Fitnessilmiö, syömishäiriö vai yksinkertaisesti naiseutta?

Kisadieetin lopetuksesta on kulunut jo kuukauden päivät. Jotenkin ajattelin, että tässä kohtaa olisi kymmenen viikon dieetti jo karistettu jaloista ja dieettiaika unohtunut. No, kyllähän se dieettiaika onkin jo aikalailla unohtunut. Mutta niin ekalla, kun tällä tokallakin kerralla se normaalielämään siirtymisen vaikeus jaksaa yllättää. 

Mä oon dieetin jälkeen syönyt aika rennolla otteella ja treenannut enemmän kuin mielelläni. Ruokailuissa on silti ollut myös järki mukana eli en suoraan ruvennut syömään isoja määriä vaan oon lisäillyt ruokaa pikkuhiljaa. Lisäksi oon tietysti herkutellut, syönyt ulkona ja tietysti syönyt ihan normaaleja kotiruokia punnitsematta. Paino on noussut sinne 60 kilon yläpuolelle, siihen painoon mihin se luonnostaan pyrkii ja missä se luonnostaan pysyy.

Aluksi tää kaikki sujui tosi hyvin. Iloitsin siitä, että saan syödä vapaasti. En murehtinut ulkomuotoani vaan olin pelkästään iloinen, kun lihakset saivat vähän muotoa lisää.

Mutta mitäs sitten tapahtui? Jossain kohtaa tapahtui jotain. Mua alkas ahdistaa syöminen. Mua alkas ahdistaa oma ulkomuoto. Se ruoka pyörii mielessä koko ajan ja se asia ahdistaa. Mä tiedän, että aika moni kokee näitä tuntemuksia tiukan kisadieetin jälkeen. Siksi halusinkin avoimesti näistä tulla puhumaan.

Mä en tiedä voidaanko munkin kohdalla puhua syömishäiriöisen käyttäytymisen ja ajattelutavan paluusta. Vai puhutaanko vaan siitä normaalista ilmiöstä mikä suurelle osalle kisaajista tulee? Tai jos puhutaan normaalista ilmiöstä niin onko tämä kuitenkaan normaali ilmiö? Onko fitnesslajeissa jossain olemassa se ihmistyyppi, joka pelkästään nauttii dieetin jälkeisestä ajasta eikä koe päivääkään tai minuuttiakaan tälläisiä ajatuksia? Onko kyseinen ihmistyyppi se ainut tyyppi, jolle fitness täysin sopii ja joka ei ole vaarassa sairastua mieleltään syömishäiriön kaltaisiin ajatuksiin?

Vai kuuluuko nää ajatukset jokaisen naisen ajattelutapaan jossain kohtaa? Käsi ylös jos siellä ruudun takana on joku nainen, joka ei ikinä missään tilanteessa ajattele itsestään, että ”voi kun mussa nyt on vähän ylimääräistä ja voi kun mä nyt näytän vaan vähemmän kivalta”. Kun onhan se fakta, että kaikki me naiset jossain kohtaa huokailemme omalle peilikuvalle ilman, että jokainen nainen olisi kuitenkaan sairas. Se johtuu ihan jo kuukautiskierrostakin. Koska onhan se fakta, että esimerkiksi ovulaatio saa monen naisen tuntemaan itsensä itsevarmaksi ja haluttavaksi. Miksi ei jossain toisessa kuukaudenkierron vaiheessa nainen sitten taas kokisi jotain ihan päinvastaista. Kuten vaikkapa kuukautisten ollessa päällä – kyllä te naiset tiedätte nää tunteet!

Kuten sanottu, mulla nää tunteet on olleet tosi vahvoja tässä viimeiset päivät. Mua on ahdistanut ruoka ja kaikki ruokailuun liittyvä ihan hirveästi. On tehnyt mieli syödä pääsiäissuklaata ja mämmiä koko päivä ja oon niin osittain tehnytkin, mutta sen jälkeen ahdistaa. Oon myös meinannut julkaista blogissa postauksen missä kerron mun syömishäiriötarinani, mutta en oo siihen pystynyt. En oo siihen pystynyt siksi, koska tällä hetkellä mun ajatukset on liikaa syömishäiriötyylisiä. Ja en pystyisi jakaa tarinaa missä loppupuolella vakuuttelen teille lukijoille, että oon jo täysin parantunut tästä häiriöstä ja kaikki on hyvin. Koska tällä hetkellä ei siltä tunnu. Tällä hetkellä kärsin jostain dieetin jälkimainingeista edelleen. Tai sitten mä kärsin vaan naiseuden mukanaan tuomista mielialan vaihteluista. Niistä mielialan vaihteluista missä sun tukka on tänään kiva ja huomenna se on ihan pe…..stä.

Nyt jos koskaan olisi mukava kuulla muiden tuntemuksia. Ootko käynyt kisadieetin läpi? Millaisia tuntemuksia sulle sen jälkeen tuli? Selvisitkö ”reverse-dieetistä” ilman mitään ahdistuksia? 

Vai ootko kenties kokenut vastaavia tuntemuksia ihan vaan koska me naiset ollaan tälläisiä? 🙂 Jos olet kokenut vastaavaa, onko sulla takana syömishäiriöistä käyttäytymistä muuten? 

LUE MYÖS NÄMÄ:

ONKO FITNESS SALLITTU SYÖMISHÄIRIÖ? 

PAINO JA RUOKAILUT DIEETIN JÄLKEEN

5

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

 1. Helena

  Fitness on tosi lähellä mun sydäntä ja olen useamman kerran kisannut aikoinani body fitneksessä. Lajia seuraan tiiviisti edelleen. Tällaisista kirjoituksista minulle tulee aina hieman surullinen olo, koska moni fitnesskilpailija näyttää kirjoitusten mukaan tuntevan samalla tavalla kuin sinä.

  Kisadietin aikana en koskaan murehtinut sitä, että ehdinkö kuntoon vai en. Tein sen mitä valmentaja sanoi. Kisojen jälkeen en koskaan kokenut huonoa omaatuntoa siitä, mitä syön tai siitä, että paino nousi. Painon pitikin nousta, mutta ei se koskaan noussut yli normaalin. Silloin ei ollut mitään reverse-diettiä käytössä, joten ihan normaaliin ruokaan palattiin heti kisapäivänä. Elämässäni oli muitakin asioita kuin fitness ja lajin pariin lähdin, koska salilla oli kivaa. Olin siis käynyt salilla jo useamman vuoden (4 vuotta ehkä) tavoitteellisesti ennen kuin kisasin ekan kerran.

  Sitten nuo kuukautiset. Niiden pitäisi alkaa ja loppua eikä aiheuttaa muita oireita. Kuukautiset ja fitness ei saa aiheuttaa ahdistusta.

  Iso iso rutistu sinulle ja otan samalla mukaani palan ahdistustasi, jotta voin heittää sen roskakoriin <3

  1. Annika Rintala

   Kiitos Helena valtavasti ihanasta kommentista! <3
   Mä ihailen niitä, jotka pystyvät ottaa sen dieetin, dieetin jälkeisen ajan ja kaiken noin fiksusti ja rennosti kun sä. Niin sen ennen kaikkea kuuluukin mennä. Ja sinun kaltaisten kisaajien takia tiedän myös, että fitness ei itsessään oo syypää tähän, koska lajin parissa on näitäkin, jotka eivät ahdistu! Ja siksi en itse tykkää siitä jos fitnesstä itsessään asiasta syytetään.
   Ja toisaalta koska mulle tulee näitä ahdistuksia, myös tiedän, että laji ei välttämättä ole ollut mulle oikea. Koska ei näitä ahdistuksia pitäisi ja saisi tulla.
   Toivoisinkin, että myös muut (esimerkiksi minua vielä huomattavasti, jopa 10 vuotta nuoremmat tytöt) tajuaisivat tuon, että sen ei kuulu mennä näin.
   Kiitoksia vielä ihanista sanoista ja hyvää kevättä sinulle! 🙂 Toivon ja uskon, että munkin ajatukset on vaan ohimeneviä eivätkä jää vellomaan pitkäksi aikaa mieleen! On kuitenkin kiva näistä kirjoitella. Josko näistä joku muukin saisi jotain apua, koska vertaistuki on aina yksi parhaita juttuja tälläisissä tilanteissa!

 2. Noora

  Ihana oot, kun puhut näistä ääneen. <3 Juuri eilen juteltiin ystäväni kanssa, mitä kaikkea diettaaminen tuo.. Toki hyviä juttuja, mutta myös niitä ei niin kivoja. Mä huomasin itsessäni erillaisia juttuja, kun olin tiukalla ruokavaliolla ja kun sain alkaa syömään kunnolla enemmän. Tunsin välillä jopa huonoa omaatuntoa siitä, että sai käydä esim mäkkärissä ja ei tarvinnut kieltäytyä kaikesta. Edelleen mietin näitä asioita et syönkö liikaa vai liian vähän ja jos syön niin rupeanko lihoamaan.
  Halauksia päivään <3

  1. Annika Rintala

   Tuo on ihan totta ja varmasti moni dieettaaja voi samaistua näihin fiiliksiin. On sitten kyseessä kisadieetti tai ylipainon pudottaminen.
   Olis kiva ja ihannetilanne, kun se ruokailu ei aiheuttaisi minkäänlaisia ihmeempiä tuntemuksia suuntaan tai toiseen. Kun vois vaan syödä sen kummempia ajattelematta. Ja siis tottakai ruuasta saa nauttia eli se tuntemus on ihan sallittu, mutta ymmärrät varmasti mitä haen takaa.
   Halauksia myös sinne. <3

 3. Verna

  Mä kuulun sitten vissiin tohon ihmislajiin joka vaan nauttii reversestä???? Fitness classicissa kisasin, ja sen jälkeinen aika on ollu mun elämän parasta aikaa! Saa syödä paljon ruokaa, energiaa riittää treenata kovaa, tuloksia tulee, herkku överitkin on vaan gainsseja ei niistä pidä ottaa paineita. Ihan siistinä on kunto pysyny kun arjen hoitaa ohjeen mukaan ja omaan silmään näyttää kivemmalle/naisellisemmalle ku se rutikuiva kisakunto, jossa toki oli omat hyvät puolensa ja nautin niistäkin.????????

  1. Annika Rintala

   Se on kyllä mahtavaa, kun suhtautuu reverseen noin!! 🙂 Noin se pitäis mennäkin. Multakin nuo ajatukset onneksi menee nopeasti ohi, mutta aina se ahdistus tulee jossain kohtaa.
   Se on kyllä totta, että se naisellisempi muodokkuus on huomattavasti kivemman näköistä! Tsemppiä treeneihin. 🙂

Vastaa