Voiko ilkeyden perustella aitoudella?

Mun mielestä on mahtavaa ja ihanaa, että aitous on ”trendikästä”.
Somessa näkee enemmän (silti edelleen vähemmän, kuin moni varmasti luulee) aitoutta, luonnollisuutta korostetaan ja sen puolesta puhutaan.
Voisin jatkaa loputtomiin listaa siitä, miksi mä olen niin onnellinen siitä.
Suurimpana syynä on kuitenkin se, että mä uskon ja toivon, että nuoret tytöt saavat somesta edes hippusen parempaa ja terveempää mallia, kuin saisivat, ellei luonnollisuus olisi juuri nyt niin ”in”.
Toivottavasti niin pysyykin.

Kuten kaikissa asioissa, tässäkin on kääntöpuolensa, kun siitä tulee niinsanottu trendi tai boomi.
Voisin listata kaikki puolet, jotka mua tuppaa ärsyttämään tai mietityttämään mutta ajattelin, että kirjoitan nyt vain yhdestä.
Mun mielestä on inhottavaa, kuinka aitoutta käytetään ilkeyden oikeuttamiseen.

Tämän ilmiön mä olen huomannut toki jo kauan, ennen kuin aitoudesta tuli trendikästä.
Nyt musta tuntuu, että sitä on kuitenkin vielä hiukkasen helpompi käyttää selityksenä ilkeilylle ja samalla karistaa pois syyllisyydentunto siitä, että ehkä mä olenkin vain kiusaaja.

Mä arvostan rehellisyyttä yli kaiken.
Olen itse sen tyyppinen ihminen, että sanon mielipiteeni ääneen suoraan ja rehellisesti. Odotan sitä myös muilta.
Mä en loukkaannu siitä, että joku on mun kanssa eri mieltä, tai läksyttää mua ansaitusti.
En ota itseeni vilpittömästä rehellisyydestä -en myöskään pyytele sitä anteeksi, mikäli se on ollut täysin aiheellista.
On ok puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja mun mielestä meidän pitäisi tehdä sitä vielä paljon enemmän.

Tässä on kuitenkin helppo mennä vikaan.

On aivan eri asia olla ilkeä, kuin rehellinen.
Suurin osa ääneen sanomisen arvoisista asioista on mahdollista ilmaista loukkaamatta toista. On sun valinta, yritätkö sä tehdä niin.
Jos sä valitset ilkeän ja röyhkeän tavan ilmaista itseäsi, on sun turha perustella hyökkäävää olemustasi sillä, että ”olet aito” tai ”rohkeasti oma itsesi”.
Bullshit.
Tai no, ehkä oletkin. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että olet luonteeltasi ilkeä ja on hyvä hetki alkaa miettimään, miksi.
Miksi ”aito sinä” haluaa olla ilkeä?

On ihan turhaa selitellä tökeröjä sanavalintojaan tai puuttuvia käytöstapojaan sillä, että on liian rehellinen kyetäkseen suodattamaan itseään.
Sillä on myös aivan turha perustella aiheuttamaansa pahaa mieltä tai kylvämäänsä riitaa.

Nyt puhun siis oikeasti ilkeilystä ja rumasta käytöksestä -en asiallisesta palautteesta, josta joku loukkaantuu vain loukkaantumisen ilosta. Se on taas asia erikseen ja siitäkin saisin varmasti postauksen verran asiaa, joten ei mennä nyt siihen sen syvemmälle.

Jos sä arvostelet tai haukut toista, aiheutat riitaa tai eripuraa, olet muuten vain ilkeä tai töykeä muita kohtaan tai kylvät negatiivisuutta ympärillesi jollain muulla tavalla, on turha selittää sitä sillä, että muut eivät vain ymmärrä aitoa sinua syystä tai toisesta.

Mä törmäsin yksi päivä tällaiseen quoteen:

To all the girls who are rude for no reason. Youre not savage, sweetie. You’re just mannerless.

Niinpä niin, minusta asia kiteytyy tuossa melko hyvin. Toki tuon quoten osoittaisin samalla tavalla myös pojille, en vain tytöille.
Tähän täytyy kuitenkin sanoa, että olen itse törmännyt juuri kyseiseen ”ilmiöön” useimmiten tyttöporukoissa.

Usein löytyy se joku, joka tuntuu kuvittelevan, että on ihan ok olla näkyvästi ilkeä ja laukoa typeryyksiä tai unohtaa käytöstavat, sillä ”kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat” ja muiden kuuluu vain kestää sun rehellisyys, ehkä jopa arvostaa sitä.
On yhtäkkiä ok ottaa ilkeän tyypin rooli itselleen ja tehdä siitä ”cool” ja nostaa kädet pystyyn sillä verukkeella, että sorry, mä olen vain aito tyyppi, yrittäkää kestää.

Ei, se ei ole yhtään ok, eikä cool.
Se on rumaa.

4

This Post Has 2 Comments

  1. Samaistun. Itse arvostan myös rehellisyyttä ja suorapuheisuutta yli kaiken ja pyrin siihen. Tämä ei silti tarkoita, etten miettisi mitä sanon: ilkeä ei tarvitse olla eikä koskaan tiedä, mitä toisella voi olla elämässään taustalla.

  2. Näinpä juuri, ihan samaa mieltä. Kiitos kommentista! 🙂

Vastaa

Close Menu