisen funktiota. Olet vaikka oppinut tekemään jonkun jutun toisin ja ihmettelet miksi uuden PT:n opeissa asia tehdäänkin päinvastoin.

Tärkeimpänä tuleekin se, että miten PT suhtautuu kyseenalaistukseen tai kysymyksiin. Tässä tulee se mitä mä pidän yhtenä tärkeimpänä ominaisuutena. Että PT osaa vastata kysymyksiin. Että PT:llä on syy miksi näin tehdään ja osaa selittää liikkeen tai tekemisen ajatuksen. Että PT myös sietää kyseenalaistamista ja vastaa asiallisen perusteellisesti. Eikä vastauksena tule pelkkä tyyliin: ”Koska mä oon sun valmentaja ja haluan, että näin tehdään. Sä teet, mä käsken.”

Mun mielestä esimerkiksi se ei oo riittävä syy jonkun liikkeen suorittamiselle, että huippukehonrakentaja teki aina näin, niin mekin tehdään. Se on riittävä syy, että haluat kokeilla käytännössä miten liike toimii sinun asiakkaallasi, kun joku muu teki niin ja homma näytti hyvältä ja järkeenkäyvältä. Mutta kuitenkin pitää muistaa, että kaikki ei toimi kaikilla vaan jotain juttua voidaan kokeilla, mutta ei jatketa vaan siksi, koska tää toimi sillä vuoden 2001 SM-kultamitalistilla.

Ja kyllä, näihin oon siis törmännyt. Että ei siedetä kyseenalaistusta ja sanotaan jopa suoraan, että se ei kannata. Mun mielestä se on oman egon pönkittämistä ja itsensä nostamista jalustalle. Ja siinä kohtaa voi taustalla olla yksinkertaisesti riittämätön ammattitaito. Ollaan vaan kopioitu ehkä toisten tekemisiä eikä oikeasti tiedetä kunnolla tekemisen funktiota. Tehdään näin, koska se näytti siinä videossa hyvältä. Välttämättä ei olla itse edes käytännössä kokeiltu, laitetaan vaan asiakas suoraan tekemään.

(Ps. Ja tälläisiin valmentajiin törmäämisestä on siis jo jonkin aikaa, en suinkaan puhu siis edellisestä valmentajastani! Sen halusin tähän väliin sanoa.)

Yleensä asiakkaassa/valmennettavassa arvostetaan sellaista tietynlaista nöyryyttä. Että tehdään sisukkaasti töitä ja otetaan ohjeet vastaan kuuliaisesti. Mutta kyllä täytyy sanoa, että myös PT:stä täytyy löytyä tiettyä nöyryyttä. Ikinä ei saisi nostaa itseään sen asiakkaan yläpuolelle vaan pitää myös myöntää jos on itse esimerkiksi arvioinut jonkun tekemisen vähän väärin eikä se sovikkaan kyseiselle asiakkaalle. Että on valmis jopa kuuntelemaan asiakkaan mielipiteitä ja ajatuksia asioista. Ei se tietenkään niin mene, että asiakas voi vaan sanoa, että mä haluan tehdä tätä liikettä, koska muutkin. Varsinkin jos sä et PT:nä näe siihen tarvetta tai koet liikkeen jopa huonona. Silloin sun pitää PT:nä luonnollisesti myös osata selittää mikä liikkeessä on huonoa. Rasittaako se vaikka jotain paikkoja väärin? Onko olemassa loukkaantumisen riski? Asiakas ymmärtää varmasti, kunhan PT osaa asian selittää.

Tälläinen on tosiaan itselle tullut vastaan ja pidän tärkeänä sitä, että valmentaja/PT sietää myös kyseenalaistusta sekä osaa selittää miksi jotain tehdään. Mikä on teidän mielestänne PT:n/valmentajan tärkein ominaisuus? Ootteko törmänneet johonkin vastaavaan? 

0

This Post Has 2 Comments

  1. Minusta valmentajan ja pt tärkeimpiä asioita on opettaa oikeat tekniikat ja kertoa mihin liike ja missä pitäisi tuntua ja mitä kehittää/huoltaa.Tietysti myös puuttuu jos menee väärin????Ja hyvä pt vie sinut pois mukavuusalueelta( ja maksat siitä vielä) ja loppujen lopuksi aina kiität????

    1. Ihan totta, nuo on kaikki tärkeitä ominaisuuksia 🙂

Vastaa

Close Menu