Harrastuksena vauvasirkus

yhteistyössä Lifecircus Seinäjoki – kuvat Sipriina Saari

Mä en ollut ajatellut vauvavuotena aloitella vielä mitään harrastusta Ilmarin kanssa, mutta kun meille tarjoutui tilaisuus kokeilla erilaista ja itselleni ihan uutta harrastusta, päätettiin ilman muuta tarttua tilaisuuteen!

Moni onkin mun sosiaalisesta mediasta saanut syksyn mittaan seurata miten ollaan käyty Ilmarin kanssa sirkustelemassa. Eli kyllä, harrasteltiin syksyn mittaan vauvasirkusta! Vauvasirkus oli itselle ihan uusi juttu. Ja uutta se täällä Seinäjoen suunnilla olikin. Lifecircus Seinäjoki lähti pyörimään vasta tänä syksynä ja saatiin ensimmäisten joukossa tutustua tähän uuteen harrastukseen. Etukäteen en osannut luoda mitään ennakkokäsityksiä sirkuksesta. Lähdettiin vain avoimin mielin kokeilmaan uutta harrastusta. Ajattelin lähinnä, että se on vauvan ja vanhemman yhteistä tekemistä. Ehkä jopa ikään kuin vauva-äitijumppaa pienillä sirkustempuilla? Täytyy sanoa, että sirkustelu ylitti lopulta kaikki odotukset!

VAUVASIRKUS – MILLOIN, MITEN JA MITÄ

Vauvasirkus kokoontui Törnävän Piirin Verstaalla yhteisissä tiloissa Glowdancen kanssa. Vauvasirkukseen on tervetulleita 4-12kk vauvat. Sirkusta oli syksyn mittaan kymmenen kertaa. Yksi tunti kesti aina 45minuuttia. Pituus tunnille oli oikein sopiva, vauvat ei paljoa 45minuuttia kauempaa jaksa keskittyä. Oli hauska huomata miten aina vähintään yksi tai useampi vauva alkoi siinä 40minuutin kohdalla pikkuhiljaa itkeskelemään tai kitisemään. 45minuuttia oli siis mainiosti aikataulutettu vauvoille sopivaksi. 😀 Tunti alkoi aina esittelykierroksella eli jokainen sai kertoa muistin virkistykseksi oman ja vauvan nimen ja kertoa viikon kuulumiset. Onko valvottu, onko tullut uusia taitoja, mitä muuten kuuluu? Sen jälkeen tuli alkuloru leikin kera, joka tuli tutuksi syksyn mittaan ja sitä on ollut kiva höpötellä myös kotona. 😀 Vauvat ja isommatkin lapset tykkää toistosta, joten samat lorut joka kerta on varsinkin vauvoille kiva juttu, kun he oppivat jo odottamaan mitä tulee seuraavaksi. Alkuloruilun jälkeen oli (mun sanoin) alkulämmittelyn aika eli edettiin eri tavoin vauva sylissä ympäri salia; hiivittiin, juostiin, loikittiin ja hypittiin. Kun tämä osuus oli ohi, siirryttiin sirkustemppujen pariin! Ekoilla kerroilla tehtiin paikallaan vauvan kanssa; keinuja sekä jopa volttikoneita ja kärrynpyöriä. Ja pikkuhiljaa syksyn edetessä siirryttiin liikkuviin ”temppuihin”, kun vauvatkin oppivat pikkuhiljaa vähintään ryömimään ja osa kävelemään tukea vasten. Karhukävelyä, sirkusrapua sekä sirkusjunaa. Alempana kerron sitten fiiliksiä näistä tempuista, että kukaan ei hirveästi pelästy hurjista nimistä. 🙂 Kun sirkustemppuosio oli käyty, sai äiditkin tutustua erilaisiin sirkusvälineisiin ja opeteltiinkin syksyn mittaan mm. jöngloorausta, vanteen pyörittelyä ja diaboloa. Itse olen kaikessa tälläisessä ihan surkea, mutta yrityshän on tärkeintä! 😀 Äitien temppuilessa, sai vauvat leikkiä palloilla, harsoilla ja loppusyksystä myös kiipeillä turvallisesti patjan päälle. Tämän jälkeen tunnin päätti aina vielä loppurentoutus.

MUN FIILIKSET

Nyt voisin koota tähän mun sekä Ilmarin fiilikset koko vauvasirkuksesta. Ensinnäkin, tuo alun ”kuulumispiiri” oli mahtava! Jokainen varmasti tietää miten tärkeää vertaistuki on vauvavuonna. En olisi ikinä uskonut miten hyvin sitä tutustuikin muihin äiteihin tuon kymmenen kerran aikana. Oppi kaikkien (ainakin vauvojen) nimet ja porukka tuli oikeasti tutuksi. Hauska huomata miten tärkeäksi kohdaksi tämä koko sirkuksesta muodostui. Iloittiin yhdessä uusista taidoista ja seurattiin vauvojen kasvua. 3kk on pitkä aika vauvavuodessa ja oli hauska huomata miten kaikki kasvoivat syksyn mittaan. Esim. Ilmarikaan ei osannut elokuussa tuntien alatessa vielä edetä mihinkään suuntaan, mutta kun sirkus loppui, käveli Ilmarikin jo tukea vasten. 4-12kk on tähän oikein sopiva ikähaarukka ja kuten sanottu, vauvat kuitenkin kasvaa ja kehittyy nopeasti eli jos joku on aloituksessa vasta sen 4kk eikä vielä liiku yhtään, ehtii siinä sirkustelun edetessä kuitenkin kehittyä valtavasti. Muutenkin varsinkin etenevistä sirkustempuista oli olemassa mukavasti aina variaatiot jos joku vauva ei vielä osannut liikkua eli sitä ei kannata murehtia jos oma vauva ei vielä liiku.

Sirkustemput oli sopivan haastavia, mutta silti kynnys yrittää oli matala eikä mikään temppu siltikään tuntunut liian hurjalta. Ilmarin suosikki oli ehdottomasti allaolevassa kuvassa näkyvä mummon keinu. 🙂

Aika monelta äitiltä kuulin, että iskät kauhisteli temppuja kotona. Sama oli meillä. Markusta jännitti enemmän katsella sivusta. 😀 Tärkeä huomio on myös se, että mitään temppua ei tarvinnut tehdä jos ei tuntunut hyvältä ja kaikkeen sai aina tukea ja apukäsiä ja varmistusta tarvittaessa. Ohjausta oli sopivasti, mutta temppuja sai tehdä myös omaan tahtiin useamman kerran tai vastaavasti jättää tekemättä ja katsella sivusta. Muutenkin tunneilla oli aina rento meininki. Jos vauva oli sillä päällä, että halusi kuljeskella vaan ympäriinsä niin sitten se sopii hyvin. Loppuajasta oli sitten mahdollisuus äitin temppuilla vaan itsekseen jos vauva ei ollut temppuilupäällä. 😀

Kaiken kaikkiaan tästä harrastuksesta jäi oikein hyvä fiilis ja kokonaisuus oli hyvä. Erikoiskiitos ihanalle ohjaajalle Riinalle!

MITÄ SEURAAVAKSI

Me itse katsotaan tässä pikkuhiljaa, että lähdetäänkö seuraavalle kurssille ensi vuoden puolella. Kiinnostusta ja intoa on, mutta haluan vähän pohdiskella asiaa, koska vuoden alussa meillä alkaa ihan uudenlainen arki ja en ole varma jaksetaanko me sitten harrastella ylimääräistä. Joka tapauksessa, Sirkuskoulu on saanut nyt ihan omat, uudet tilat, joissa tuntitarjonta on huomattavasti laajempi kun elokuussa sirkuskoulun avatessa! On mm.ilma-akrobatiaa ja ennen kaikkea tuntitarjontaa kaikenikäisille lapsille sekä jopa aikuisille. Meillä onkin Viivikin ollut asiasta kiinnostunut. Katsotaan siis kuka meidän perheestä lähtee seuraavaksi sirkustelemaan. 🙂

Käykää ihmeessä tutustumassa Lifecircus Seinäjoen nettisivuihin TÄÄLLÄ! Voin lämpimästi suositella tätä hauskaa erilaista harrastusta.

5

Vastaa