Kun meistä kaikista tuli psykologeja

No niin, istutaanpas pitkästä aikaa alas ja vähän avaudutaan.
Tällä kertaa mä haluan puhua hieman Self help – kirjoista ja niiden ahmijoista.

Mun mielestä on ihanaa ja mahtavaa, kuinka paljon ihmiset tänä päivänä lukevat erilaisia self help- kirjoja, kuuntelevat äänikirjoja ja podcasteja aiheesta sekä imevät tietoa aiheesta ja haluavat ymmärtää paremmin sekä itseään, että kanssaeläjiään.
Mäkin löysin uudelleen vanhan, eniten rakastamani harrastuksen eli lukemisen innostuessani parista juurikin kyseisen aihealueen kirjasta.

Koin monet kirjat hyödyllisiksi ja ajattelen, että niiden myötä oikeasti ymmärsin pari juttua, jotka olivat todellisuudessa olleet mun nenäni edessä koko elämäni ajan mun sitä itse ymmärtämättä.
Hyviä ja hyödyllisiä kirjoja siis. Ja mielenkiintoisiakin vielä.
Luultavasti tekisi pelkästään hyvää lukea ja kuunnella lisääkin aiheeseen liittyvää tuotantoa.

Noh.. mistä mä sitten haluan avautua?
Siitä, että kaiken tän tiedon, kaikkien näiden eri teorioiden ja analyysien ollessa saatavilla mä olen huomannut erään ilmiön, joka tahtoo käydä ainakin meikäläisen hermoille tuon tuosta.
Ehkäpä olen itsekin syyllistynyt johonkin alempana löytyvistä jutuista..ken tietää.

Ai niin.. mainittakoon, että teksti on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, hiekkapöksyt siis vaihtoon tässä vaiheessa.

Okei, eli siis asiaan.
Halusin vain kysyä, että tunnistatko sinä, rakas lukijani jonkin näistä tilanteista tai henkilöistä:

 • Olet keskellä kiivasta väittelyä ystäväsi/ tuttavasi kanssa ja hänen vasta-argumenttinsa kääntyvät kerta toisensa jälkeen siihen, MIKSI hän ajattelee sinun HALUAVAN olla eri mieltä, vaikka todellisuudessa uskoo sinun olevan samaa mieltä hänen kanssaan.
  Tähän löytyy kaikki mahdolliset perustelut ja analyysit sinun persoonallisuudestasi sekä ajatusmaailmastasi sekä siitä, miksi kiellät totuuden itseltäsi, etkä uskalla kohdata sitä.

  Kunnon väittely alkuperäisestä aiheesta on siis mahdotonta, sillä vastapuoli keskittyy sinun analysoimiseesi self help- kasetti repeatilla soiden sen sijaan, että antaisi sun olla eri mieltä ihan vain sen vuoksi, ettet ole samaa mieltä.

 • Avaudut ystävällesi jostain asiasta, joka ärsyttää tai suututtaa. Sen sijaan, että saisit häneltä kaipaamaasi ystävän tukea ja myötäelämistä, saatkin listan analyysejä ja diagnooseja ja kaiken maailman höpöhöpöjä.
  Miksi ärsyynnyt tästä, miten voisit olla ärsyyntymättä ja kuinka pystyisit käsitellä näitä asioita – todennäköisesti hän myös tietää, mikä lapsuuden traumasi on johtanut juuri tähän tilanteeseen, että sua juuri nyt ärsyttää.
  Avuksi hän tarjoaa ehkä pari vinkkiä kirjoista, joita sun kannattaisi lukea.
  Mitä kummaa tapahtui sille frendille, joka oli valmis murskaamaan sua ärsyttävät ihmiset ja asiat sun kanssa tilanteessa kuin tilanteessa?

 • Kaikilla meillä on luultavasti ympärillä ihmisiä, jotka ovat lukeneet pari kirjaa, kuten “Tunne lukkosi” ja “Idiootit ympärilläni” ja sen jälkeen saaneet kertakaikkisen valaistuksen. Facebookin postaukset ja Instagram- kuvien tekstit ovat siitä lähtien muuttuneet esseen pituisiksi pohdinnoiksi ja vastaus aivan kaikkeen löytyy jostain kirjasta tai teoriasta, jonka he ovat omaksuneet ja johon he uskovat kuin raamattuun.
 • Sitten ovat tietysti nämä tyypit, jotka ovat löytäneet sen positiivisen voittaja-asenteen. MIKÄÄN ei ole este, vain hidaste. Eletään joka päivä kuin se olisi viimeinen, keskitytään jokaiseen hetkeen kuin viimeiseen ja tehdään kaikista päivistä just se elämän paras päivä!!!!Joka ikinen aamu listataan unelmat ja tavoitteet ja päälle juostaan kymmenen kilometriä pakkasessa tyhjällä vatsalla pelkän positiivisen tahdonvoiman avulla ja kaikki energia muutetaan sateenkaariksi ja hattaroiksi, jotka kuljettavat meitä täysillä kohti noita unelmia.
  Auta armias, jos ärähdät kivestä kengässäsi tällaisen tyypin seurassa. Voin kertoa, että kohta ärsyttää vielä enemmän.

  Myös näiden tyyppien somen avaaminen tuntuu siltä, kuin hyppäisit pää edellä voimaquote – oksennukseen.

  Tätä positiivisuutta ja voittamisen anatomiaa yliannostuksen hörpännyttä porukkaakin tarvitaan, sehän on selvä. Mä rakastan positiivisia tyyppejä ja tiedänpähän satunnaisena negistelijänä keneltä kysyä podcast- vinkkejä synkimmissä epätoivon syövereissä. Kai ne jossain määrin toimivat, kun niistä on myös eläviä todistuskappaleita.

  Mutta EI, me kaikki ei nähdä eikä halutakaan nähdä kaikessa aurinkoa ja positiivista sen sijaan, että toisinaan vähän poljettaisiin jalkaa ja karjuttaisiin kirosanoja. Joskus se karjuminen meinaan auttaa ja väitän, ehkä jopa paremmin kuin ukkospilven vääntäminen sateenkaareksi vain, koska negatiivinen energia tekee säröjä sun neonvärejä kirkuvaan positiivisuuskuplaan.

 • Sitten on niitä, jotka pari kirjaa luettuaan tyrmäävät kaiken, mihin ovat aiemmin uskoneet ja kuinka ovat ajatelleet. Ei, mikään aiemmin opittu ja hyväksi koettu ei enää ole sitä. Kaikki on ollut ja tehty väärin ja ainoat oikeat tavat elää ja toimia löytyvät siitä 2018- vuonna julkaistusta self help -kirjasta.
  Mitä tahansa sä teet tai sanot, voidaan tyrmätä tai korjata tämän tyypin toimesta.
  Hän on myös tietysti sitä mieltä, että KAIKKI jotka eivät tätä kirjaa ole lukeneet, ovat aivan kuutamolla koko elämästä.
  Jokainen meistä on kasvatettu väärin, opetettu ajattelemaan väärin ja no, ylipäätään elämään väärin.

  Ketäs muita meitä olikaan? 😉

 

3

This Post Has 4 Comments

 1. Ei yhtään hullumpia pohdintoja. On näissä perää!

  1. Kiitos kommentista! Niin, on perää tai ei, tällaisia tuntemuksia ainakin itsellä heräsi! 😀

 2. Amen! Niin tähän kuin tuohon meditaatiokirjoitukseenkin. Allekirjoitan joka ainoan sanan ????????

  1. Kiitos! Ihanaa, kun joku muukin allekirjoittaa! 😀

Vastaa

Close Menu